Δοκιμάζουμε το νέο Hyundai i20 1.0 T-GDI 100 PS 48V 

Δεν είναι απλά...τίμιο αλλά χτυπάει την κορυφή

Hyundai i20 1.0 T-GDI 100 PS 48V δοκιμή

Η Hyundai τα τελευταία χρόνια μας εκπλήσσει πραγματικά με τα νέα της μοντέλα τα οποία είναι όχι απλά  εντυπωσιακά σε σχεδίαση αλλά διαθέτουν και πρωτόγνωρο εξοπλισμό σε τιμή που φέρνει σε δύσκολη θέση τους ανταγωνιστές της. Από τον κανόνα δεν ξέφυγε η τρίτη γενιά του i20 η οποία για πρώτη φορά διατίθεται με υβριδικό σύνολο ακολουθώντας την τάση της εποχής που θέλει τα μοντέλα να εξηλεκτρίζονται. Μάλιστα πριμοδοτήθηκε με κορυφαίο εξοπλισμό ασφάλειας και συνδεσιμότητας, που δύσκολα βρίσκεις στην κατηγορία του. Έτσι το νέο  Hyundai i20 1.0 T-GDI 100 PS 48V iΜΤ δεν είναι απλά μια τίμια πρόταση αλλά χτυπάει την κορυφή.


Η νέα γενιά είναι νέα σε όλα της. Σχεδιαστικά δεν έχει απολύτως καμμία σχέση με την προηγούμενη ούτε καν στο σουλούπι. Ακολουθώντας την νέα ταυτότητα της φίρμας , το νέο i20 εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο τη σχεδιαστική φιλοσοφία «Sensuous Sportiness» για την οποία υπερηφανεύονται  οι Κορεάτες. Μπροστά το ρύγχος χαμήλωσε ,το καπό απέκτησε έντονα νεύρα ενώ τα  φωτιστικά σώματα με την μεγάλη μάσκα  συνθέτουν ένα επιθετικό πρόσωπο, που αρέσει κυρίως στους νέους που προτιμούν την σπορ εμφάνιση.

Στο πλαϊνό μέρος οι γραμμές έγιναν πιο ανάγλυφες ανεβαίνοντας προς το πίσω μέρος. Πίσω υπάρχουν εντυπωσιακά φώτα σχήματος Ζ που αγκαλιάζουν τα φτερά και ενώνονται μεταξύ τους με μια μπάρα . Πάνω από αυτά η λαμαρίνα είναι βαμμένη μαύρη το ίδιο και οι κάθετες γραμμές που ενώνονται αρμονικά με την αεροτομή στο πάνω μέρος.

Όσον αφορά τις  διαστάσεις, το μήκος παρέμεινε στα 4,04 μέτρα, με αυξημένο το πλάτος κατά  30 χιλιοστά ενώ χαμήλωσε κατά 24 χιλιοστά, με το μεταξόνιο να είναι μεγαλύτερο κατά 1 πόντο φτάνοντας στα 2,58 μέτρα.


Οι Κορεάτες δεν εξέλιξαν μόνο το εξωτερικό στον υπέρτατο βαθμό σε σχέση με πριν αλλά και το εσωτερικό.Oριζόντιες "λεπίδες" χαρίζουν στο ταμπλό μία αντισυμβατική στιλάτη εμφάνιση, τονίζοντας τη λεία υφή και το πλάτος της εμπρός πρόσοψης.Το ταμπλό είναι πιο οδηγοκεντρικό και διαθέτει δυο μεγάλες οθόνες που εξέχουν πάνω από αυτό και προσδιορίζουν την hi tech τεχνολογία του μοντέλου.

Μιλάμε για τον εντυπωσιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών ο οποίος είναι στάνταρ παρακαλώ σε κάθε ήπια υβριδική έκδοση . Ο χρωματισμός του και η διάταξη των οργάνων  άλλαζε ανάλογα το πρόγραμμα οδήγησης που επιλέγαμε, με εντυπωσιακά εφέ .

Η οθόνη των 8 ιντσών (προαιρετικά 10,25 ιντσών) που βρίσκεται στο ίδιο ύψος του συστήματος infotaiment είναι πλούσια σε πληροφόρηση ,με ασύρματη σύνδεση για Apple CarPlay και Android Auto, δύο θύρες USB (μία ταχείας φόρτισης) και φιλοξενεί μεταξύ άλλων και την κάμερα οπισθοπορείας.Τα πλαστικά μπορεί να είναι σκληρά είναι όμως προσεκτικά συναρμολογημένα και ιδιαίτερα "ήσυχα" όταν περνάς πάνω από κακοτράχαλα οδοστρώματα.

Οι χώροι των επιβατών είναι άνετοι ακόμη και για τους πίσω οι οποίοι έχουν σημαντικό "αέρα" για τα γόνατα τους. Στη υβριδική έκδοση που οδηγήσαμε, ο χώρος αποσκευών είναι στα 262 λίτρα και όχι στα 352 λίτρα, λόγω της ύπαρξης της μπαταρίας κάτω από το πάτωμα. Η πρακτικότητα συμπληρώνεται με  με τις δύο ποτηροθήκες, τον χώρο στην κονσόλα τις μεγάλες θήκες στις πόρτες και το μεγάλο ντουλαπάκι.


Ξεκινάμε γνωρίζοντας ότι για την κίνηση του μοντέλου της δοκιμής μας φροντίζει ένα υβριδικό σύνολο , το οποίο αποτελείται από τον γνώριμο τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.0 T-GDi  12v, 2 ΕΕΚ, με άμεσο ψεκασμό και  τούρμπο. Συνδυάζεται με ήπιο υβριδκό σύστημα 48V, με ηλεκτρομοτέρ τύπου μίζας (BISG). Σε αυτήτην για την ΄μεταφορά της κίνησης στους μπροστινούς τροχχούς φροντίζει ενα χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων το οποίο ονομάζεται iMT και  είναι ιδιαίτερα προηγμένο καθώς είναι το πρώτο με λειτουργία coasting (!)

Το ήπιο σύστημα των 48 Volt με τη μίζα / γεννήτρια Mild Hybrid Starter Generator (MHSG), δρα υποστηρικτικά στον κινητήρα κατά την επανεκκίνηση αλλά και κατά την διάρκεια της επιτάχυνσης με  ισχύ 4 – 10 kW ανάλογα με ενέργεια που υάρχει αποθηκευμένη στην  μπαταρία αλλά και το πόσο  βαθιά πατούσαμε τογκάζι. Η μπαταρία φορτίζεται την ώρα που οδηγούσαμε και μέσω της ανάκτησης. ενέργειας. Επιλέξαμε το πρόγραμμα “Eco” και αφήσαμε το πόδι του από το γκάζι με αποτέλεσμα  το κιβώτιο να απεμπλέξει τον κινητήρα από το σύστημα μετάδοσης με το i20 να  μπαίνει σε λειτουργία ρολαρίσματος και τιςς τις στροφές να μηδενίζουν.

Ο κινητήρας και το σύστημα μετάδοσης επανασυνδέθηκαν τη στιγμή που πατήσαμε το γκάζι ή αλλάξαμε την σχέση στο κιβώτιο. Στην πράξη το μοτέρ το οποίο αποδίδει 100 ίππους στις 4500 σ.α.λ. με την ροπή στρέψης 17,5 κιλά στις 1500-4000 σ.α.λ.είναι πολιτισμένο αποδοτικό στο πάτημα του γκαζιού ειδκά στο πρόγραμμα Sport. Οι επιδόσεις ικανοποιούν καθώς τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 10,4 δευτερόλεπτα με την τελική ατχύτητα να αγγίζει τα 188 χλμ./ώρα.

Στο πάτημα του γκαζιού νοιώθεις  την δύναμη από χαμηλά.  Η κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων  είναι ικανοποιητική, με την 6η να είναι  «μακριά»έτσι όπως πρέπει για να έχεις ήσυχο και οικονομικό ταξίδι.Η οικονομία καυσίμου παρά την μικρή νωχελικότητα,  είναι καλύτερη στην επιλογή του προγράμματος Eco. Για μας πάντως η ιδανική επιλογή είναι στο Comfort. H μέση κατανάλωση καυσίμου κυμάνθηκε γύρω στα 5,5 -6,5 λίτρα χωρίς όμως να αφοσιωθούμε στο πως την κρατήσουμε χαμηλά. Οι εκπομπές CO2  σύμφωνα με τις νέες αυστηρές μετρήσεις WTPN κυμαίνονται στα 115-118 γρμ./χλμ. 


Η διάταξη των αναρτήσεων είναι γόνατα McPherson μπροστά και ημιάκαμπτος άξονας με ενσωματωμένη ράβδο στρέψης.Στην πράξη η σφιχτή ρύθμιση προσφέρει μειωμένες κλίσεις στις στροφές ενώ σε συνδυασμό με τις 17άρες ζάντες  με τα χαμηλού προφίλ ελαστικά, η πρόσφυση είναι υψηλή.Το τιμόνι έχει καλή πληροφόρηση ενώ σε γρήγορους ρυθμούς το μπροστινό μέρος  δύσκολα υποστρέφει.Όταν αφήσεις το γκάζι η τροχιά κλείνει με προθυμία δίνοντας το αίσθημα της σιγουριάς .

Η σφιχτή ρύθμιση δεν ενοχλεί στην καθημερινή χρήση μέσα στην πόλη όπου ουσιαστικά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους τα supermini. Πέρα όμως από το σωστό στήσιμο του αυτοκινήτου, με το Hyundai SmartSense και τα προηγμένα ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), το νέο i20 προσφέρει τα πιο ολοκληρωμένα πακέτα τεχνολογιών ενεργητικής ασφάλειας στην κατηγορία. Το σύστημα διαθέτει υποβοήθηση παραμονής στο κέντρο της λωρίδας,smart cruise control (NSCC) βασισμένο σε σύστημα πλοήγησης, προειδοποίηση αναχώρησης προπορευόμενου οχήματος, αυτόματο σύστημα περιοριστή ταχύτητας. Τα φρένα με αεριζόμενους δίσκους μπροστά  και απλούς δίσκους πίσω, αποδείχθηκαν αποτελεσματικά και σε οριακούς ρυθμούς σε κατηφορικές διαδρομές 


Πάμε τώρα στο θέμα της τιμής . Η βασική έκδοση με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων με πλούσιο εξοπλισμό στον οποίο συμπεριλαμβάνεται το πακέτο SmartSense, κοστίζει 15990 ευρώ , η αμέσως επόμενη Premium είναι στα 165980 ευρώ ενώ η έκδοση της δοκιμής μας που είχε τον πλουσιότερο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας κοστίζει 17990 ευρώ. Στις τιμές συμπεριλαμβάνονται και τα 5 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση χωρίς κανένα περιορισμό χιλιομέτρων.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top