Μαυρίλα, μυρωδιά καμένου και θλίψη στην Αχαΐα μετά τη φωτιά - «Είμαι ευγνώμων, σώθηκε το σπίτι μου» (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Εικόνες καταστροφής - Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα

Το φως της ημέρας αποκάλυψε την ολοσχερή καταστροφή  στην Δυτική Αχαΐα από τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και συνεχίζει μέχρι τώρα με… συνεχείς αναζωπυρώσεις, βυθίζοντας στην απόγνωση τους κατοίκους. 

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, εκατοντάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη στην ευρύτερη περιοχή της Άνω Αχαΐας, μαζί με την πανίδα της περιοχής.

Η φωτιά κατέστρεψε καλλιέργειες, αγροικίες, ζώα, ποιμνιοστάσια, στάβλους, ζωοτροφές, χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα, αμπελώνες, αφήνοντας πίσω της την απελπισία. Οι κάτοικοι της περιοχής, που είδαν την περιουσία τους να γίνεται στάχτη, καλούνται τώρα να ανακτήσουν δυνάμεις και να ξεκινήσουν και πάλι τη ζωή τους.

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας ζήτησε να κηρυχτεί η περιοχή σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης, αμέσως μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία  του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, κ. Απόστολου Κατσιφάρα και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννη Καπάκη.

«Είμαι ευγνώμων στην Πυροσβεστική που έσωσε το σπίτι μου» 

Στο μεταξύ, ευγνώμων στην Πυροσβεστική που έσωσε το σπίτι του από την πυρκαγιά, οι φλόγες της οποίας «έγλειψαν» την αυλή του σπιτιού του, που αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει χθες τη νύχτα, δηλώνει κάτοικος της Αρλας. Οπως αναφέρει, οι πυροσβέστες έδωσαν πραγματική μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ, πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους, για να σώσουν τα σπίτια του χωριού.

Στο χωριό της Αρλας παραμένουν ακόμα σε επιφυλακή δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας, υπό το φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων.

Η ανακοίνωση του Δήμου

«Από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Όλο το βουνό φλεγόταν και είχε δημιουργηθεί ένα τεράστιο και ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο. Χάριν στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών δεν κάηκαν τα χωριά Άρλα, Ελαιοχώρι, Τζάιλο, Πολύλοφος, Φώσταινα, Λογοθέτη, Πετροχώρι και Βυθούλκα, ενώ αξίζει να ευχαριστήσουμε την Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, όλα τα Εθελοντικά Σώματα, τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και τους κατοίκους για την σημαντική τους συμβολή.

Από το πρωί μετράμε πληγές, πληγές που αν δεν σπεύσει η Πολιτεία να τις επουλώσει τόσο με καταγραφή και αποζημίωση του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου όσο και με Σχέδιο Ανασυγκρότησης πολύ φοβούμαι ότι τον επερχόμενο χειμώνα θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Ο Ε.Λ.Γ.Α. θα πρέπει να αποστείλει άμεσα τα κλιμάκια ώστε να καταγραφούν οι ζημιές που έχουν υποστεί οι κάτοικοι και να ακολουθούσουν οι αποζημιώσεις.
Τα δίκτυα ύδρευσης, τα αντλιοστάσια και οι ρευματοπίνακες έχουν αλλοιωθεί από την υψηλή θερμοκρασία και σε πολλές περιπτώσεις έχουν καεί και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης.

Η πληγείσα περιοχή είναι ορεινή και αν δεν σπεύσουμε να την προστατεύσουμε και να την θωρακίσουμε με αντιπλημμυρικά & αποστραγγιστικά έργα θα προκληθούν εκτεταμένες καταστροφές σε ό,τι έχει απομείνει στον υπόλοιπο Δήμο.

Θα συνεδριάσουν εκτάκτως τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Αχαΐας, ώστε να παρθούν οι αποφάσεις που χρειάζονται για την άμεση ενίσχυση και χρηματοδότηση από την Πολιτεία».

ΦΩΤΟ PATRASTIMES, THEBEST.GR

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top