ΕΡΕΥΝΑ STAR: Μη κρατικά πανεπιστήμια-Γιατί η Κύπρος και όχι η Ελλάδα;

Είναι αδιανόητο, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται 6η στην λίστα παγκοσμίως με τους μαθητές που επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Είναι  αδιανόητο, αλλά η Ελλάδα  βρίσκεται  6η  στην λίστα παγκοσμίως με τους μαθητές που επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Τουλάχιστον 33.000  σπουδαστές φεύγουν κάθε χρόνο, με την εκροή  συναλλάγματος  να ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σίγουρα, ένα μέρος αυτών των χρημάτων θα μπορούσε να μείνει στην χώρα.  Τα τελευταία χρόνια και η Κύπρος  παίρνει σημαντικό μερίδιο από τους Ελλαδίτες, αφού λειτουργούν εκεί ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Στην Κύπρο υπολογίζω ότι είναι περίπου στους 5.000 Έλληνες φοιτητές. Αν υπολογίσουμε τα έξοδα για την διαμονή, διατροφή φυσικά τα δίδακτρα, τα ταξίδια τα δικά τους και των συγγενών τους, τότε δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι 400 εκ. ευρώ κάθε τέσσερα χρόνια που τελειώνει ένας φοιτητής μια 4ετούς φοιτήσεως σχολή, ξοδεύονται από την Ελλάδα προς την Κύπρο», δήλωσε στο STAR ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και πρώην υπουργός Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, κύριος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

Η περίπτωση του Νίκου Συμβουλάκη  είναι χαρακτηριστική. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα του  δικηγόρου.  Το όνειρό του πραγματοποιείται στην Κύπρο.

«Το  ίδιο το σύστημα δεν σου επιτρέπει να γίνει αυτό που θέλεις και έτσι καταφεύγει ο Έλληνας μαθητής στην Αγγλία στην Ρουμανία, στην Βουλγαρία, στην Κύπρο».

Στην Κύπρο από την στιγμή που η  διεύθυνση Παιδείας  αποφάσισε την διεύρυνση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ξεκίνησαν  την λειτουργία τους   5 ιδιωτικά Πανεπιστήμια .  Πόλος έλξης για τους Έλληνες που ξεπερνούν  τους 1.000  ανά διδακτική περίοδο. Τα επιλέγουν  όχι μόνο για το επίπεδο σπουδών,  αλλά και γιατί τα δίδακτρα  ξεκινούν από τις 5.000 ευρώ για σπουδές σε δημοφιλείς τομείς όπως η  Νομική, η Ιατρική  και τα  παιδαγωγικά.

Το κόστος  για  δίδακτρα  στην Αγγλία ανέρχεται περί τις £9,000 / έτος,  περίπου 10.500 ευρώ.  Στην Γαλλία ξεκινούν από τα 8.000 ευρώ, ενώ σε Βαλκανικές χώρες το κόστος είναι σαφώς χαμηλότερο. 

Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε στην Αθήνα και η ιατρική σχολή του  Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Κατέχει την 117η θέση διεθνώς στην έρευνα και ειδικά στην Ιατρική σχολή έχουμε δυο κατόχους του βραβείου Νόμπελ», είπε ο Κώστας Γουλιάμος, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top