«Ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα» - Τα σχέδια του σουλτάνου για Αιγαίο και Κύπρο στο STAR

Τι είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού ο πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου

Από το Αιγαίο στην… Κύπρο μεταφέρει την ένταση η Άγκυρα, αμφισβητώντας στην πράξη την ΑΟΖ της Μεγαλονήσου. Τουρκικά πολεμικά πλοία ασκούνται τις τελευταίες μέρες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, επιβεβαιώνοντας όλους όσοι προβλέπουν θερμό καλοκαίρι στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο τούρκος πρόεδρος απείλησε με πόλεμο για τα πετρέλαια της Κύπρου, ενώ η Λευκωσία έδωσε οργισμένη απάντηση, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα ανεχτούμε τις προκλήσεις των Τούρκων». 

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, είπε πως «πιθανόν να έχουμε θερμό επεισόδιο γύρω στις αρχές Ιουνίου»

"ΕΥΚΟΛΟ ΠΕΔΙΟ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ"

Ο πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου, σχολιάζοντας όλες τις εξελίξεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel και στην Μάρα Ζαχαρέα, είπε πως «η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι σε μια πολύ σημαντική και μεταβατική φάση, η οποία ξεκίνησε από την επομένη του δημοψηφίσματος και θα τελειώσει μόλις εφαρμοστούν όλα όσα ψήφισαν οι Τούρκοι πολίτες για την αλλαγή του πολιτεύματος».

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου με την Μάρα Ζαχαρέα

«Ο Ερντογάν πήρε αυτό που ήθελε, αλλά όχι ακριβώς όπως το ήθελε. Νίκησε με μια οριακή διαφορά, η οποία όμως έχει πλήξει το γόητρο του. Και επειδή ο τούρκος πρόεδρος θέλει να αναδείξει τον ρόλο της χώρας του σε περιφερειακή υπερδύναμη πρέπει να βρει ένα αντίστοιχο πεδίο δράσης. Στη Συρία δεν τα πάει καλά, εκεί έχει κόστος και σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικό εξοπλισμό, επιλέγει (σσ ο Ερντογάν) ένα πεδίο που είναι εύκολο για αυτόν, που είναι ο ενοποιημένος χώρος -για τους Τούρκους-Κύπρου και Αιγαίου» εξήγησε ο κύριος Τάσος Χατζηβασιλείου.

«Περιμέναμε την αντίδραση του Ερντογάν στην Κύπρο, καθώς είχε στείλει το Barbaros την επομένη του δημοψηφίσματος για να κάνει βόλτες στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά τη δεδομένη στιγμή προβάλλει σταθερά πάγια αιτήματα για τα οικόπεδα της κυπριακής δημοκρατίας από το 2014», πρόσθεσε.

"ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Ο  ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ"

Στο ερώτημα της Ζαχαρέα «αν ο Ερντογάν θα κλιμακώσει τις επιθέσεις του;» ο πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου δεν απέκλεισε τίποτα. «Τίποτα δεν είναι απίθανο.Ο Ερντογάν είναι ένας αυταρχικός ηγέτης και τώρα με τη βούλα των τούρκων πολιτών είναι και απροσδόκητος. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να στείλει μήνυμα στην Ελλάδα για την κυπριακή ΑΟΖ», είπε χαρακτηριστικά.

"ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ"

«Στα Βαλκάνια ο τούρκος πρόεδρος έχει αυξημένο ρόλο, διότι ενώ για χρόνια είχε διεισδύσει στην περιοχή μέσω των Γκιουλενιστών, αυτή τη στιγμή έχει επιλέξει να αναδείξει την Αλβανία, ως τη χώρα μέσω της οποίας θα αυξήσει την επιρροή του στην περιοχή. Ο Αλβανικός εθνικισμός δίνει ένα καλό πεδίο δράσης στον Ερντογάν, έτσι ώστε να τον τροφοδοτήσει και να υποστηρίξει αυτά τα αιτήματα. Αυτό που συμβαίνει στα Σκόπια είναι πάρα πολύ σοβαρό, δεν νομίζω στην παρούσα φάση να οδηγηθούμε σε γενικευμένη αστάθεια, όμως πρέπει να βλέπουμε πολύ προσεχτικά όλες τις κινήσεις», εξήγησε ο κύριος Τάσος Χατζηβασιλείου.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top