ΚΕΕΛΠΝΟ: «σχεδόν αναπόφευκτο το κρούσμα Έμπολα στην Ελλάδα»

Επί ποδός και οι ελληνικές Αρχές για τον ιό

ΚΕΕΛΠΝΟ: «σχεδόν αναπόφευκτο το κρούσμα Έμπολα στην Ελλάδα»

​Το ότι ο Έμπολα απειλεί και την Ελλάδα επισημαίνει η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού, την ώρα που οι υγειονομικές αρχές είναι σε «συναγερμό» όπως και ολόκληρος ο πλανήτης!

«Η εισαγωγή κρούσματος Έμπολα είναι σχεδόν αναπόφευκτη όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι από τη στιγμή που εμφανιστεί κρούσμα, να περιορίσουμε τη διασπορά», τονίζει η κα. Κρεμαστινού στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων, η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, είναι χώρα χαμηλού κινδύνου για τον ιό.

«Ο ιός αυτός έχει ταχύτητα εξάπλωσης. Δεν είναι ένας εύκολος ιός. Χρειάζονται πολύ περισσότερα μέτρα τοπικά στις χώρες όπου υπάρχει η επιδημία», επισημαίνει η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, προσθέτοντας πως «η μεγάλη επιτήρηση είναι αυτή που καταπονεί το σύστημα, αλλά είναι και ο μόνος τρόπους για να περιορίσουμε το φαινόμενο», αλλά και ότι χρειάζεται «γρήγορη ανίχνευση και γρήγορη διάγνωση».

Το Υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσει την πιθανότητα ενός κρούσματος Έμπολα, ενώ μέτρα θωράκισης έχουν ληφθεί σε λιμάνια και αεροδρόμια, σύμφωνα με όσα συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Παράλληλα, υπάρχει ήδη ειδικός χώρος νοσηλείας ύποπτου κρούσματος στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», στο οποίο προ ημερών έγινε σχετική άσκηση ετοιμότητας.

Το ξέσπασμα του Έμπολα τους τελευταίους μήνες έχει κοστίσει την ζωή σε περισσότερους από 4.500 ανθρώπους, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται, παγκοσμίως, σε 9.000. Ο ιός «θερίζει» Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε, ενώ έ��ει περάσει και σε χώρες της Δύσης, όπως οι ΗΠΑ και η Ισπανία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχεται πως δεν μπορεί να τον περιορίσει, ενώ εκτιμά πως έως τα μέσα Δεκεμβρίου, στα κράτη που πλήττονται από τον Έμπολα ίσως να κ��ταγράφονται 10.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Πανικός λόγω έμπολα: έκλεισαν σταθμοί και άλλαξε ρότα πλοίο!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top