Φωτο: Δείτε τα μοντέλα της BMW που έγραψαν ιστορία

Από τα αεροπλάνα στα αυτοκίνητα

BMW 103 Χρόνια 

Θάρρος, ανεξαρτησία, συναγωνισμός με τους καλύτερους και χάραξη νέων δρόμων – αυτά είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το BMW Group από τις 7 Μαρτίου του 1916. Σήμερα, το BMW Group Classic κάνει αναδρομή σε μία σειρά γεγονότων, επιτευγμάτων και καινοτομιών, από το παγκόσμιο ρεκόρ ύψους πτήσης το 1919, μέχρι το ντεμπούτο του Mini πριν από 60 χρόνια, και την άφιξη του σύγχρονου SUV με το X5 το 1999 – ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα κατά τη διάρκεια του 2019.


Το μικρό εργοστάσιο κινητήρων αεροπλάνων μεταμορφώθηκε σε κορυφαίο κατασκευαστή πολυτελών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών παγκοσμίως. Αυτή η εξέλιξη αντανακλά τον χαρακτήρα της εταιρίας και τους κυριότερους ανθρώπους που διαμόρφωσαν την επιτυχία της. Οι ηθικές αξίες της βασίζονται στο θάρρος για καινοτομίες, στην ετοιμότητά της να κάνει το επόμενο βήμα εξέλιξης, στο συναγωνισμό με τους καλύτερους και στην ικανότητά της να ξεπερνά τις προκλήσεις. Το 2019, το BMW Group Classic κάνει μία αναδρομή σε πολυάριθμα γεγονότα, εξαιρετικά επιτεύγματα και καινοτομίες που βασίζονται ακριβώς σε αυτές τις αρχές.

100 χρόνια πριν: Η πρώτη επιτυχία της BMW ήταν ένα ρεκόρ ύψους πτήσης.


Στις 17 Ιουνίου 1919, ο έμπειρος πιλότος δοκιμών Franz Zeno Diemer θέλησε να βοηθήσει την αναπτυσσόμενη εταιρία BMW να πετύχει το πρώτο της παγκόσμιο ρεκόρ. Απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Oberwiesenfeld του Μονάχου πιλοτάροντας το αεροπλάνο του που είχε κατασκευάσει η Γερμανική Flugzeugwerke με κινητήρα BMW IV στοχεύοντας σε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ. Ο κινητήρας 230 hp ήταν ειδικά σχεδιασμένος για πτήσεις σε μεγάλα υψόμετρα. Ο Diemer χρειάστηκε μιάμιση ώρα για να ανεβάσει το αεροπλάνο του σε υψόμετρο 9.760 m. Στο ανοιχτό cockpit, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει θερμοκρασίες έως -50 βαθμούς και να αναπνέει αέρα με μειωμένα επίπεδα οξυγόνου. Ποτέ πριν ένα αεροπλάνο δεν είχε πετάξει τόσο ψηλά.

90 χρόνια πριν: BMW 3/15 hp – είσοδος στον κόσμο των τεσσάρων τροχών.


Δέκα χρόνια αργότερα, η BMW είχε ήδη επεκτείνει την προϊοντική γκάμα της με μοτοσικλέτες – και μετά έκανε το επόμενο βήμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την εμπλοκή στο χώρο του αυτοκινήτου. Πρόεδρος ήταν Franz-Josef Popp, ο οποίος κατείχε μία διευθυντική θέση στην εταιρία τα πρώτα στάδια παραγωγής κινητήρων αεροσκαφών. «Η εμπειρία μας από τον τομέα κατασκευής μοτοσικλετών μας ενθάρρυνε να ξεκινήσουμε την παραγωγή μικρών αυτοκινήτων, για τα οποία η εγχώρια αγορά εμφανιζόταν πολλά υποσχόμενη. Με γνώμονα αυτό, αγοράσαμε την κατασκευάστρια αυτοκινήτων Fahrzeugfabrik Eisenach», ανακοίνωσε ο Popp στην Ετήσια Αναφορά της Εταιρίας. Στις 22 Μαρτίου 1929, η πρώτη BMW 3/15 PS έφυγε από τη γραμμή συναρμολόγησης του Berlin-Johannisthal. Σχεδόν 16.000 μονάδες αυτού του νέου μικρού αυτοκινήτου κατασκευάστηκαν τα επόμενα χρόνια μέχρι το 1932.

 60 χρόνια πριν έγινε το ντεμπούτο για το κλασικό Mini .


Τα πρώτα πρόχειρα σχέδια έγιναν σε μία… χαρτοπετσέτα. Ο σχεδιαστής Alec Issigonis δημιούργησε ένα επαναστατικό μικρό αυτοκίνητο από αυτά τα σχέδια. Στις 4 Απριλίου 1959, το πρώτο κλασικό Mini πέρασε από τη γραμμή συναρμολόγησης του εργοστασίου της Austin στο Longbridge (Birmingham). Παρά το εξωτερικό ύψος των 3,05 m, το μικρό αυτοκίνητο προσέφερε αρκετό χώρο για τέσσερις επιβάτες και τις αποσκευές τους. Ο Issigonis εφάρμοσε μία πρωτοποριακή σχεδίαση για την εποχή, με κίνηση στους εμπρός τροχούς, τετρακύλινδρο κινητήρα εγκάρσια τοποθετημένο μπροστά και με το κιβώτιο από κάτω. Η διάταξη αυτή σύντομα υιοθετήθηκε από όλους σχεδόν τους κατασκευαστές σε τροποποιημένη μορφή. 

60 χρόνια πριν: Η μεταστροφή έγινε με την BMW 700.


Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, η εταιρία συνέβαλε σημαντικά στο να φέρει τους ανθρώπους της νέας Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο δρόμο με την BMW Isetta και, στη συνέχεια, την BMW 600. Ωστόσο, οι φιλοδοξίες των πελατών εξακολούθησαν να αυξάνονται και ήταν απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα νέο, μικρό αυτοκίνητο με συμβατική σχεδίαση για να αντισταθμίσει την πτώση πωλήσεων. Ο Βιεννέζος εισαγωγέας BMW, σχεδιαστής αυτοκινήτων και πρώην οδηγός αγώνων Wolfgang Denzel λειτούργησε ως κινητήρια δύναμη. Παρουσίασε στο Δ.Σ. της BMW τη σχεδίαση ενός δίθυρου μοντέλου notchback που είχε δημιουργήσει ο Ιταλός σχεδιαστής Giovanni Michelotti. Το πρωτότυπο αποτέλεσε την πλατφόρμα για την BMW 700, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 9 Ιουνίου, 1959. Μέχρι το 1965, πάνω από 190.000 μονάδες είχαν πωληθεί και η BMW κατάφερε να βγει από την οικονομική ύφεση.
60 χρόνια πριν: Μικροί μέτοχοι υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της BMW .

Προβλήματα πωλήσεων στον τομέα αυτοκινήτων και μοτοσικλετών είχαν προκαλέσει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια του 1950. Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1959, η εξαγορά της εταιρίας από την Daimler-Benz AG ήταν θέμα της ατζέντας. Ωστόσο, πολλοί από τους μικρούς μετόχους εναντιώθηκαν στο σχέδιο αναδιοργάνωσης που ήταν συνδεδεμένο με την εξαγορά. Κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους συνεδρίας, ο δικηγόρος Friedrich Mathern κατάφερε να εντοπίσει ανακρίβειες στα επίσημα νούμερα. Πρόβαλε ένσταση ότι όλα τα κόστη εξέλιξης για την BMW 700 είχαν συμπεριληφθεί αδικαιολόγητα στον ισολογισμό του 1958. Επίσης, επέκρινε το γεγονός ότι η αξία της μάρκας BMW και των εργαζομένων της είχε αποτιμηθεί τόσο χαμηλά. Η συνεδρίαση διεκόπη – με αποτέλεσμα να εκπνεύσει η προθεσμία της προσφοράς από τη Στουτγάρδη. Η BMW παρέμεινε ανεξάρτητη, αλλά η οικονομική κρίση δεν είχε λυθεί. Η ισχυρή δέσμευση του σημαντικού μετόχου Herbert Quandt τελικά προσέφερε τις απαραίτητες εγγυήσεις για τη συνέχεια. Την επόμενη χρονιά, υπέβαλλε νέο σχέδιο αναδιοργάνωσης που έλαβε υπόψιν και τα συμφέροντα των μικρών μετόχων.

50 χρόνια πριν: Ξεκινά μία νέα εποχή στην παραγωγή μοτοσικλετών

Κινητήρες αεροπλάνων είχαν ήδη κατασκευαστεί στο Βερολίνο-Σπάνταου υπό την εποπτεία της BMW ήδη από τη δεκαετία του 1930 και μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο προστέθηκαν εξαρτήματα μοτοσικλετών και αυτοκινήτων. Το 1969, ολόκληρη η παραγωγή μοτοσικλετών μετεγκαταστάθηκε από το Μόναχο στο Βερολίνο. Η έναρξη παραγωγής της BMW /5 Series συνέπεσε με τη μεταστέγαση. Ο τεχνικός διευθυντής της εποχής, Helmut Werner Bönsch, την παρουσίασε με αυτοπεποίθηση: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η BMW κατασκευάζει τις καλύτερες και πιο προηγμένες μοτοσικλέτες του κόσμου εδώ και πολλά χρόνια. Φιλοδοξία μας είναι να διατηρήσουμε αυτή η φήμη στο μέλλον». Έτσι κι έγινε. Οι BMW 50/5, BMW R 60/5 and BMW R 75/5 εξελίχθηκαν ως σπορ μοτοσικλέτες τουρισμού σύγχρονης σχεδίασης και είχαν εντελώς νέο πλαίσιο με τηλεσκοπικό πιρούνι στον εμπρός τροχό και προοδευτικό σύστημα πίσω ανάρτησης. Και για πρώτη φορά, οι πελάτες μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ εκδόσεων με διαφορετικά χρώματα.

Πριν από  40 χρόνια η BMW M 1 συμμετέχει στο πρωτάθλημα Procar Series .


Η σπορ BMW M1 με κινητήρα στο κέντρο ήταν ήδη ακαταμάχητη ακόμα και ακίνητη. Αλλά η αληθινή μαγεία της αποκαλύφθηκε στην αγωνιστική πίστα. Αυτό αναδείχτηκε κυρίως στο πρωτάθλημα Procar Series που ξεκίνησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BMW Motorsport GmbH εκείνη την εποχή, Jochen Neerpasch. Οι αγώνες διοργανώθηκαν το 1979 και το 1980 στο πλαίσιο προθέρμανσης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 στην Ευρώπη και εξελίχθηκαν σε ραγδαία επιτυχία. Οι ίδιοι ο πρωταγωνιστές γοητεύθηκαν από την ιδέα του Neerpasch για τη διοργάνωση αγώνων μεταξύ πιλότων της Formula 1 και οδηγών αυτοκινήτων τουρισμού που οδηγούσαν οχήματα με ίδια μηχανολογία και απέδιδαν 470 hp. Στις 12 Μαΐου του 1979, ο πρώτος αγώνας του Πρωταθλήματος Procar Series ξεκίνησε στο Zolder, Βέλγιο, και ακολούθησαν 16 ακόμα αγώνες.

Πριν από 20 χρόνια έγινε η Παγκόσμια πρεμιέρα της BMW X 5.

Ένα όχημα παντός εδάφους με τετρακίνηση που εκτός από εντυπωσιακή συμπεριφορά στο δρόμο, προσέφερε και άριστες επιδόσεις στο δρόμο – με αυτή την περιγραφή παρουσιάστηκε η BMW X5 το φθινόπωρο του 1999, ως το παγκοσμίως πρώτο Sports Activity Vehicle. Λίγους μήνες αργότερα, η BMW X5 Le Mans επέδειξε τις τεράστιες δυνατότητές της στη δυναμική οδήγηση. Επρόκειτο για ένα πειραματικό όχημα με V12 κινητήρα που απέδιδε πάνω από 700 hp. Ο οδηγός αγώνων Hans-Joachim Stuck πέτυχε τελική ταχύτητα 309 km/h με αυτό το αυτοκίνητο στο Nürburgring. 20 χρόνια μετά το ντεμπούτο του πρώτου SAV, η οικογένεια μοντέλων BMW X αυξήθηκε σε επτά μοντέλα. Το 2018, το 37,3% των συνολικών πωλήσεων της μάρκας ήταν μοντέλα BMW X.

Πριν από 20 χρόνια η BMW Z 8 ασκεί τεράστια γοητεία με την κλασική αισθητική της.


Το 1999, η BMW παρουσίασε επίσης ένα ορόσημο στην ιστορία των μοντέλων, που δεν υστερούσε σε υπόλοιπα προσόντα. Η BMW Z8 που σχεδίασε ο Δανός Henrik Fisker δημιούργησε αίσθηση στη παγκόσμια πρεμιέρα της στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης. Οι κομψές γραμμές θύμιζαν τη θρυλική BMW 507 ενώ το πολυτελές cockpit παραμένει εντυπωσιακό ακόμα και σήμερα. Οι κλασικές φόρμες ‘έντυσαν’ καινοτόμες τεχνολογίες: ένα αυτοφερόμενο αλουμινένιο πλαίσιο με βιδωμένο αμάξωμα και V8 κινητήρα 400 hp V8. Συνολικά 5.703 οχήματα BMW Z8 κατασκευάστηκαν μεταξύ 2000 και 2003 σε ειδική μονάδα παραγωγής που ιδρύθηκε ειδικά γι’ αυτό το όχημα, στο εργοστάσιο της BMW στο Μόναχο.

Βαγγέλης Γκούμας

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
14:25 Βάπτιση Archie: Η βασίλισσα δε θα είναι στη λίστα των καλεσμένων!
14:25 Τοξότης: «Μην επιβαρύνετε περισσότερο το πορτοφόλι σας!»
14:20 Αντώνης Ρέμος - Υβόννη Μπόσνιακ: Χέρι- χέρι σε βραδινή έξοδο
14:12 Σπυριδούλα: «Δεν έχω καλές σχέσεις με τη μητέρα μου γιατί μου άφησε χρέη»
14:10 Σκορπιός: «Προσοχή στους διαπληκτισμούς!»
14:00 Η πρώτη αντίδραση της Χατζίδου όταν είδε τον Ετεοκλή στο γυμναστήριο!
13:59 Ανατροπή στην υπόθεση θανάτου γνωστής αστρολόγου: Ένοχος ο εραστής της
13:55 Έξι διατροφικά tips από τη Χριστίνα Μπόμπα
13:55 Ζυγός: «Μην αρνηθείτε βοήθεια!»
13:51 Φρίκη: Φωτογράφιζε γυμνή την 5χρονη αδερφή της και πουλούσε τις φωτογραφίες
13:47 O Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR
13:40 Σταματίνα Τσιμτσιλή: Κορμάρα σε παραλία της Βουλιαγμένης
13:35 Τα φιλιά της Ελένης και του Μάκη στη μέση του δρόμου!
13:20 Παρθένος: «Βρείτε χρόνο να κάνετε κάτι που να σας αρέσει!»
13:14 Εξουθενωμένη και υποσιτισμένη πολική αρκούδα περιπλανιέται μέσα στην πόλη
18:18 Aπαστράπτουσα νύφη η Τζένη Μπαλατσινού
19:47 Κόβει την ανάσα η «Πανσέληνος της Φράουλας» - Δείτε εικόνες
17:38 Οι ευχές των γονιών του Βασίλη Κικίλια στο ζευγάρι
20:07 Οι λαμπεροί καλεσμένοι στον γάμο Μπαλατσινού-Κικίλια
15:45 O τρυφερός μπαμπάς Σάκης Ρουβάς - Η έκπληξη που του έκαναν τα παιδιά του
19:51 Εύκολο σουφλέ του Άκη Πετρετζίκη
19:21 To φωτογραφικό άλμπουμ από τον γάμο Μπαλατσινού-Κικίλια
20:00 Μπαλατσινού-Κικίλιας: Ο στολισμός της εκκλησίας, η ανθοδέσμη και τα φυλαχτά
21:25 Κωστόπουλος: Το βίντεο αφιέρωμα για τον γάμο της Μπαλατσινού
12:05 Το γράμμα που έλαβε η Τζένη Μπαλατσινού λίγο πριν τον γάμο της
10:13 Θα λιώσετε: Η ανάρτηση του Κικίλια στο facebook μετά τον γάμο
13:50 «Καραμπόλες» και εκπλήξεις: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι της ΝΔ - Όλη η λίστα
20:28 Το τελευταίο αντίο στον 24χρονο καρατέκα Γιώργο Κωστούρο
21:52 Το φιλί Μπαλατσινού-Κικίλια στο στόμα μετά το τέλος του Μυστηρίου
09:20 Πανελλήνιες: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις – Σε ποια πεδία θα πέσουν
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top