Γαμπρός Ερντογάν: Η Μεσόγειος δεν είναι μονοπώλιο κανενός- Δέσμευση θαλάσσιας περιοχής ανοιχτά της Πάφου

Την ίδια ώρα, κόσμος διαμαρτύρεται για τους δημοσιογράφους της Τζουμχουριέτ

Η Τουρκία θα προχωρήσει σε δική της γεώτρηση για Φυσικό αέριο το επόμενο διάστημα. Τα σχέδια έκανε γνωστά ο υπουργός ενέργειας και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας ότι η Μεσόγειος δεν είναι μονοπώλιο κανενός.

Σε συνέδριο για την ενέργεια, ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν  εξέφρασε την πεποίθηση και την ελπίδα να βρεθεί μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου πλατφόρμα, ώστε η Τουρκία να προχωρήσει  σε δική της γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Μπορεί κάποιους να ανησυχήσουν αυτές οι δραστηριότητες.  Αλλά συγνώμη, η Μεσόγειος δεν είναι μονοπώλιο καμιάς χώρας, ως Τουρκία είμαστε και εμείς  μια χώρα που έχουμε μερίδιο στην περιοχή. Για αυτό ως Τουρκία θα αναπτύξουμε ακόμη περισσότερη δραστηριότητα».

Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις για αγορά του γεωτρύπανου της Τουρκίας αναμένεται να ολοκληρωθούν το συντομότερο. Για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου ευχήθηκε μέχρι το τέλος του χρόνου να βάλουν τον θεμέλιο λίθο, ενώ για τον πυρηνικό σταθμό της Σινώπης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε τελικό στάδιο. 

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα  εξέδωσε NAVTEX  δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Πάφου, που περιλαμβάνει τα Οικόπεδα 5 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, για την δραστηριοποίηση πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Εκείνο που φαίνεται  είναι ότι δεν πρόκειται για αμερικανική άσκηση, αλλά για κοινή άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας στην περιοχή, την οποία η Τουρκία χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να δημιουργήσει ένταση, εκδίδοντας τη συγκεκριμένη NAVTEX.

Διαδηλώσεις για τους δημοσιογράφους

Στην Κωνσταντινούπολη, επτά δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι  και άλλοι τέσσερις θα συνεχίσουν να κρατούνται, μετά την πρώτη απόφαση που έλαβε χθες, Παρασκευή, το δικαστήριο στη δίκη για την εφημερίδα  της αντιπολίτευσης Τζουμχουριετ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top