Άσε το κατσαριδοκτόνο και μάθε αν τελικά μας…. ψεκάζουν!

Τι λένε ψυχολόγοι για το φαινόμενο και το ρόλο της Χρυσής Αυγής;

Άσε το κατσαριδοκτόνο και μάθε αν τελικά μας…. ψεκάζουν!

Με το που πάτησε το πόδι του ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου στο Καστελόριζο και ανακοίνωσε την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ξεκίνησαν και τα σενάρια περί …ψεκασμών και εσκεμμένης αποχαύνωσης των Ελλήνων απέναντι στα σκληρά οικονομικά μέτρα και τη λιτότητα!

Η θεωρία των αεροψεκασμών έχει ανάλογη σχέση με την οικονομική κρίση! Όσο λοιπόν αυξάνονται τα μνημόνια, τόσο αυξάνονται και τα... σενάρια αεροψεκασμών!

mas-psekazoun.jpg

Χιλιάδες Έλληνες κάθονται στους καναπέδες τους ή διασκεδάζουν σε μπαρ και καφετέριες συζητώντας στα σοβαρά το ενδεχόμενο να μας ψεκάζουν προκειμένου να μη μεταμορφωθούμε σε Γαβριάδες και στήσουμε οδοφράγματα στις κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας και των άλλων ελληνικών πόλεων ως αντίδραση στις περικοπές, στα χαράτσια και στα υπόλοιπα δεινά που έχουν χτυπήσει τις ελληνικές οικογένειες. Κάθε φορά που ένα αεριωθούμενο αεροπλάνο διασχίζει τον ουρανό αφήνοντας το χαρακτηριστικό ίχνος καπνού κοιτάζονται μεταξύ τους με νόημα διαπιστώνοντας ακόμη μία απόδειξη ότι μας ψεκάζουν.

Όσο παράλογη και αν ακούγεται αυτή η θεωρία πολλοί από αυτούς που την πιστεύουν φαίνεται να είναι απόλυτα λογικά άτομα. Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι, αν κάποιος πιστεύει σε μία θεωρία συνωμοσίας, τότε έχει πολλές πιθανότητες να πιστεύει και σε άλλες, ακόμη και αν κάποιες από αυτές αντιφάσκουν μεταξύ τους.

Βέβαια το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στη χώρα μας αφού, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, είναι ευρέως διαδεδομένο σε πολλές χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου φαίνεται να είναι κάτι σαν εθνικό σπορ. Φυσικά, το διαδίκτυο έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση του φαινομένου!

Εκείνο που, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι στις θεωρίες αυτές δεν πιστεύουν μόνο άτομα με πνευματικές δυσλειτουργίες αλλά και απόλυτα λογικοί άνθρωποι. Οπως αναφέρουν, το ανθρώπινο μυαλό έχει μια εντυπωσιακή ικανότητα να δημιουργεί σενάρια και ακόμη και οι πιο παρανοϊκές θεωρίες μπορεί να βασίζονται σε λογικά επιχειρήματα.

sda.jpg

Οπως προκύπτει από τις έρευνες, οι περισσότεροι από τους θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας είναι ταυτόχρονα κυνικοί απέναντι στον κόσ��ο και ειδικά απέναντι στην πολιτική. Επίσης έχουν την τάση να επιδεικνύουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, ενώ η πίστη τους στις συνωμοσίες φαίνεται να αυξάνεται όταν έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα και αισθάνονται αδυναμία να αντιδράσουν.

Οι ψυχολόγοι αναφέρουν επίσης ότι οι συνωμοσίες γίνονται πιο πιστευτές από άτομα που ανήκουν στα πολιτικά άκρα, είτε δεξιά είτε αριστερά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Χρυσής Αυγής, ενός κόμματος που φαίνεται να είναι πεπεισμένο ότι όσα συμβαίνουν στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα μιας σκοτεινής συνωμοσίας του εβραιογερμανικού (!) τόξου προκειμένου να υφαρπάξουν τα τεράστια ορυκτά αποθέματα της χώρας και να εξαφανίσουν την ελληνική φυλή.

Επίσης τονίζουν πως όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με μια οικονομική ή φυσική καταστροφή ή με μια τρομοκρατική επίθεση έχουν μεγάλες πιθανότητες να αμφισβητούν τις επίσημες εξηγήσεις και τα δημοσιεύματα των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης και να στρέφονται σε αφηγήσεις που ενισχύουν την πεποίθηση ότι «κάτι ύποπτο συμβαίνει». Εξ ου και σηκώνουν το βλέμμα στους ουρανούς αναζητώντας τα αεροπλάνα που μας... ψεκάζουν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top