Σ. Καλεντερίδης: «Η Τουρκία δεν πρόκειται να κινηθεί κατά της Ελλάδας»

Τι αναφέρει στο Star ο γνωστός αναλυτής

Την πεποίθηση ότι παρά τις απειλές που εκτοξεύει, η Τουρκία δεν πρόκειται να κινηθεί εναντίον της Ελλάδας εξέφρασε στο κεντρικό δελτίο του Star ο αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης.

«Όσο κι αν εκτοξεύονται απειλές η εκτίμησή μου είναι ότι σε πρακτικό επίπεδο η Τουρκία δεν πρόκειται και δεν μπορεί να κάνει τίποτα εναντίον της Ελλάδας. Ούτε σε επίπεδο ακύρωσης της συμφωνίας επανεισδοχής των μεταναστών ούτε και σε επίπεδο στρατιωτικό είτε επιχειρησιακό», είπε και εξήγησε τους λόγους που τον οδηγούν σε αυτή την εκτίμηση.

«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή σε διπλωματικό επίπεδο και σε επίπεδο διεθνών σχέσεων είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ είναι στο χειρότερο σημείο των τελευταίων 50 ετών , οι σχέσεις της με τη Ρωσία, σήμερα Σάββατο , επιδεινώθηκαν γιατί η Ρωσία έχει βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους Τούρκους το νέο σύνταγμα της Συρίας, στο οποίο προβλέπεται η παραχώρηση αυτονομίας στους Κούρδους . Άρα η Τουρκία έχει μια μεγάλη δυσαρέσκεια και απέναντι στη Ρωσία. Ο μόνος πόλος που απομένει στην Τουρκιά να έχει καλές σχέσεις και προσδοκά να έχει καλές σχέσεις είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε και συνέχισε:

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία, για να ξεσπάσει μια κρίση σε στρατιωτικό επίπεδο πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή προϋποθέσεις δεν υπάρχουν. Ίσα ίσα υπάρχουν προϋποθέσεις που δεν προοιωνίζονται κάτι τέτοιο. Και αναφέρομαι στο μέτωπο που έχει ανοίξει στην Συρία και συγκεκριμένα στην πόλη Αρμάμπ. 110 ημέρες πολιορκεί την πόλη . Εκεί έχει υποστεί ήδη μια ήττα. Έχει ανοιχτά μέτωπα στο Ιράκ . Έχει ανοιχτά μέτωπα στο τουρκοκρατούμενο Τουρκιστάν. Έχει προβλήματα και με τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων λόγω της φυλάκισης πολλών χιλιάδων στελεχών. Έχει αρκετά προβλήματα στην πολεμική της αεροπορία».

«Σε διεθνές επίπεδο η θέση της Τουρκίας  δεν είναι καλή , δεν θέλει να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις της με την  Ευρώπη για παράδειγμα. Επίσης , σε στρατιωτικό επίπεδο σας ανέφερα ότι έχει ανοιχτό μέτωπο στη Συρία. Υπάρχει όμως κι ένα εσωτερικό μέτωπο. Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία ο Ερντογάν δίνει ένα μεγάλο στοίχημα .Επιχειρείται η πολιτειακή μετεξέλιξη της Τουρκίας από Προεδρευομένη σε Προεδρική Δημοκρατία. Θα έχουμε μετά  λίγες βδομάδες ένα δημοψήφισμα. Δεν συμφέρει αυτή τη στιγμή την Τουρκία και τον Ερντογάν να δημιουργήσει μια κρίση στις σχέσεις με την Ελλάδα, για ένα τόσο ήσσονος σημασίας ζήτημα», πρόσθεσε ο κ. Καλεντερίδης και κατέληξε:

« Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το επιχείρημα. Στην Ελλάδα η δικαιοσύνη δεν είναι όπως στις άλλες χώρες , όπως για παράδειγμα στην Τουρκία. Η δικαιοσύνη είναι πραγματικά ανεξάρτητη. Όπως έβγαλε μία απόφαση που δυσαρέστησε την Κυβέρνηση πριν από ένα μήνα , έτσι τώρα έβγαλε μια απόφαση που δυσαρέστησε την τουρκική κυβέρνηση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top