Καμπανάκι από Κ.Φίλη στο star.gr: «Η υπόθεση των 2 Τούρκων κομάντος είναι το τελευταίο που χρειαζόμασταν»

Mπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την Ελλάδα-Όλα τα σενάρια για το πώς θα εξελιχθούν από εδώ και στο εξής οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Mπρος γκρεμός και πίσω ρέμα η υπόθεση των 2 κομάντος

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση των δυο Τούρκων, ειδικά εκπαιδευμένων κομάντος, οι οποίοι όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το star.gr, φέρονται να συμμετείχαν στην δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ερντογάν.

Οι επιλοχίες Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρικ της επίλεκτης δύναμης SAT («Μπορντώ Μπερελί»), μπήκαν με τα πόδια από τον Έβρο στις 15 Φεβρουαρίου. Δυο ημέρες αργότερα, εμφανίστηκαν με δικηγόρο στην Ορεστιάδα. Αν και αρχικά δήλωναν ηλεκτρολόγοι, πλέον φέρονται να είναι «επικηρυγμένοι» από την Άγκυρα λόγω του ρόλου τους στην απόπειρα δολοφονίας Ερντογάν.

ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΟΜΑΝΤΟΣ

Πολλοί, σχολίασαν πως ίσως η υπόθεση αυτή των δυο κομάντος, να είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτή των «8» Τούρκων αξιωματικών.

Το star.gr επικοινώνησε με τον Διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνο Φίλη, ο οποίος μας ανέλυσε τι σημαίνει για την Ελλάδα αλλά για τις σχέσεις της με την Τουρκία, η κατάσταση που έχει πλέον δημιουργηθεί:

(Ο κος Φίλης)

«Θα κριθεί το επόμενο διάστημα αν οι δυο κομάντος που συνελήφθησαν είναι πιο σοβαρό θέμα από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς» τόνισε αρχικά ο κύριος Φίλης, εξηγώντας πως:

«Το κύριο πρόβλημα εδώ, είναι ότι ουσιαστικά αυτό το θέμα προστίθεται σε μια ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, και μάλιστα προστίθεται ένα θέμα το οποίο ποιοτικά –έχουμε δει από την περίπτωση των «8»- είναι πάρα πολύ σημαντικό για την τουρκική ηγεσία. Δεν είναι δηλαδή ένα ζήτημα ήσσονος σημασίας για την γείτονα χώρα. Αν δε, αποδειχθεί πως αυτοί οι 2 –γιατί ακόμα είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες- είχαν εμπλοκή στην απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν, καταλαβαίνετε ότι η σημασία που αποκτά αυτό για την γειτονική μας χώρα είναι τεράστια, και το πρόβλημα το οποίο εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολύ σοβαρό».

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΑΝ

«Προς το παρόν όλα είναι στον αέρα. Θα πρέπει να δούμε αν είναι αντίστοιχη περίπτωση με τους «8» και αν υπέβαλαν ή θα υποβάλλουν ή έχουν ήδη υποβάλει αίτημα ασύλου, να δούμε ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί» εξήγησε ο κος Φίλης, τονίζοντας ότι «αν ακολουθηθεί μια αντίστοιχη διαδικασία με των 8 αυτό θα επιβαρύνει έτει περαιτέρω τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αν δε, δεν εκδοθούν, εκεί τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για την χώρα μας. Αν από την άλλη εκδοθούν, υπό την αίρεση πάντα ότι η υπόθεση αυτών είναι αντίστοιχη με τον 8, καταλαβαίνετε ότι αυτό αποτελεί ένα δεδικασμένο και ένα προηγούμενο, για τους 8 που δεν έχουν εκδοθεί. Άρα λοιπόν είμαστε σε μια περίεργη και δύσκολη κατάσταση. Επί της ουσίας, το τελευταίο που χρειαζόμασταν ήταν αυτό».

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΟΙ 2 ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Νομίζω ότι ο βασικός λόγος που το έκαναν είναι εξ΄ανάγκης. Δηλαδή επέλεξαν την Ελλάδα, γιατί αν βρίσκονταν υπό στενή παρακολούθηση όλο το προηγούμενο διάστημα από τις τουρκικές αρχές από την στιγμή που κατηγορούνται (αν κατηγορούνται και αν είναι αυτοί που συμμετείχαν στην ομάδα που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ερντογάν), νομίζω ότι προσπαθούσαν  να βρουν την στιγμή και την ευκαιρία να φύγουν από την Τουρκία. Είναι απόλυτα λογικό η Ελλάδα λόγω της γειτνίασης της με την Τουρκία, να είναι η πρώτη χώρα στην οποία θα μπορούσαν να βρεθούν εκμεταλλευόμενοι κάποιο κενό ασφαλείας που μπορεί να δημιουργήθηκε. Δεν νομίζω δηλαδή ότι έκαναν επιλογή ελεύθερης βούλησης».

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ: ΠΕΡΑΣΑΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΑΝ ΛΟΓΩ ΤΩΝ «8» Ή ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ;

Με το τοπίο να είναι ακόμα θολό και όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά, ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, ανέλυσε στο star.gr ποια είναι τα τρια σενάριο και τι σημαίνει έκαστο:

«Το πρώτο σενάριο είναι ότι οι 2 κομάντος πέρασαν μόνοι τους και το έπραξαν εξ΄ανάγκης, που είναι εξαιρετικά πιθανό. Το δεύτερο, ότι κάποιοι τους συμβούλεψαν και τους είπαν ότι η Ελλάδα έχει το δεδικασμένο των 8 άρα έχετε καλές πιθανότητες να πάρετε άσυλο. Το τρίτο και το χειρότερο όλων, είναι εν γνώσει ή εν αγνοία των 2 κομάντος, κάποιοι αποφάσισαν να τους αφήσουν να το κάνουν αυτό, και να το χρησιμοποιήσουν μετά για να νομιμοποιήσουν κάποια ενέργεια ακόμα πιο επιθετική από πλευράς Τουρκίας».

Από τη «Σκύλλα» στη «Χάρυβδη» η Ελλάδα, καθώς ο κύριος Φίλης κατέληξε πως στην περίπτωση που «η τύχη τους είναι ίδια με των 8, θα έχουμε μια μακρά διαδικασία που έτσι κι αλλιώς θα επιβαρύνει το κλίμα. Αν έχουμε μια απόφαση αντίθετη με των 8, θα δημιουργεί ένα αρνητικό προηγούμενο για τους (8) αξιωματικούς. Αν τέλος η απόφαση είναι αντίστοιχη με των 8, δημιουργείται  ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που ήδη είναι τεταμένες».

Της Χριστίνας Βεργιώτη
E-mail: chvergioti@star.gr

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top