Αποκλειστικό Star! Η κυβέρνηση «βάζει λουκέτο» στα hot-spots των Κούρδων στο Λαύριο

Ο ρόλος της Άγκυρας και οι καταγγελίες των προσφύγων

Η κυβέρνηση κλείνει τα χοτ-σποτ στο Λαύριο. Ήδη από την 1η Αυγούστου αποχώρησε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, υπό την επίβλεψη του οποίου λειτουργούσαν τα δύο καμπ, και έτσι οι πρόσφυγες κυρίως οικογένειες Κούρδων- έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Το Star μπήκε στις δομές, συζήτησε με τους πρόσφυγες, και κατέγραψε την κατάσταση και τις ανησυχίες τους. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι το κλείσιμο δεν είναι τυχαίο, καθώς κάτι τέτοιο έχει ζητήσει επανειλημμένα η Άγκυρα.

Πενήντα οικογένειες Κούρδων, 320 άτομα, ανάμεσά τους 170 παιδιά. Υπάρχουν και τρεις οικογένειες Αφγανών. Κάποιοι μένουν εκεί 20 χρόνια. Κάποιοι άλλοι ήρθαν την τελευταία διετία, κυνηγημένοι από τους τζιχαντιστές. Τώρα, μετά την αποχώρηση του Ερυθρού Σταυρού, καθώς έληξε η σύμβαση που είχε με το Δημόσιο, μένουν ξεκρέμαστοι. Οι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν, καθώς το στρατόπεδο στο Λαύριο έχει για τους ίδιους και ιστορική, συμβολική αξία.

 «Δεν θα φύγουμε από δω. Αν θέλει το υπουργείο να γίνει φασαρία, θα γίνει. Αν μας στείλουν ΜΑΤ και φαντάρους, πιστεύω ότι θα μας συμπαρασταθούν όλοι οι Έλληνες», λέει ο Νουρρεντίν,  Κούρδος πρόσφυγας.

«Εδώ υπάρχουν παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι, άρρωστοι, τραυματίες πολέμου. Δεν έχουμε υποστήριξη, καμμιά βοήθεια, σχεδόν τίποτα. Τα παιδιά μας πεινάνε», συμπληρώνει η Φατιμά, επίσης Κούρδισσα που μένει στο στρατόπεδο.

Σε δυο συναντήσεις που είχαν με το Γιάννη Μουζάλα, ο ίδιος τους είπε ότι θα βρεθεί λύση, χωρίς να τους εξηγήσει όμως τι θα απογίνουν. Εδώ και δέκα μέρες ζουν από τρόφιμα που μαζεύουν αλληλέγγυοι.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει αποφασίσει να κλείσουν τα μισά χοτ-σποτ σε όλη τη χώρα και οι πρόσφυγες να μείνουν σε διαμερίσματα. Οι Κούρδοι όμως του Λαυρίου, δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση. Θεωρούν ότι η απόφαση να κλείσει το κέντρο είναι πολιτική. Καθώς το έχει ζητήσει κατ' επανάληψη ο Ερντογάν.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι σε αυτό το χώρο, στο κέντρο του Λαυρίου, γίνεται εκπαίδευση ένοπλων ανταρτών του Πε-Κα-Κα. Η αλήθεια είναι ότι παντού υπάρχουν σημαίες του Κουρδιστάν, λάβαρα και συνθήματα της απελευθερωτικής οργάνωσης των Κούρδων, και φωτογραφίες του κρατούμενου ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Όπως υπάρχουν και πολλά δορυφορικά πιάτα, για να παρακολουθούν εκπομπές από τα παράνομα στην Τουρκία, κουρδικά κανάλια.

Η κυβέρνηση όμως κλείνει και το δεύτερο χοτ-σποτ στο Λαύριο, αν και δεν βρίσκεται μέσα στην πόλη. Σε αυτό υπάρχουν μόνο κοντέϊνερ, όπου μένουν ογδόντα Κούρδοι, από τους οποίους τα σαράντα παιδάκια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top