To «Ελ-Ντοράντο» της Κρήτης – Επιστήμονες μιλούν για υδρογονάνθρακες 600 δις νότια του νησιού

Τεράστιος πλούτος στο σπίτι μας; Αποκαλυπτική έρευνα

Χρυσοφόρο κοίτασμα υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης έφερε στο φως έρευνα αμερικανών επιστημόνων. Σύμφωνα με σεισμικές  έρευνες που πραγματοποίησαν φαίνεται πως υπάρχουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου που μπορεί να φτάσουν σε αξία ακόμη και τα 600 δις. δολάρια!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ 

Την ύπαρξη  τεράστιων ποσοτήτων  φυσικού αερίου  ίσως και πετρελαίου νότια της Κρήτης, αποκάλυψε η αμερικανική γεωφυσική εταιρίας Spectrum που πραγματοποίησε έρευνες σε ολόκληρη την περιοχή που μπορείτε να δείτε στο ΒΙΝΤΕΟ του Star

Η πρόσφατη ανακάλυψη κοιτάσματος πετρελαίου στην περιοχή βόρεια της Αιγύπτου, αλλά και τα κοιτάσματα της Κυπριακής ΑΟΖ, γεννούν βάσιμες ελπίδες ότι  η Μεσόγειος αποτελεί τη νέα πηγή τροφοδοσίας  με φυσικό αέριο  και υδρογονάνθρακες για ολόκληρη την Ευρώπη.   Έτσι εξηγείται και η τουρκική προκλητικότητα, με τις απειλές που εκτοξεύει η Άγκυρα κατά της Κύπρου, που εκμεταλλεύεται την Κυπριακή ΑΟΖ μαζί  με τους Ισραηλινούς.

Οι τούρκοι πάντως ξεκίνησαν την κατασκευή του αγωγού turkish Stream, που μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα περνά στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη, μεταφέροντας πάνω από 15 δισ κυβικά αέριο το χρόνο.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ρύθμισης του τριπλού σημείου της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος, Ιταλίας και Λιβύης. Χωρίς αυτή τη ρύθμιση ο τεράστιος πλούτος, που υπάρχει εκεί, θα μείνει ανεκμετάλλευτος.  Από την εξόρυξη των κοιτασμάτων η Κρήτη για 25 χρόνια θα πάρει 1,2 δισ. το χρόνο.

Τα κοιτάσματα στην Κρήτη εφόσον βρεθούν, θα αποτελέσουν τεράστια επενδυτική ευκαιρία, καθώς θα εφοδιάσουν με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο ολόκληρη την Ευρώπη.

Δείτε περισσότερα στο ΒΙΝΤΕΟ του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top