Θρίλερ με την απόδραση του πρώην προέδρου της Nissan - Τι λέει η εταιρεία

Χολιγουντιανές διαστάσεις έχει αποκτήσει η ιστορία του Carlos Ghosn

Nissan Ανακοίνωση Πρόεδρος Carlos Ghosn

Σκληρή ήταν η ανακοίνωση της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan Motor Co για την απόδραση του πρώην προέδρου της, Carlos Ghosn, από την Ιαπωνία στον Λίβανο με γαλλικό διαβατήριο. Ο Ghosn, που έχει γίνει ο πιο «διάσημος» καταζητούμενος από τις ιαπωνικές αρχές, έχει βραζιλιάνικη, γαλλική και λιβανέζικη υπηκοότητα.

Η ιστορία του Ghosn, ενός από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες παγκοσμίως, έχει αποκτήσει Χολιγουντιανές διαστάσεις. Συνελήφθη για πρώτη φορά στο Τόκυο τον Νοέμβριο του 2018 με τέσσερις κατηγορίες, τις οποίες και αρνείται, ανάμεσα στις οποίες η απόκρυψη εισοδήματος και ο χρηματισμός του από μάντρες αυτοκινήτων στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το Reuters, απέδρασε από την Ιαπωνία την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2019 με τη βοήθεια ιδιωτικής εταιρίας security, για να ξεφύγει από το «σαθρό» δικαστικό σύστημα της χώρας, όπως το αποκάλεσε. Σύμφωνα με δικηγόρο του, οι ιαπωνικές αρχές κρατούσαν και τα τρία διαβατήριά του. Πληροφορίες όμως αναφέρουν πως είχε στην κατοχή του το ιαπωνικό του διαβατήριο, κλειδωμένο σε μία βαλίτσα, το κλειδί για την οποία είχαν στην κατοχή τους οι δικηγόροι του, καθώς στην Ιαπωνία απαιτείται να έχει ο καθένας πάνω του κάποιου είδους ταυτότητα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Christian Stadler του Warwick Business School, ειδικό στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, δεν είναι ξεκάθαρο τι έχει συμβεί με την υπόθεση του Ghosn. Όπως λέει ο καθηγητής, ακόμα και αν δεχθούμε ότι ο Ghosn δε δήλωνε τα εισοδήματά του, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς, γιατί οι αρχές δεν τον έπιασαν νωρίτερα. «Είναι πολύ βολικό που η σύλληψή του ήρθε σε μία στιγμή που άλλα πρόσωπα-κλειδιά στη Nissan είχαν χάσει την επιρροή τους», λέει ο Stadler. «Ίσως επίσης», εικάζει, «το δικαστικό σύστημα στην Ιαπωνία να είναι πιο αυστηρό ή αντιμετωπίζει τους αλλοδαπούς με μεγαλύτερη αυστηρότητα». Η Γαλλία πάντως έχει υπονοήσει πως θα δεχόταν τον Ghosn, κάτι που εγείρει ερωτήματα για τι θα γίνει αν βρεθεί στο έδαφός της και αρνηθεί να τον παραδώσει στις ιαπωνικές αρχές, τη στιγμή που υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψης για το πρόσωπό του.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ NISSAN ΓΙΑ ΤΟΝ CARLOS GHOSN

«Όπως ανακοινώθηκε από την Ιαπωνική Εισαγγελία, η απόδραση του πρώην προέδρου της Nissan, Carlos Ghosn, στoν Λίβανο, χωρίς την άδεια του δικαστηρίου και κατά παράβαση των όρων της εγγύησής του αποτελεί πράξη που αψηφά το δικαστικό σύστημα της Ιαπωνίας. Η Nissan το βρίσκει αυτό εξαιρετικά δυσάρεστο. 

Η Nissan ανακάλυψε πολυάριθμες πράξεις κακοδιαχείρισης εκ μέρους του Ghosn, μέσω εμπεριστατωμένης και λεπτομερειακής εσωτερικής έρευνας. Η εταιρεία αποφάσισε ότι δεν ήταν κατάλληλος να εκτελέσει τα καθήκοντά του ως εκτελεστικό μέλος και τον απομάκρυνε από όλα τα αξιώματα. Παράλληλα, η εσωτερική έρευνα ανέδειξε αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία για διάφορες παραβατικές πράξεις από τον Ghosn, συμπεριλαμβανομένης της ανακριβούς δήλωσης της αποζημίωσής του και της υπεξαίρεσης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας για ίδιον όφελος. Οι συνέπειες της παράνομης συμπεριφοράς του Ghosn ήταν σημαντικές.

Εκτός από τη δίωξη που του ασκήθηκε  στην Ιαπωνία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά του Ghosn, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων του για την ανακριβή υποβολή δηλώσεων σχετικά με τις απολαβές του, ήταν δόλια. Οι έρευνες στη Γαλλία, σχετικά με ενδεχόμενες παραβάσεις του, συνεχίζονται.

Η Nissan θα συνεχίσει να κάνει το σωστό, σε συνεργασία με τις  δικαστικές και ρυθμιστικές αρχές, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Η αεροπορική αναχώρηση του Ghosn από την Ιαπωνία, δε θα επηρεάσει τη βασική πολιτική της Nissan, η οποία τον θεωρεί υπεύθυνο για τις σοβαρές παραβάσεις που αποκαλύφθηκαν από την εσωτερική έρευνα. Η εταιρεία θα συνεχίσει να λαμβάνει τα κατάλληλα νομικά μέτρα για την απόδοση ευθυνών στον Ghosn για τη ζημιά που προκάλεσε η παράνομη συμπεριφορά του στη Nissan.»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top