Αυτό είναι το νέο ηλεκτρικό Hyundai IONIQ 5 

Πότε έρχεται στην Ελλάδα 

Hyundai IONIQ 5 παρουσίαση

Η Hyundai παρουσίασε το IONIQ 5, ένα μεγάλο τετρακίνητο ηλεκτρικό crossover. Βασίζεται σε μια νέα πλατφόρμα, αποκλειστικά για BEV (Battery Electric Vehicles) οχήματα, που εξελίχθηκε από το Hyundai Motor Group και ονομάζεται Electric-Global Modular Platform (E-GMP). Το μοτίβο «Living Space» είναι αυτό που διακατέχει το εσωτερικό του αυτοκινήτου με βασικό χαρακτηριστικό το Universal Island, την κεντρική κονσόλα που μπορεί να μετακινηθεί έως και 140 mm. Το Universal Island, σε συνδυασμό με το εντελώς επίπεδο πάτωμα, που από κάτω του βρίσκονται οι μπαταρίες, επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης και ευελιξίας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Το μεταβλητό ταμπλό του αυτοκινήτου περιλαμβάνει μια οθόνη πολυμέσων πλήρους αφής 12 ιντσών, απαλλαγμένη από σκληρούς διακόπτες, καθώς και ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων επίσης 12 ιντσών που απεικονίζει πλήθος πληροφοριών, όπως την κατάσταση της μπαταρίας και τους πλησιέστερους σταθμούς φόρτισης. Δίπλα στον ψηφιακό πίνακα υπάρχει μια μεταλλική υποδοχή πολλαπλών χρήσεων. Το σύστημα ψυχαγωγίας του IONIQ 5 είναι το πρώτο που ενσωματώνει ένα νέο θεματικό σχεδιασμό που προσφέρει ατμοσφαιρικές ρυθμίσεις στην καμπίνα (πχ. απαλή, διακριτική και πλούσια).

Η Hyundai προσφέρει επίσης την πιο πρόσφατη έκδοση αναβαθμισμένων υπηρεσιών αυτοκινήτου με σύνδεση Bluelink που προσφέρουν μια σειρά από νέες δυνατότητες και επιτρέπει στους πελάτες να ελέγχουν το αυτοκίνητό τους με το smartphone τους ή φωνητικά για να κάνουν την οδήγησή τους πιο βολική και ευχάριστη. Οι νέες δυνατότητες του Bluelink περιλαμβάνουν το Connected Routing, Last Mile Navigation και μια νέα δυνατότητα προφίλ χρήστη.Το IONIQ 5 διαθέτει μια οθόνη AR HUD (Head-Up Augmented Reality) επαυξημένης πραγματικότητας που ουσιαστικά μετατρέπει το παρμπρίζ σε επιφάνεια πληροφόρησης χαρακτηριστικό που συναντάμε για πρώτη φορά σε μοντέλο της Hyundai.

Το IONIQ 5 είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα εμπρός καθίσματα. Η Hyundai έχει μειώσει το πάχος των εμπρός καθισμάτων κατά 30% εξασφαλίζοντας περισσότερο χώρο για τους επιβάτες στα πίσω καθίσματα. Ταυτόχρονα υπάρχουν 531 λίτρα για τις αποσκευές με τη χωρητικότητα να εκτοξεύεται έως και 1.600 λίτρα όταν τα πίσω καθίσματα είναι πλήρως αναδιπλωμένα. Για πρόσθετη ευελιξία και πρακτικότητα, τα πίσω καθίσματα μπορούν να αναδιπλωθούν σε αναλογία 6:4 και έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν προς τα εμπρός μέχρι και 135 mm. Την πρακτικότητα αυξάνει ακόμη περισσότερο ο επιπλέον χώρος αποθήκευσης 57 λίτρων στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου, στοιχείο ιδιαίτερα χρήσιμο στα μεγάλα ταξίδια για τη μεταφορά επιπλέον αποσκευών.

Το IONIQ 5 διατίθεται με μια γκάμα από ηλεκτρικές εκδόσεις που ταιριάζουν στις ανάγκες και επιθυμίες κάθε πελάτη, χωρίς τους παραμικρούς συμβιβασμούς στην απόδοση. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δύο μπαταριών, μιας 58 kWh και μιας 72,6 kWh, καθώς και δύο εκδόσεων κινητήρων. Είτε με πίσω κίνηση, είτε με τετρακίνηση. Όλες οι εκδόσεις προσφέρουν εξαιρετική αυτονομία και τελική ταχύτητα 185 km/h.

Στην κορυφή της γκάμας υπάρχει η έκδοση με έναν ηλεκτροκινητήρα 155 kW στον πίσω άξονα και έναν 70 kW στον εμπρός (225kW συνολικά, ήτοι συνδυαστική ιπποδύναμη 306ps), κάτι που επιτρέπει την κίνηση σε όλους τους τροχούς (AWD). Ο πίσω κινητήρας αποδίδει ροπή 350 Nm και ο εμπρός 255 Nm, ήτοι 605 Nm συνολικά. Με την μπαταρία των 72,6 kWh η συγκεκριμένη έκδοση μπορεί να ολοκληρώσει τα 0-100 km/h σε μόλις 5,2 δευτερόλεπτα. Στην περίπτωση της μικρότερης μπαταρίας των 58 kWh, η τετρακίνητη AWD έκδοση ολοκληρώνει την ίδια διαδικασία σε 6,1 δευτερόλεπτα.

Η έκδοση 2WD του IONIQ 5 με έναν ηλεκτροκινητήρα 160 kW (218ps) στο πίσω άξονα και ροπή 350 Nm, όταν συνδυάζεται με την μπαταρία των 72,6 kWh επιτυγχάνει τα 0-100 km/h σε 7,4 δευτερόλεπτα. Με την μπαταρία των 58 kWh ο αντίστοιχος χρόνος είναι 8,5 δευτερόλεπτα (125kW).Η μέγιστη αυτονομία του IONIQ 5 με μία μόνο φόρτιση είναι περίπου 480 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το πρότυπο WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Process). Η πλατφόρμα προσφέρει στάνταρ δυνατότητα φόρτισης 800 V, μαζί με φόρτιση 400 V, χωρίς την ανάγκη για πρόσθετα εξαρτήματα ή αντάπτορες.

Το σύστημα πολλαπλής φόρτισης είναι η πρώτη πατενταρισμένη τεχνολογία στον κόσμο με λειτουργία boost του συστήματος κινητήρα και μετατροπέα από τα 400 V στα 800 V για σταθερή συμβατότητα φόρτισης.Με φορτιστή 350 kW, το IONIQ 5 μπορεί να φορτίσει από το 10% έως το 80% της μπαταρίας του σε μόλις 18 λεπτά. Οι χρήστες του IONIQ 5 χρειάζεται να φορτίσουν το αυτοκίνητό τους μόνο για πέντε λεπτά για να εξασφαλίσουν 100 km αυτονομίας, σύμφωνα με το πρότυπο WLTP.Επίσης, το IONIQ 5 υποστηρίζει έναν βιώσιμο τρόπο ηλεκτροκίνησης με την καινοτόμο λειτουργία V2L, η οποία επιτρέπει στους πελάτες να χρησιμοποιούν ή να φορτίζουν ελεύθερα ηλεκτρικές συσκευές, όπως ηλεκτρικά ποδήλατα, σκούτερ ή εξοπλισμό κάμπινγκ- ενώ βρίσκονται εν κινήσει ή σταθμευμένοι.


Το IONIQ 5 είναι εξοπλισμένο με νέας γενιάς Hyundai SmartSense, με προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, εξασφαλίζοντας υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και άνεσης στο δρόμο. Το IONIQ 5 είναι το πρώτο μοντέλο της Hyundai που διαθέτει το σύστημα Highway Driving Assist 2 (HDA 2) που καθιστά την οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο πιο άνετη. Χρησιμοποιώντας κάμερα πρόσθιας προβολής, αισθητήρες radar και δεδομένα πλοήγησης, το HDA 2 ελέγχει την ταχύτητα του οχήματος και της απόστασης από τα άλλα οχήματα, διατηρώντας παράλληλα το όχημα στο κέντρο της λωρίδας του. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τον οδηγό κατά την αλλαγή λωρίδας. Παράλληλα διαθέτει μεταξύ άλλων τα συστήματα Forward Collision-Avoidance Assist (FCA), Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA), Intelligent Speed Limit Assist (ISLA), Driver Attention Warning (DAW), High Beam Assist (HBA) κ.α.


Το λανσάρισμα του IONIQ 5 είναι το πρώτο βήμα στο ταξίδι της Hyundai με ειδικά εξελιγμένα ηλεκτρικά μοντέλα προχωρώντας ακόμη πιο πολύ στην επίτευξη των στόχων της καθαρής κινητικότητας. Μετά τη διάθεση του IONIQ 5, η Hyundai θα εμπλουτίσει τη γκάμα των αμιγώς ηλεκτρικών IONIQ με ένα ηλεκτρικό sedan (το IONIQ 6), καθώς και με ένα μεγάλο ηλεκτρικό SUV (το IONIQ 7). Το IONIQ 5 θα είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά το φθινόπωρο του 2021.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top