ΡΟΥΚΕΤΑ: Κλείνει το διεθνές στρατηγείο της Αθήνας η ΙΚΕΑ!

Αποφάσισε να κλείσει την στρατηγικής σημασίας θυγατρική εταιρεία που είχε ιδρύσει στη χώρα μας

ΡΟΥΚΕΤΑ: Κλείνει το διεθνές στρατηγείο της Αθήνας η ΙΚΕΑ!

Λουκέτο στην στρατηγικής σημασίας θυγατρική εταιρεία που είχε ιδρύσει στη χώρα μας, για να διεκπεραιώνει μεγάλο μέρος των διεθνών παραγγελιών του συστήματος ΙΚΕΑ βάζει ο σουηδικός πολυεθνικός όμιλος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal, μεταφέρει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό.

Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε διευρυμένο ρόλο στο παγκόσμιο σύστημα των ΙΚΕΑ, ως εκ τούτου η αποχώρησή της από την Ελλάδα αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια αρνητική εξέλιξη.

Τέτοιες αποφάσεις αποτελούν ενδείξεις αλλαγής της στρατηγικής μεγάλων πολυεθνικών του εξωτερικού που στο παρελθόν είχαν επιλέξει την Ελλάδα ως επίκεντρο σημαντικών εργασιών τους για φορολογικούς ή για ευρύτερους οικονομικούς λόγους.

Η συγκεκριμένη εταιρεία – γραφείο δραστηριοποιούνταν πάνω από μια δεκαετία στην Ελλάδα και απολάμβανε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στο πλαίσιο της νομοθεσίας φορολόγησης των ενδοομιλικών συναλλαγών με βάση τη μέθοδο cost plus.

Βασική δραστηριότητα της ελληνικής θυγατρικής είναι να παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικού χαρακτήρα και κεντρικής λογιστικής υποστήριξης σε δύο από τους σημαντικότερους πυλώνες των  ΙΚΕΑ παγκοσμίως: στην Inter IKEA Systems BV με έδρα την Ολλανδία, η οποία μετά την τελευταία αναδιάρθρωση του ομίλου ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο (διαχειρίζεται το σύστημα franchise και της ανήκουν τα σήματα ΙΚΕΑ), και τις δύο εταιρείες διανομής όλων των προϊόντων ΙΚΕΑ για την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή που εδρεύουν αντίστοιχα στην Κύπρο (Inter IKEA Distribution Cyprus Ltd) και τη Σιγκαπούρη (Inter IKEA Distribution Far East Pte. Ltd). Επίσης η ελληνική εταιρεία είναι εξουσιοδοτημένη από την ολλανδική Inter IKEA Systems να προμηθεύει προϊόντα στους franchisees της ΙΚΕΑ στην Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Τουρκία κ.ά.

Η  απόφαση αυτή πιθανόν να συνδέεται με ευρύτερες κινήσεις αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται στο πολύπλοκο σύστημα λειτουργίας του σουηδικού ομίλου στο τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Σιγκαπούρη.  Δεν παύει ωστόσο να προξενεί ερωτηματικά το γεγονός ότι η αποχώρηση από την Ελλάδα δρομολογείται σε μια περίοδο που το επενδυτικό κλίμα προς τη χώρα υποτίθεται ότι βελτιώνεται και η χώρα μας πλασάρεται στη διεθνή αγορά ως διαμετακομιστικός κόμβος εμπορευμάτων.

Θα πρέπει, πάντως, να επισημανθεί πως η εν λόγω θυγατρική εταιρεία-γραφείο δεν σχετίζεται με την εμπορική παρουσία των καταστημάτων ΙΚΕΑ που αναπτύσσει στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία η House Market του ομίλου Φουρλής καθώς πρόκειται για ανεξάρτητη οντότητα του διεθνούς συστήματος ΙΚΕΑ.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top