Μπουτάρης στο STAR: Θα βγάλω ιδιώτες για τα σκουπίδια, δεν μπορώ να περιμένω – Ο Πατούλης με έβρισε!

«Η κυβέρνηση παραβιάζει τα δικαιώματα των Δήμων» είπε, έκανε καταγγελίες και προσπάθησε να δώσει λύσεις

Ελπίδα για λύση στο θέμα των σκουπιδιών, διαφαίνεται στη Θεσσαλονίκη. Ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης μίλησε το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στην Μάρα Ζαχαρέα για το πρόβλημα που έχει αγανακτήσει κατοίκους και επισκέπτες της «νύφης του Θερμαϊκού».  

«Είχαμε σειρά συναντήσεων με τους εργαζόμενους, είχαμε μπει σε μια σειρά, όμως όλα τινάχτηκαν στον αέρα» είπε κύριος Μπουτάρης, εξηγώντας ότι στο δήμο του υπάρχουν δύο σωματεία, το ένα όπως είπε, «είναι των μονίμων και του αορίστου χρόνου και το άλλο των συμβασιούχων, που επηρεάζεται πολύ από το ΠΑΜΕ», είπε αρχικά ο κύριος Μπουτάρης. 

«Το ΠΑΜΕ με τη γνωστή τακτική του προσπαθεί να αλλάξει το σύστημα. Δεν αλλάζει όμως έτσι το σύστημα. Αναγνωρίζουμε ότι έχει γίνει ένα λάθος από την κυβέρνηση σχετικά με την παράταση των συμβάσεων, ζήτησα από τους εργαζόμενους να χτυπάνε καρτέλα, δίνοντας τη δέσμευση ότι δεν θα χάσουν τα δεδουλευμένα τους. Είχαμε εντολή να κάνουμε παρατάσεις στις συμβάσεις. Και το κάναμε. Ζήτησα από τους εργαζόμενους να κάνουν ένα διάλλειμα στην απεργία τους, να πέσουν στη μάχη της καθαριότητας και αν δούμε ότι το θέμα μπορεί να λειτουργήσει με την υπάρχουσα κατάσταση, δεν θα ενεργοποιήσουμε τη σύμβαση με τον ιδιώτη», πρόσθεσε. 

«Καταγγέλλουμε ότι η κυβέρνηση –όχι μόνο αυτή-παραβιάζει αναφαίρετα δικαιώματα των δήμων με το αυτοδιοίκητο. Δεν γίνεται να μας επιβάλλουν αποφάσεις, δεν μπορεί οριζόντιες αποφάσεις να καλύπτουν όλους τους Δήμους. Άλλες ανάγκες έχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, άλλες ανάγκες έχει ο Δήμος Ρόδου που είναι πιο τουριστική περιοχή. Να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας, να μην μας βάζουν σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους», τόνισε ο ίδιος. 

Στο ερώτημα της κας Ζαχαρέα, «αν βγήκαν στους δρόμους απορριμματοφόρα για να μαζέψουν σκουπίδια;», ο δήμαρχος απάντησε «ας μην κοροϊδευόμαστε! Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στους δρόμους περίπου 2000 τόνοι σκουπιδιών. Η κανονική αποκομιδή των σκουπιδιών είναι πάνω από 300 τόνοι την ημέρα, με 5 και 10 απορριμματοφόρα που θα βγουν, δεν μπορούν να σηκωθούν τα σκουπίδια με τις παρούσες συνθήκες. Γι’ αυτό βάλαμε τον διαγωνισμό για 1500 τόνους, ώστε να έρθει ιδιώτης και να τα σηκώσει. Και αυτό δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση! Μην τρελαθούμε» .

«Η μόνη λύση που υπάρχει είναι να σηκωθεί όλο το προσωπικό (750 συμβασιούχοι και 300 τόσοι μόνιμοι) να βγει στους δρόμους, να μαζέψει τα σκουπίδια. Δεν μπορώ να περιμένω» , τόνισε. 

Στο ερώτημα της κας Ζαχαρέα «αν οι ιδιώτες για δουλειά 3 ημερών θα λάβουν 193.000 ευρώ; », ο δήμαρχος απάντησε πως «αυτό το νούμερο είναι με το ΦΠΑ. Να μας πει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ πόσο κοστίζουν οι εργαζόμενοι στο Δήμο. Σας λέω ότι οι εργαζόμενοι στο Δήμο κοστίζουν περισσότερο από την προφορά των ιδιωτών».

Όπως είπε ο κύριος Μπουτάρης «πρέπει όλο το σύστημα να ανατεθεί χωρίς κηδεμονία από την κυβέρνηση στους δήμους. Ο κάθε δήμος να αποφασίζει πως θα λειτουργήσει την καθαριότητα του. Η πρόταση του Σκουρλέτη είναι σε καλό δρόμο, αλλά μέχρι να γίνει νόμος θα περάσει κανένας μήνας».

Έχουμε διαφορετικές απόψεις με την ΚΕΔΕ, κατέληξε ο κύριος Μπουτάρης, λέγοντας μάλιστα ότι ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος τον… έβρισε!

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top