Ο φυσικός που έγινε μουσικός-Αυτός είναι ο 27χρονος Έλληνας που κατέκτησε τον κόσμο με τις μπαγκέτες του!

Ο Διονύσης Γραμμένος αποκαλύπτεται στο star.gr - Πρώτη ανάρτηση: 07-02-2017 18:05

Πριν από 27 χρόνια γεννήθηκε στην Κέρκυρα ο Διονύσης Γραμμένος! Οι μοίρες του χάρισαν ικανότητες και ταλέντα, όπως αυτά που είχαν οι συνθέτες της μεγάλης Επτανησιακής Σχολής (19ος - 20ος αιώνας), χρήζοντας τον άξιο συνεχιστή μιας μουσικής παράδοσης που θέλει το νησί των Φαιάκων να ξεχωρίζει στην όπερα και το λυρικό θέαμα.

Ο ήχος της φιλαρμονικής, οι ήχοι που γέμιζαν το νησί του, τον μαγεύουν και έτσι σε ηλικία μόλις 8 ετών ο Διονύσης αρχίζει να παίζει κλαρινέτο. Η αναγνώριση και η επιτυχία ήρθαν πολύ νωρίς για τον νεαρό μουσικό. Η διεθνής καριέρα του Διονύση Γραμμένου ξεκίνησε στον 14ο Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Eurovision «Νέοι μουσικοί», που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη στις 9 Μαΐου του 2008. Mε σπουδαία ερμηνεία, ο 18χρονος τότε κλαρινετίστας κατέκτησε την πρώτη θέση του εν λόγω διαγωνισμού! Μετά οι προτάσεις έπεσαν βροχή. Η μουσική του ευφυΐα και η δεξιοτεχνία του, έχουν κερδίσει σημαντικές κριτικές διεθνώς.

Σε ηλικία μόλις 21 ετών έδωσε την πρώτη του συναυλία ως μαέστρος με την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης και μέχρι σήμερα στα 27 του, ο Διονύσης Γραμμένος έχει ήδη μια μακρά και πετυχημένη καριέρα, που περιλαμβάνει συνεργασίες με φημισμένα μουσικά σύνολα και ορχήστρες, ενώ έχει εμφανιστεί σε μεγάλες αίθουσες όπως το Carnegie Hall (Νέα Υόρκη), το Barbican (Λονδίνο), το Concertgebouw  (Άμστερνταμ), την Φιλαρμονική του Βερολίνου, την Cité de la Musique στο Παρίσι, κ.α.

Πρόσφατα, ο διακεκριμένος Έλληνας μουσικός, διηύθυνε την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μάλτας, στην μεγάλη συναυλία που δόθηκε στη Βαλέτα την παραμονή της πρωτοχρονιάς, υπό την αιγίδα αλλά και την παρουσία της Προέδρου της Μάλτας, Μαρία Λουίζα Κολέιρο Πρέκα.

Η συναυλία αυτή ήρθε σε συνέχεια της περσινής του συμμετοχής στο φημισμένο φεστιβάλ μουσικής του Άσπεν, το μεγαλύτερο φεστιβάλ κλασικής μουσικής στις ΗΠΑ. 

Στα άμεσα πλάνα του είναι οι εμφανίσεις του στο φεστιβάλ Klara της Βελγικής Ραδιοφωνίας στην Αμβέρσα, ενώ το 2018 θα συνεργαστεί ως μαέστρος με την Όπερα του Καναδά στο Τορόντο. Από την Warner Classics κυκλοφορεί ο δίσκος “Anneleen Lanaerts Dionisis Grammenos, Schumann & Schubert, Transcriptions for clarinet and harp".

Το star.gr συνάντησε τον Διονύση Γραμμένο, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας σκέψεις και συναισθήματα για τη ζωή και την καριέρα του...

1)Το πρώτο βραβείο στον 14ο Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό «Νέοι Μουσικοί» της Eurovision το 2008, σε οδήγησε σε μονοπάτια που είχες ονειρευτεί;

Σίγουρα, μου έδωσε διεθνή αναγνώριση και πολλές ευκαιρίες να εμφανιστώ και να παίξω αγαπημένα έργα του ρεπερτορίου.  Ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για τη μουσική μου σταδιοδρομία.

2)Τι είναι για σένα η μουσική;

Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως μια βαθύτερη εσωτερική ανάγκη. Είναι αλήθεια πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς λεκτικά την αίσθηση που του δίνει η ενασχόληση του με τη μουσική....

3)Πόσο δύσκολο είναι στην Ελλάδα της κρίσης (σε όλα τα επίπεδα), κάποιος να ασχολείται με την κλασική μουσική και να βιοπορίζεται από αυτήν;

Φαντάζομαι πως αντιμετωπίζει κανείς τις ίδιες ακριβώς δυσκολίες, όπως και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, αλλά και στις άλλες μορφές τέχνης!

4) Πως αισθάνονται οι γονείς σου για όλα αυτά που έχεις καταφέρει μέχρι τώρα... Σε συνοδεύουν στα μεγάλα ταξίδια σου;

Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αν και θα το ήθελα πολύ. Είναι ένα όμορφο συναίσθημα να γνωρίζω ότι στο κοινό βρίσκονται άτομα που έχω κάποια προσωπική σχέση μαζί τους. Έχω την τύχη η οικογένεια μου και οι φίλοι μου να αγαπούν πολύ τη μουσική και έτσι να έχουν αίσθηση του που βρίσκομαι και του τι κάνω κάθε στιγμή.

5)Εμφανίζεσαι μπροστά σε χιλιάδες θεατές... έχεις άγχος; 

Είναι μια πολύ ιδιαίτερη και μοναδική στιγμή αυτή που ο καλλιτέχνης βρίσκεται πάνω στη σκηνή! Σίγουρα νιώθει κανείς μια ένταση και μια φλόγα μέσα του να καίει, σε καμία περίπτωση όμως η λέξη "άγχος" δεν περιγράφει την αίσθηση..

6)Έχεις καθόλου ελεύθερο χρόνο; Και αν ναι, τι διαφορετικό σου αρέσει να κάνεις;

Μου αρέσει πολύ να συναντάω φίλους, να παίζω ποδόσφαιρο, να διαβάζω βιβλία, να κάνω βόλτες και να εξερευνώ νέα μέρη!

7)Υπάρχουν πράγματα που αισθάνεσαι ότι έχεις στερηθεί αυτά τα χρόνια, προκειμένου να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο; 

Σίγουρα πρέπει να αφήσεις κάτι πίσω για να πάρεις κάτι άλλο... Το ερώτημα είναι "ποιές είναι οι δικές σου προτεραιότητες και οι δικοί σου στόχοι". Τότε ακολουθούν νομίζω όλα ένα φυσικό δρόμο και κανείς δεν έχει την αίσθηση αυτή της στέρησης.

8) Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει ένας καλλιτέχνης, τόσο μεγαλύτερες προκλήσεις και δυσκολίες αντιμετωπίζει. Έχεις αισθανθεί απογοήτευση, πόνο, φθόνο ή αποδοκιμασία;

Είναι αλήθεια ότι βρίσκεται κανείς σε ένα συνεχή αγώνα με τον εαυτό του, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο. Ναι, οι προκλήσεις είναι μεγάλες ιδιαίτερα όταν βρίσκεται κανείς σε μια νεαρή ηλικία και τα συναισθήματα μπορεί να ποικίλουν, ανάλογα πάντα και με το πόσο ψηλά βάζει κανείς τον πήχη. Όλα αυτά όμως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας ενός μουσικού.

9)Ποια είναι η άποψη σου για τα μουσικά talent shows;

Είναι κάπως δύσκολο να έχω άποψη για κάτι που δεν γνωρίζω τόσο καλά, καθώς απευθύνεται σε ένα άλλο είδος μουσικής από αυτό που ασχολούμαι.

10) Ποια εμφάνιση δεν θα ξεχάσεις ποτέ στη ζωή σου και γιατί;

Όλες οι συναυλίες είναι μοναδικές! Ίσως η πρώτη μου φορά που εμφανίστηκα ως σολίστ, μικρό παιδί ακόμα στην Κέρκυρα, να ήταν πολύ ιδιαίτερη για εμένα, καθώς μου επιβεβαίωσε τη μοναδική μου αγάπη για τη μουσική και τη σχέση μου αυτή με τη σκηνή.

11)Που θέλεις να φτάσεις; 

Θέλω να συνεχίσω με το ίδιο πάθος και ενθουσιασμό να μαθαίνω καθημερινά κάτι καινούργιο, να βιώνω νέες εμπειρίες και να διευρύνω τους μουσικούς μου ορίζοντες.

12)Τα επόμενα σχέδια σου;

Τι άλλο πέρα από ταξίδια, πολλές ώρες πρόβας- μελέτης και συναυλίες .....

Της Άννας Σταματιάδου (astamatiadou@star.gr)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top