ΠΡΟΣΟΧΗ σε ποιες παραλίες της Αττικής κολυμπάτε! ΔΕΙΤΕ ποιες απειλούν τη δημόσια υγεία και ποιες είναι κατάλληλες

Ανησυχητικά τα αποτελέσματα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών

ΠΡΟΣΟΧΗ σε ποιες παραλίες της Αττικής κολυμπάτε

Το καλοκαίρι επιτέλους έχει «μπει» για τα καλά και μιας και πλησιάζει ένα Σαββατοκύριακο με καύσωνα, πρέπει να μάθουμε ποιες παραλίες είναι κατάλληλες για να κολυμπήσουμε και ποιες όχι. Την έρευνα διεξήγαγε όπως κάθε χρόνο το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).

Τα αποτελέσματα των ερευνών που έγιναν σε 163 πολυσύχναστες παραλίες εντός και εκτός Αττικής, είναι άκρως ανησυχητικά. Συγκεκριμένα, 98 (60,12%) είναι κατάλληλες παράλιες για κολύμβηση και 65 (39,87%) είναι ακατάλληλες Σε ότι αφορά στην Αττική, 75 παραλίες είναι επικίνδυνες για την δημόσια υγεία, ενώ μόλις 88 κρίνονται κατάλληλες!

Η έρευνα παραγματοποιήθηκε στα ιδιόκτητα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ, από τις 16 Μαΐου έως τις 24 Μαΐου.

Το star.gr, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ, κύριο Παναγιώτη Χριστοδουλάκη, ο οποίος ανέφερε: «Φέτος οι θάλασσες του Αργοσαρωνικού, Κορινθιακού και Ευβοϊκού ήταν λίγο πιο μολυσμένες σε σχέση με πέρυσι. Αυτό οφείλεται στο ότι τον τελευταίο καιρό είχαμε πάρα πολλές βροχές οι οποίες κατέβασαν από βουνά, ποτάμια και ρυάκια πολύ βρώμα και αιωρούμενα σωματίδια. Φαίνεται ότι πολλές παραλίες -ιδιαίτερα στον Πειραιά- καθώς επίσης και παραλίες οι οποίες είναι επώνυμες και ο κόσμος πληρώνει κάποιο αντίτιμο για να μπει μέσα, είναι μολυσμένες με κολοβακτηρίδια, εσερίχια κόλι και  εντερόκοκκους!

Ιδιαίτερα οι εντερόκοκκοι και η εσερίχια κόλι είναι παθογόνα μικρόβια τα οποία επιδρούν αρνητικά στη δημόσια υγεία και απειλούν ιδιαίτερα τις γυναίκες, καθώς μπορούν να προκαλέσουν κολπίτιδες, σαλπιγγίτιδες και άλλα που δύσκολα θεραπεύονται.

Η ουσία είναι μία: ότι εμείς μετρήσαμε 163 παραλίες και διαπιστώθηκε ότι περίπου το 40% αυτών, είναι επικίνδυνες και ακατάλληλες για κολύμπι. Επειδή όμως πολλά σημεία είναι κατάλληλα για κολύμβηση, καλό θα είναι το κοινό να ενημερώνεται για το ποια είναι αυτά»!

 

Ακολουθούν οι πίνακες με τις κατάλληλες και ακατάλληλες παραλίες στην Αττική και όχι μόνο!

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ 2: ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ-ΣΟΥΝΙΟ

ΝΟΤΙΟΣ ΕΥΒΟΪΚΟΣ,ΦΑΡΟΣ ΑΥΛΙΔΑΣ, ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ 

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ 1: ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΒΟΥΡΙ

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ: ΠΕΡΑΜΑ -ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Να σημειωθεί ότι, φέτος για πρώτη φορά το ΠΑΚΟΕ και οι Επιστημονικοί του συνεργάτες μεταξύ άλλων χημικοί περιβάλλοντος, βιολόγοι και γιατροί συνεχίζουν μέχρι τις 15 Ιουλίου τις δειγματοληψίες σε πολυσύ- χναστες παραλίες των Περιφερειών και των νησιών. Και αυτά τα αποτελέσματα θα δίδονται στη δημοσιότητα σταδιακά μέχρι τις 25 Ιουλίου.

Πως γίνονται οι δειγματοληψίες των νερών κολύμβησης στις παραλίες

Οι δειγματοληψίες γίνονται σε αποστειρωμένα μπουκάλια τα οποία ανοίγουν μέσα στη θάλασσα και κλείνουν σ΄ αυτήν, από την ακτή σε μήκος 5 μέτρα και σε βάθος 30cm . Στη συνέχεια μεταφέρονται σε ψυγείο στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ, όπου μέσα σε έξι ώρες γίνονται οι αναλύσεις.

 

 

Ρεπορτάζ: Μαρία Κυπραίου

Email: mkipreou@star.gr

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top