Επίσκεψη του διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας στην Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ το βίντεο

Επίσκεψη του διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας στην Ελλάδα

Σ��νοδευόμενος από την Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη και τον καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Δρ Ισμαήλ Σεραγκελντίν, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Από το 2002 μέχρι σήμερα είστε Διευθυντής, η 'ψυχή' θα έλεγε κανείς της Νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, η σημασία της οποίας είναι τεράστια όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο» είπε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

«Πόσο μεγάλη σημασία έχει να ενώνουμε τις δυνάμεις του πολιτισμού που έχουμε στην Ελλάδα και την Αίγυπτο και να τον μεταλαμπαδεύσουμε στο εξωτερικό και σ' ολόκληρον τον κόσμο» ανέφερε ο Δρ Ισμαήλ Σεραγκελντίν.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε τη σημασία της Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, για τη συνύπαρξη των πολιτισμών σε κλίμα αρμονίας και υπογράμμισε τη συμβολή της κυρίας Βαρδινογιάννη, ως ιδρύτριας του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, στην ανάδειξη των κοινών αρχών και αξιών.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι: «Θέλω να πιστεύω ότι και με την δική της συνεργασία, η Ελλάδα είναι στην διάθεσή σας, ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε αυτές τις κοινές αρχές και αξίες, που συνδέουν την Βιβλιοθήκη και τις Ελληνιστικές Σπουδές».

Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μέσα από τη δική μας ιστορία, η νεολαία όλου του κόσμου να μάθει περισσότερα για τη χώρα μας. Αυτή ήταν η αρχή, όταν ξεκινήσαμε το 2006. Και από τότε, ο κ. Σεραγκελντίν έχει κάνει τόσα π��λλά. Για μένα άνοιξε την Βιβλιοθήκη προς τα έξω, έγινε ένας Φάρος πολιτισμού προς όλον τον κόσμο.»

Ο κ. Χρήστος Ζερεφος: «Το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών στην Αλεξάνδρεια η ψυχή ήταν η κυρία Βαρδινογιάννη και η καρδιά ο κύριος Σεραγκελντίν».

Το 2017 θα πραγματοποιηθεί Ελληνιστικό Συνέδριο το οποίο θα τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μετά την επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κύριος Σεραγκελντίν έδωσε διάλεξη στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, με θέμα «Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, Αναγέννηση και Επανάσταση». Ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκες έκανε εκτενή αναφορά στο κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών το οποίο εγκαινιάστηκε το 2008 με πρωτοβουλία της κυρίας Βαρδινογιάννη.

«Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη επέμενε στην ίδρυση του Ελληνιστικού κέντρου, χαιρέτησα την ιδέα, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και προσχωρήσαμε… και σήμερα με μεγάλη χαρά έχουμε το πρώτο διδακτορικό» ανέφερε ο κ. Σεραγκελντίν.

H Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ετησίως έχει ένα εκατομμύριο επισκέπτες, ενώ το site της δέχεται καθημερινά δύο εκατομμύρια επισκέψεις.

Ο κύριος Σεραγκελντίν με συγκίνηση περιέγραψε το πώς οι συμπατριώτες του, νέοι άνθρωποι και φοιτητές, δημιούργησαν μια ασπίδα προστασίας γύρω από τη Βιβλιοθήκη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Αραβικής Άνοιξης.

«Τύλιξαν, μια τεράστια σημαία γύρω από τη Βιβλιοθήκη, πιάστηκαν χέρι-χέρι δημιουργώντας μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω της, και ��εν πετάχτηκε ούτε μία πέτρα πάνω στο κτίριο» πρόσθεσε ο κ. Σεραγκελντίν.

«Αισθανόμαστε υπερήφανοι που συμβάλουμε στη Βιβλιοθήκη και ευρύτερα στις επιστήμες, στον πολιτισμό και στην παιδεία της νέας γενιάς με το Κέντρο αυτό και είμαστε πολύ τυχεροί, που πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο Δρ. Ισμαήλ Σεραγκελντίν» είπε η κ. Βαρδινογιάννη.

Στον Ισμαήλ Σεραγκελντίν απενεμήθη το βραβείο του Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη 2016, ως αναγνώριση της συνεισφοράς του στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Ο κ. Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του μουσείου της Ακρόπολης ανέφερε: «Εύχομαι όπως ο Νείλος κάνει γόνιμο το έδαφος της Αιγύπτου έτσι και η βιβλιοθήκη να κάνει γόνιμο το χώρο τω πνευματικών ανθρώπων και της έρευνας».

Την εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Χρήστος Ζερεφός, χαιρέτησε με μήνυμα του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β', ενώ παρεύθησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, υπουργοί, βουλευτές, άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης.

Η σοπράνο Κάτια Πάσχου έκλεισε τη βραδιά συνοδευόμενη από το μαέστρο Γιάννη Τσανακαλιώτη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top