Φωτο: Τα 120 χρόνια  παραγωγής επαγγελματικών  Opel 

Πότε κατασκεύασαν το πρώτο μοντέλο

Τα 120 χρόνια επαγγελματικών οχημάτων Opel

Όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα, η Opel παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην κατηγορία των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων (LCV). Αυτή τη στιγμή, μία σημαντική επέλαση μοντέλων είναι σε εξέλιξη: το Opel Combo με ψηλή οροφή είναι μία νέα πρόταση και απέσπασε τον περίοπτο τίτλο “International Van of the Year 2019“ στην εκδοχή Combo Cargo van, ενώ η αντίστοιχη επιβατική έκδοση Opel Combo Life ψηφίστηκε “Best Buy Car of Europe 2019“ από τη διεθνή επιτροπή AUTOBEST. Η τρίτη γενιά του Opel Vivaro, που θα διατίθεται και σε αμιγώς ηλεκτρική έκδοση (με μπαταρία) του χρόνου, είναι επίσης νέα άφιξη στη γκάμα. Τελευταίο αλλά σημαντικό, το νέο Opel Movano θα βρίσκεται στα καταστήματα των διανομέων στο τέλος του καλοκαιριού – με ασφάλεια ανώτερου επιπέδου, πλήρη συνδεσιμότητα και κορυφαία μεταβλητότητα.
Με τον ερχομό του αυτοκινήτου στα τέλη του 19ου αιώνα, η έμφαση της εξέλιξης δόθηκε παράλληλα στην ικανότητα μεταφοράς φορτίου των νέων οχημάτων και στην αντοχή των κινητήρων τους. Ξαφνικά, η καλή φυσική κατάσταση και η μυϊκή δύναμη των αλόγων έπαψαν να έχουν ενδιαφέρον στον τομέα μεταφορών. Αντί ζωοτροφής, οι πρωτοπόροι της αυτοκίνησης αγόραζαν βενζίνη από το φαρμακείο. Άλλωστε, η επινόηση του πρατηρίου καυσίμου απείχε πολύ από την εποχή που οι αδελφοί Opel κατασκεύασαν τα πρώτα τους αυτοκίνητα στο Rüsselsheim το 1899. Από την πρώτη κιόλας χρονιά, το “Opel Patent Motorwagen System Lutzmann” αποτέλεσε τη βάση για «ένα γιγάντιο όχημα μεταφορών που κατασκεύασε η τοπική εταιρία Adam Opel για μία μεγάλη επιχείρηση κρασιών. Η  πρώτη φωτογραφία ενός Opel LCV χρονολογείται από το 1901 και παρουσιάζει το Lutzmann σε εκδοχή οχήματος αποσκευών με κλειστό αμάξωμα,  ισχύ 5 ίππων και μέγιστη ταχύτητα περίπου 20 km/h.


Αμέσως μετά τα πρώτα οχήματα μεταφορών, ακολούθησαν τα πρακτικά van διανομών: με το “System Darracq” (από το 1902), η Opel ήδη παρουσίασε τη διάταξη με κινητήρα και κιβώτιο εμπρός, κεντρικό άξονα μετάδοσης και πίσω κίνηση, που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Σε αυτή τη βάση, κατασκευάζονταν κλειστά van διανομών και εντυπωσιακά van μέχρι τη δεκαετία του 1920 – κυρίως ως μεμονωμένα οχήματα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εκάστοτε πελατών. Το 1924, η Opel ήταν ο πρώτος Γερμανός κατασκευαστής που ξεκίνησε παραγωγή σε γραμμή συναρμολόγησης – η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από μοντέλα 4 ίππων από το Rüsselsheim. Από το Μάιο του 1924 μέχρι τον Ιούνιο του 1931, κατασκευάστηκαν συνολικά 119.484 μονάδες του θρυλικού “Laubfrosch” (Tree Frog).

Ίσως, το πρώτο πραγματικά ελαφρύ επαγγελματικό όχημα σύμφωνα με τις σύγχρονες φιλοσοφίες, ήταν τότε το Opel “Dienstwagen” (εταιρικό αυτοκίνητο) το 1931. Το panel van με ικανότητα μεταφοράς φορτίου 500 κιλών σημείωσε τεράστια επιτυχία στην κατηγορία του, με μερίδιο αγοράς 80%. Η Opel κατασκεύασε 22.000 μονάδες του “Dienstwagen” των 23 hp. Το καμάρι των προπολεμικών εξελίξεων ήταν το Opel Blitz “Eintonner” από το 1934 – είτε ως πλατφόρμα είτε ως κλειστό van.

Το μικρό Blitz ήδη είχε straight-six κινητήρα που έμελλε να γίνει τυπικό χαρακτηριστικό της θρυλικής γκάμας μοντέλων Opel LCV. Ο χρυσός κανόνας για τους επιχειρηματίες είναι παρέχουν την ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στους πελάτες. Αυτό ακριβώς έγινε εφικτό με το Opel Olympia από το 1950 και το Olympia Rekord “Schnelllieferwagen” από το 1953. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο ιδανικός συνεργάτης για επαγγελματίες ήταν το Opel Rekord P2. Η υπόσχεση του Rekord P2 ήταν ‘Ταχύ van διανομών με νέα εμφάνιση – στις υπηρεσίες σας’, την οποία τηρούσε με ένα πλούσιο χώρο φόρτωσης, χαμηλό λειτουργικό κόστος και απόλυτη αξιοπιστία. 


Το 1966, το Opel Rekord C Caravan τελικά έδωσε το έναυσμα για την επέλαση των station wagon. Εξωτερικά, το Caravan ήταν γοητευτικό με τη σχεδίαση τύπου ‘φι Coca Cola’ κάτω από τα παράθυρα. Σε επίπεδο άνεσης, ο πίσω άξονας πέντε συνδέσμων εξασφάλιζε εξαιρετική οδηγική άνεση. Το προηγμένο Rekord C ήταν διαθέσιμο και ως αμιγώς van διανομών.


Το Kadett Combo γεννήθηκε το 1985. Το 1993, το Combo λανσαρίστηκε ως ανεξάρτητη σειρά μοντέλου. Ένα πραγματικό “οικογενειακό Combo” λανσαρίστηκε το 2001 με τη μορφή του Combo Tour. Το 2012, οι πελάτες του Combo D ήταν οι πρώτοι που μπορούσαν να επιλέξουν από δύο μήκη οχήματος. Η πέμπτη γενιά του συμπαγούς, πολυτάλαντου Opel Combo λανσαρίστηκε το 2018. 

Βαγγέλης Γκούμας
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top