Η πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Fiat -Chrysler για την ηλεκτροκίνηση

Δοκιμές με ένα Plug-in Hybrid Jeep Renegade 4xe 

Fiat -Chrysler Plug-in Hybrid Jeep Renegade 4xe “Turin Geofencing Lab”

Το πρόγραμμα “Turin Geofencing Lab” είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της πόλης του Τορίνο με το τμήμα e-Mobility της Fiat Chrysler Automobiles  με στόχο να προωθήσει την ηλεκτροκίνηση στις πόλεις μέσω έξυπνων συστημάτων διαχείρισης του ελέγχου κυκλοφορίας.Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα όχημα θα χρησιμοποιεί το Geofencing για την αυτόματη μετάβαση από την κίνηση με θερμικό κινητήρα στην αμιγώς ηλεκτρική κίνηση.Για τις ανάγκες του προγράμματος, ένα Plug-in Hybrid Jeep Renegade 4xe εφοδιασμένο με μια πρωτότυπη συσκευή Geofencing ξεκίνησε ήδη δοκιμές.

Σκοπός του “Turin Geofencing Lab” είναι να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας που μετατρέπουν τις πόλεις σε «έξυπνες περιοχές» και κυρίως «πράσινες περιοχές», μέσω και της διασύνδεσης της λειτουργίας των μέσων μεταφοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, καίριο ρόλο παίζουν τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και τα Plug-in hybrid μοντέλα που έχουν και τη δυνατότητα αμιγώς ηλεκτρική κίνησης.


Το τμήμα e-Mobility της FCA σε συνεργασία με το Centro Ricerche Fiat, το κέντρο έρευνας και εξέλιξης του Ομίλου FCA που εστιάζει στην ανάπτυξη κινητήρων, υλικών και ηλεκτρονικών συστημάτων, εξέλιξαν ένα πειραματικό σύστημα που αναγνωρίζει τα σημεία εισόδου και εξόδου των ζωνών ελεγχόμενης κυκλοφορίας. Μόλις το αυτοκίνητο περάσει τα συγκεκριμένα σημεία, το σύστημα απενεργοποιεί αυτόματα το θερμικό κινητήρα και το όχημα συνεχίζει την κίνηση του αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια. Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, το geofencing θα επιτρέπει τη συγκεκριμένη λειτουργία, ενώ σημαντικό είναι ότι το σύστημα θα επικοινωνεί με τις πλατφόρμες διαχείρισης του ελέγχου κυκλοφορίας και τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας.


Με αυτό τον τρόπο τα Plug-in Hybrid οχήματα, όπως το Jeep Renegade 4xe, στο οποίο τοποθετήθηκε η πειραματική συσκευή, θα μπορούν να χρησιμοποιούν διαδρομές που κανονικά είναι διαθέσιμες αποκλειστικά για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Ο τρόπος λειτουργίας του “Turin Geofencing Lab” είναι αρκετά απλός. Το σύστημα πολυμέσων του αυτοκινήτου ενημερώνει τον οδηγό ότι ετοιμάζεται να περάσει σε ζώνη ελεγχόμενης κυκλοφορίας. Στη συνέχεια το σύστημα ελέγχει ότι η επιλογή για αμιγώς ηλεκτρική κίνηση είναι διαθέσιμη και την ενεργοποιεί μόλις το αυτοκίνητο περάσει στη ζώνη ελεγχόμενης κυκλοφορίας. Αντίστοιχα μόλις το όχημα εξέλθει της ζώνης επιστρέφει στην προηγούμενη κατάσταση λειτουργίας. Με αυτό τον τρόπο, ένα το Plug-in Hybrid Jeep Renegade 4xe μπορεί να απολαμβάνει τις ίδιες ελευθερίες κυκλοφορίας, όπως και ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα.


Μετά την πρώτη πιλοτική φάση δοκιμών κατά την οποία θα καλυφθούν εκατοντάδες χιλιομέτρων, το πρόγραμμα θα ενισχυθεί με ακόμα δύο Plug-in Hybrid Jeep Renegade 4xe, τα οποία θα δοκιμάσουν το “Turin Geofencing Lab” μέσω αυστηρών διαδικασιών σε διάφορες συνθήκες λειτουργίας.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top