Ηλεία: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσε η Πυροσβεστική-Απειλήθηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας

Πάνω από 20 στρέμματα δασικής και 50 αγροτικής έκτασης έγιναν στάχτη και αποκαΐδια

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην Αλφειούσα Ηλείας, πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία. Μάλιστα η πυρκαγιά ήταν τόσο μεγάλη που απειλούνταν ο αρχαιολογικός χώρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 20 καμένα στρέμματα δασικής και 50 αγροτικής έκτασης είναι ο πρώτος απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς έως τώρα, σύμφωνα με δηλώσεις του Δασάρχη Ολυμπίας, Βασίλη Γιακουμή.

Οι φλόγες «έγλειψαν» μέχρι και τα κάγκελα στη γέφυρα προκαλώντας αναστάτωση σε διερχόμενους οδηγούς, οι οποίοι έβλεπαν τη φωτιά να καίει το δάσος και πυκνούς καπνούς να κυριαρχούν στην ατμόσφαιρα. Η έγκαιρη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, αρχικά από Πύργο, Κρέστενα και Ολυμπία και στη συνέχεια από όλη την Ηλεία, απέτρεψε περαιτέρω εξάπλωση προς την Ολυμπία και προς τα Μακρίσια, ενώ καθοριστική ήταν και η συμβολή εθελοντών πολιτών από την ευρύτερη περιοχή, παρότι οι ισχυροί άνεμοι δυσχέραιναν το έργο τους.

Με τη συνδρομή της Αστυνομίας στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, περίπου 17 οχήματα με 34 πυροσβέστες από την Ηλεία, πεζοπόρο τμήμα 15 ατόμων από την Πάτρα, τρία οχήματα από την ΕΜΑΚ και δύο καναντέρ, με επικεφαλής τον Περιφερειακό Διοικητή Δυτικής Ελλάδας, Κων/νο Κυριακόπουλο, ρίχθηκαν στη μάχη για να σβήσουν τη φωτιά και να αποτρέψουν τον πύρινο όλεθρο με επίγεια και εναέρια μέσα, δέκα χρόνια μετά την τραγωδία του 2007.

Καθοριστική ήταν η συμβολή και των οχημάτων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και του Δασαρχείου Ολυμπίας.

Χάρη στον αποτελεσματικό συντονισμό και τον ζήλο των πυροσβεστών, η πυρκαγιά παρουσίασε ύφεση και οριοθετήθηκε η περίμετρός της λίγο πριν νυχτώσει.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτιά μια ανάσα από την Αρχαία Ολυμπία! Κονιόρδου: Ζητήσαμε ενισχύσεις - ΒΙΝΤΕΟ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top