Παρουσίαση στην Ελλάδα του εντυπωσιακού ηλεκτρικού SKODA ENYAQ iV

Δείτε τις εκδόσεις και τις τιμές

SKODA ENYAQ iV παρουσίαση τιμές εκδόσεις Ελλάδα

Πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε τόσο με την σχεδίαση όσο με την ποιότητα κατασκευής αλλά και την αύρα πολυτέλειας που εκπέμπει το νέο ηλεκτρικό SKODA ENYAQ iV.  Στην παρουσίαση του νέου ηλεκτρικού Skoda Enyaq iV βρεθήκαμε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Κosmocar κύριο Στήβεν Σίρτη και με τον επικεφαλή της μάρκας Skoda κύριο Μανο Δρακωτό και συμφωνήσαμε ότι αυτό το μοντέλο ανήκει στην premium κατηγορία ενώ σου δίνει πολλά περισσότερα από αυτά που περιμένεις. Εξοπλισμός απίστευτος λοιπόν για τη νέα ναυαρχίδα της SKODA η οποία  διαθέτει άφθονους χώρους όπως άλλωστε είναι χαρακτηριστικό της μάρκας.

Το ENYAQ iV είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής της SKODA που βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση (MEB) του Volkswagen Group. Κατασκευάζεται στο κύριο εργοστάσιο της SKODA στη Mladá Boleslav, καθιστώντας το ως το μοναδικό μοντέλο με βάση την MEB στην Ευρώπη που κατασκευάζεται εκτός Γερμανίας. 


Στο εσωτερικό, το SKODA έχει αντικαταστήσει τα κλασσικά επίπεδα επένδυσης με το Design Selections, ένα νέο concept. Για να αντικατοπτρίζει σύγχρονα περιβάλλοντα διαβίωσης, κάθε Design Selection προσφέρει όμορφα συνδυασμένα χρώματα και υλικά. Χρησιμοποιούνται επίσης φυσικά, βιώσιμα επεξεργασμένα και ανακυκλωμένα υλικά. Μια σαφής και νέα δομή των διαθέσιμων επιλογών σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να διαμορφώσετε το ENYAQ iV ξεχωριστά: έντεκα έξυπνα διαμορφωμένα θεματικά πακέτα, καθώς και επιλεγμένες μεμονωμένες επιλογές, επιτρέπουν γρήγορη και εύκολη προσωπική διαμόρφωση του οχήματος. 


Η κεντρική οθόνη 13 ιντσών είναι η μεγαλύτερη οθόνη σε οποιοδήποτε μοντέλο SKODA. Το νέο Digital Cockpit έχει μέγεθος 5,3 ίντσες. Ένα head-up display είναι μια άλλη διαθέσιμη επιλογή. Εδώ, η SKODA χρησιμοποιεί την επαυξημένη πραγματικότητα για πρώτη φορά για να παρέχει στον οδηγό ακόμη πιο στοχευμένες πληροφορίες, ώστε να μην χρειάζεται να πάρει τα μάτια του από το δρόμο. Εκτός από αυτό, το SKODA ENYAQ iV είναι πάντα και έξυπνα συνδεδεμένο. Η φόρτιση της μπαταρίας και ο κλιματισμός μπορούν να ελεγχθούν από απόσταση μέσω της εφαρμογής MySKODA.

Οι νέες λεπτομέρειες Simply Clever διευκολύνουν την καθημερινή χρήση ενός ηλεκτρικού οχήματος: ενδεικτικά, παράλληλα με ένα καθαριστικό για το καλώδιο φόρτισης, το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με μια ειδική τσάντα για το καλώδιο και ένα προστατευτικό κάλυμμα για την υποδοχή φόρτισης. Και το ENYAQ iV έρχεται επίσης με κλασικές Simply Clever λύσεις, όπως τα διάφορα άγκιστρα για τα ψώνια και τα δίχτυα συγκράτησης αποσκευών.

Το νέο SKODA ENYAQ iV εκμεταλλεύεται πλήρως τις τεχνικές δυνατότητες και την ευελιξία που προσφέρει η αρθρωτή πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση (MEB). Η μπαταρία - η οποία είναι τοποθετημένη στο δάπεδο - διατίθεται σε τρία μεγέθη και ένας ή δύο ηλεκτρικοί κινητήρες  παρέχουν ισχύ μεταξύ 109 kW (148 PS) και 220 kW (299 PS). Ανάλογα με το μοντέλο, η ισχύς μεταδίδεται είτε μόνο πίσω είτε και στους τέσσερις τροχούς και η αυτονομία φτάνει τα 536 χλμ. στον κύκλο WLTP. Το ηλεκτρικό SUV καλύπτει διάφορες ανάγκες, από ένα ευρύχωρο και ευέλικτο αυτοκίνητο για αστικό περιβάλλον για οικογένειες έως ένα όχημα ιδανικό για όσους ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις. Εξοπλισμένο με κοτσαδόρο, το ηλεκτρικό SUV μπορεί ακόμη και να ρυμουλκήσει ρυμουλκούμενα βάρους έως 1.400 κιλά.

Ενώ ένα μοντέλο SKODA με κινητήρα εσωτερικής καύσης απαιτεί καύσιμο, το οποίο αποθηκεύεται σε δεξαμενή κάτω από τα πίσω καθίσματα, το ENYAQ iV τροφοδοτείται από μπαταρίες υψηλής τάσης που βρίσκονται μεταξύ του εμπρός και του πίσω άξονα, στο δάπεδο. Ανάλογα με τη χωρητικότητα, η μπαταρία αποτελείται από πολλές μονάδες, καθεμία από τις οποίες περιέχει 24 στοιχεία ιόντων λιθίου. Έχουν ισχύ έως 125 kW και είναι ικανές για γρήγορη φόρτιση. Η μεγαλύτερη μπαταρία του ENYAQ iV μπορεί να επαναφορτιστεί από 5 έως 80% σε μόλις 38 λεπτά.

Το ENYAQ iV μπορεί να φορτιστεί βολικά κατά τη διάρκεια της νύχτας στο σπίτι χρησιμοποιώντας ένα Wallbox AC SKODA iV με απόδοση έως 11 kW. Η διαδικασία φόρτισης για αυτό διαρκεί έξι έως οκτώ ώρες, ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας. Θα χρειαστεί περίπου τον ίδιο χρόνο κατά τη φόρτιση του αυτοκινήτου σε δημόσιο σταθμό AC με την ίδια μέγιστη απόδοση. Για τον σκοπό αυτό, το ENYAQ iV έρχεται εξοπλισμένο με ένα καλώδιο Mode-3 για δυνατότητα φόρτισης σε δημόσιο σημείο, ως στάνταρ. Το SUV μπορεί επίσης να επαναφορτιστεί με 2,3 kW χρησιμοποιώντας μια τυπική οικιακή πρίζα Schuko 230 Volt. Το καλώδιο φόρτισης Mode-2 του ENYAQ iV ταιριάζει σε όλες τις συμβατικές πρίζες φόρτισης. 

Το iV Universal Charger - μια φορητή λύση με εναλλάξιμα βύσματα σύνδεσης - διατίθεται ως προαιρετικό. Χρησιμοποιώντας τον προσαρμογέα CEE, το όχημα μπορεί να επαναφορτιστεί με έως και 11 kW. Ένας προσαρμογέας Schuko για οικιακές πρίζες είναι ένας άλλος προαιρετικός επιπλέον εξοπλισμός. 

Το SKODA ENYAQ iV διατίθεται με τρία μεγέθη μπαταρίας και σε πέντε διαφορετικά επίπεδα ισχύος. Τα δύο πιο ισχυρά μοντέλα διαθέτουν κίνηση σε όλους τους τροχούς χάρη σε έναν δεύτερο ηλεκτρικό κινητήρα στον μπροστινό άξονα. Το εισαγωγικό ENYAQ iV 50 είναι εφοδιασμένο με κινητήρα 109 kW (148 PS) πίσω και πίσω κίνηση. Η μέγιστη ροπή του είναι 220 Nm. Η μπαταρία ιόντων λιθίου έχει χωρητικότητα 55 kWh, εκ των οποίων 52 kWh μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η μέγιστη αυτονομία είναι μεγαλύτερη από 350 χλμ. Η συνδυασμένη κατανάλωση είναι 15,2-20,9 kWh / 100 χλμ. στον κύκλο WLTP.

Εξοπλισμένο με μπαταρία 62-kWh (58 kWh net), το ENYAQ iV 60 με ισχύ 132 kW (180 PS) μπορεί να καλύψει περισσότερα από 400 χλμ.. Η μέγιστη ροπή του είναι 310 Nm. Η συνδυασμένη κατανάλωση είναι 14,6-17,6 kWh / 100 χλμ. στον κύκλο WLTP. Το ENYAQ iV 80 έχει ισχύ 150 kW (204 PS), μέγιστη ροπή 310 Nm και, έως 536 χλμ. αυτονομία στον κύκλο WLTP, τη μεγαλύτερη της γκάμας. Η συνδυασμένη κατανάλωση είναι 15,2–21,6 kWh / 100 χλμ. στον κύκλο WLTP.

Η μπαταρία 82 kWh (77 kWh net) χρησιμοποιείται επίσης από τις δύο τετρακίνητες εκδόσεις. Εξοπλισμένο με δεύτερο ηλεκτρικό κινητήρα, το ENYAQ iV 80x παράγει 195 kW (265 PS) και το ENYAQ RS iV 220 kW (299 PS). Η ροπή του συστήματος είναι 425 και 460 Nm αντίστοιχα, η αυτονομία ξεπερνά τα 460 χλμ.. Ως το top-range σπορ μοντέλο, το ENYAQ RS iV έχει τελική ταχύτητα 180 χλμ. / ώρα, η οποία είναι 20 χλμ. / ώρα ταχύτερη από τις άλλες εκδόσεις. Ολοκληρώνει το 0 - 100 χλμ. / ώρα σε μόλις 6,2 δευτερόλεπτα. Τα ENYAQ iV 80x και ENYAQ RS iV μπορούν επίσης να ρυμουλκήσουν ρυμουλκούμενο βάρους έως 1.400 κιλά. 



Με το χαμηλό κέντρο βάρους λόγω της εγκατεστημένης μπαταρίας στο δάπεδο, το SKODA ENYAQ iV είναι πολύ ασφαλές στην οδήγηση και έχει εξαιρετικά δυναμικά χαρακτηριστικά. Το ηλεκτρικό SUV είναι ακόμα πιο δυναμικό στον δρόμο όταν διαθέτει το προαιρετικό σπορ πλαίσιο. Εκτός από μια πιο σταθερή ανάρτηση, αυτή η επιλογή χαμηλώνει τον μπροστινό άξονα κατά 15 χιλ. και τον πίσω κατά 10 χιλ.. Το Adaptive Dynamic Chassis Control (DCC) είναι μια άλλη επιλογή. Αυτό το χαρακτηριστικό αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση οδήγησης και προσαρμόζει ανάλογα την απόσβεση ανάρτησης και το τιμόνι. Μπορείτε να επιλέξετε τις βασικές ρυθμίσεις - Eco, Comfort, Normal και Sport – επιλέγονται στο Driving Mode Select ενώ στο Individual μπορούν να ρυθμιστούν σε 15 βήματα χρησιμοποιώντας ένα ρυθμιστικό. Η ευελιξία του ENYAQ iV είναι εντυπωσιακή, καθώς δεν διαθέτει συμβατικούς άξονες μετάδοσης στον μπροστινό άξονα, σε αντίθεση με ένα όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Με περιστρεφόμενο κύκλο μόλις 9,3 μ. στην πισωκίνητη έκδοση, επικρατεί του SKODA KODIAQ κατά 2,3 μ.. Αυτή η ευελιξία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην πόλη.

Η ανάκτηση ενέργειας φρένων στο SKODA ENYAQ iV εξασφαλίζει εξαιρετική επιβράδυνση και υποστηρίζει το σύστημα πέδησης του οχήματος. Αυτό αυξάνει την απόδοση και την αυτονομία, καθώς η ενέργεια που απελευθερώνεται κατά το φρενάρισμα δεν χάνεται με τη μορφή θερμότητας, αλλά μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια και τροφοδοτείται στην μπαταρία. Αυτό σημαίνει ότι ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί ως γεννήτρια. Για το πρόγραμμα οδήγησης, αυτή η διαδικασία είναι πιο βολική σε λειτουργία αυτόματης ανάκτησης. Σε συνδυασμό με το έξυπνο χαρακτηριστικό αναγνώρισης σηματοδότησης κυκλοφορίας και δεδομένα από τους αισθητήρες κάμερας και ραντάρ, το ENYAQ iV προσαρμόζει τον βαθμό επαναληπτικής πέδησης σε κάθε αντίστοιχη κατάσταση οδήγησης - αυτόματα, συνεχώς και ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Αυτό μειώνει τη χρήση και συνεπώς το επίπεδο φθοράς των φρένων, εξοικονομεί ενέργεια και αυξάνει την ασφάλεια οδήγησης.

Χρησιμοποιώντας τα paddles στο τιμόνι, ο οδηγός μπορεί να προσαρμόσει χειροκίνητα τον βαθμό ανάκτησης και μαζί του το επίπεδο υποβοήθησης πέδησης ανά πάσα στιγμή. Μόλις ο οδηγός πατήσει το γκάζι, η αυτόματη λειτουργία επανενεργοποιείται. Στην κανονική λειτουργία οδήγησης D, ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει χειροκίνητα τρία επίπεδα ανάκτησης χρησιμοποιώντας τα paddles: D1 για ήπιο επίπεδο πέδησης με επιβράδυνση 0,6 m / s², D2 με 1,0 m / s² και D3 με 1,5 m / s². Το επίπεδο D3, το οποίο ενεργοποιείται επίσης απευθείας μετακινώντας το διακόπτη επιλογής στη λειτουργία Β, παρέχει τη μέγιστη καθυστέρηση. Εάν δεν έχει επιλεχθεί επίπεδο ανάκτησης, το ENYAQ iV απλώς ενεργοποιείται σε αδράνεια όταν ο οδηγός βγάζει το πόδι του από το γκάζι.

Όταν ο οδηγός πατάει το πεντάλ φρένου, το όχημα χρησιμοποιεί κυρίως την ανάκτηση για επιβράδυνση - υπό την προϋπόθεση ότι η μπαταρία έχει επαρκή διαθέσιμη χωρητικότητα αποθήκευσης - ενεργοποιώντας το συμβατικό σύστημα πέδησης μόνο εάν απαιτείται. Οι μπροστινοί τροχοί διαθέτουν αεριζόμενα δισκόφρενα. Καθώς τα πίσω φρένα χρησιμοποιούνται σπάνια λόγω του συστήματος ανάκτησης ενέργειας φρένων, οι πίσω τροχοί είναι εφοδιασμένοι με στιβαρά ταμπούρα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στη διάβρωση χάρη στον κλειστό σχεδιασμό τους. 

Θα είναι δυνατή η επέκταση των λειτουργιών των οχημάτων στο μέλλον. Η λειτουργία πλοήγησης, τα πρόσθετα χρώματα για τον φωτισμό περιβάλλοντος, το Adaptive Cruise Control ή το Auto Light Assist, για παράδειγμα, μπορούν στη συνέχεια να ενεργοποιηθούν μέσω του συστήματος ψυχαγωγίας στο όχημα ή στην ιστοσελίδα του SKODA Connect. Θα είναι επίσης δυνατή η εύκολη κράτηση αναβάθμισης της χωρητικότητας φόρτισης της μπαταρίας DC από 50 kW σε 100 kW ή 125 kW, online. 


Όσον αφορά την ασφάλεια υπάρχουν εννέα αερόσακοι και πλήρη γκάμα συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας και πολυάριθμων καινοτόμων συστημάτων υποβοήθησης.Το Travel Assist υποστηρίζει διαμήκη και πλευρική οδήγηση ενώ το head-up display με επαυξημένη πραγματικότητα κάνει το ντεμπούτο του στη SKODA.Η τρέχουσα έκδοση του προαιρετικού χαρακτηριστικού Park Assist αναλαμβάνει τους απαραίτητους ελιγμούς για στάθμευση του οχήματος σε παράλληλες και κάθετες στο πεζοδρόμιο θέσεις. Η επόμενη έκδοση θα είναι επίσης σε θέση να φρενάρει αυτόματα και να αποτρέπει το αυτοκίνητο να συγκρούεται με πεζούς ή αντικείμενα.

Ο απομακρυσμένος χώρος στάθμευσης προχωρά ένα βήμα παραπέρα, επιτρέποντας στους οδηγούς να ελέγχουν από απόσταση το ENYAQ iV μέσω της εφαρμογής MySKODA σε ένα smartphone για να το κατευθύνουν σε πολύ στενούς χώρους στάθμευσης. Με τη λειτουργία «Εκπαιδευόμενη Στάθμευση», το σύστημα καταγράφει τη διαδρομή σε έναν χώρο στάθμευσης που χρησιμοποιείται συχνά, για παράδειγμα σε ένα στενό δρόμο και μπορεί να επαναλάβει αυτόματα αυτήν τη διαδρομή ανά πάσα στιγμή. Η περιοχή προβολής είναι ακόμα καλύτερη από την προαιρετική κάμερα οπισθοπορείας, καθώς οι τέσσερις κάμερές της δημιουργούν μια εικόνα 360 μοιρών από πάνω προς τα κάτω του άμεσου περιβάλλοντος του ENYAQ iV.


Εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, η SKODA AUTO εστιάζει επίσης στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος SKODA iV. Η SKODA επεκτείνει επίσης γρήγορα την υποδομή φόρτισης στους αντιπροσώπους της. Για φόρτιση στο σπίτι, ο κατασκευαστής αυτοκινήτου προσφέρει Wallbox φορτιστή SKODA iV.Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να φορτίζουν τα οχήματά τους με ευκολία χρησιμοποιώντας μόνο μία κάρτα το πολύ από τα 195.000 σημεία φόρτισης στην ΕΕ. Αυτά περιλαμβάνουν τους περισσότερους δημόσιους σταθμούς φόρτισης, καθώς και γρήγορους φορτιστές σε διεθνείς οδούς κυκλοφορίας και οδούς.

Η SKODA συμβάλλει στην ανάπτυξη της υποδομής φόρτισης συμμετέχοντας στην κατασκευή του δικτύου γρήγορης φόρτισης Ionity σε όλη την Ευρώπη και την εγκατάσταση σημείων φόρτισης προσβάσιμων από το κοινό στις αντιπροσωπείες της SKODA Το κόστος είναι σύμφωνο με τα πρότυπα της αγοράς και χρεώνεται στον πελάτη με ένα διαφανές και βολικό μηνιαίο τιμολόγιο Powerpass. Επιπλέον, οι αγοραστές ενός ολοκαίνουργιου ENYAQ iV στο βασικό τιμολόγιο "Simply Charge" θα επωφεληθούν από μια μειωμένη βασική τιμή για ένα έτος. Οποιοσδήποτε επιλέξει το πακέτο DC μπορεί να ενεργοποιήσει το "DC Booster" στο Powerpass και θα λάβει το τιμολόγιο "Charge Faster" για ένα έτος χωρίς να χρειάζεται να καταβάλει το βασικό τέλος.

Το Wallbox SKODA iV Charger για φόρτιση στο σπίτι αποτελεί επίσης μέρος του οικοσυστήματος SKODA iV. Διατίθεται σε τρεις παραλλαγές. Ο φορτιστής SKODA iV (650 €) είναι η βασική παραλλαγή και η ιδανική λύση για την ασφαλή επαναφόρτιση του αυτοκινήτου στο σπίτι. Το SKODA iV Charger Connect (1.050 €) διαθέτει σύνδεση LAN και Wi-Fi, επιτρέποντας τον έλεγχο της διαδικασίας φόρτισης από απόσταση μέσω της εφαρμογής Powerpass. Αυτό το κουτί τοίχου διαθέτει επίσης συσκευή ανάγνωσης RFID, επιτρέποντας στον χρήστη να ταυτιστεί με ασφάλεια πριν ξεκινήσει η φόρτιση, για παράδειγμα σε χώρους στάθμευσης κατοικιών.

Το SKODA iV Charger Connect + (1.400 €) μπορεί επίσης να επικοινωνήσει με τον διακομιστή μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας μέσω σύνδεσης LTE και είναι εξοπλισμένο με πιστοποιημένο μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας εκτός από τη συσκευή ανάγνωσης RFID. Η εφαρμογή Powerpass επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της μπαταρίας του ENYAQ iV. Οι δύο πιο προηγμένοι φορτιστές επιδοτούνται με ποσό 500 € από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά». 


Το νέο SKODA ENYAQ iV λανσάρεται στην Ελλάδα στην ιδιαίτερα εξοπλισμένη έκδοση Launch Edition, παράλληλα όμως είναι διαθέσιμες για παραγγελία και άλλες. Αναλυτικά, οι προτεινόμενες τιμές λιανικής για τις διάφορες εκδόσεις έχουν ως εξής:

SKODA ENYAQ iV  /  Προτεινόμενη Τιμή Λιανικής   / ΠΤΛ με πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» (ιδιώτες)  /  ΠΤΛ με πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» (εταιρείες)
50 - 55 kWh 2WD 109 kW (148 PS)  /  35.700 €  /  29.942 €   / 31.381 €
60 - 62 kWh 2WD 132 kW (179 PS) /   39.700 €  /  34.898 €   / 34.458 €
60 – Launch Edition  /  49.570 €   / 44.768 €    
80 - 82 kWh 2WD 150 kW (204 PS)  /  46.300 €   / 40.699 € /   40.800 €

Ολοκληρώνοντας, ενδιαφέρον παρουσιάζει μία ανάλυση του κόστους χρήσης της απαιτούμενης ενέργειας για την οδήγηση του SKODA ENYAQ iV. Αυτή παρουσιάζεται στον πίνακα που ακολουθεί:
SKODA ENYAQ iV .  Κόστος ενέργειας για απόσταση 100 χλμ. με ημερήσιο τιμολόγιο ΔΕΗ . Κόστος ενέργειας για απόσταση 100 χλμ. με ημερήσιο τιμολόγιο ΔΕΗ
50    3,22 €    2,51 €
60    3,17 €    2,47 €
80    3,38 €    2,64 €

     

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top