Έβαλαν στον … πάγο το BMW  iNEXT

Δοκιμές σε πολικές συνθήκες

BMW iNEXT test

Το μέλλον της οδηγικής απόλαυσης έρχεται γρήγορα και το πρωτότυπο BMW iNEXT έχει ξεπεράσει ένα ακόμη εμπόδιο στο δρόμο της εξέλιξής του σε μοντέλο ώριμο για μαζική παραγωγή. Το χειμερινό κέντρο δοκιμών του BMW Group στην πόλη Arjeplog της Σουηδίας είναι το σκηνικό στο οποίο ολοκληρώνονται οι δοκιμές του πρωτότυπο BMW iNEXT οι οποίες αποσκοπούν στη βελτιστοποίηση, τον έλεγχο και την εναρμόνιση όλων των εξαρτημάτων του κινητήριου συνόλου, του πλαισίου και της ανάρτησης σε ακραίες καιρικές και οδικές συνθήκες. Αυτήν την εποχή, όλα τα εξαρτήματα του iNEXT περνούν για πρώτη φορά από φάση χειμερινών δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες στον πολικό κύκλο.

Οι δοκιμές των παραλλαγμένων BMW iNEXT γίνονται σε χιονισμένες διαδρομές και παγωμένες λίμνες, εκεί όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες και η πολύ χαμηλή πρόσφυση κυριαρχούν. Το πολικό ψύχος αποτελεί από μόνο του πρόκληση προπαντός για τον ηλεκτροκινητήρα, τις μπαταρίες υψηλής τάσης και το σύστημα ψύξης του BMW iNEXT. Οι μηχανικοί δοκιμών δίνουν επίσης ιδιαίτερη έμφαση στο σύστημα διαχείρισης της ενέργειας eDrive: αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο ακραίες θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν επιδρούν στη φόρτιση των μπαταριών, στη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος στον κινητήρα και στην παροχή ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα, ενώ μελετούν και την απόκριση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.

Τα συστήματα μετάδοσης της ισχύος και ανάρτησης υποβάλλονται επίσης σε επίπονες δοκιμές που δεν έχουν καμία σχέση με τις συνήθεις καθημερινές συνθήκες στην πόλη. Σε παγωμένες επιφάνειες μέσα σε κλειστές στην κυκλοφορία διαδρομές, η ρύθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων δοκιμάζεται ακόμη και σε πολύ χαμηλές ταχύτητες. Για τους τεχνικούς αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι μπορούν να αναλύσουν τη συνεργασία του συστήματος μετάδοσης σε όλους τους τροχούς - το οποίο έχει εξελιχθεί ειδικά για το ηλεκτρικό κινητήριο σύνολο του αυτοκινήτου - με το σύστημα ελέγχου ευστάθειας DSC (Dynamic Stability Control). Στη συνέχεια, μπορούν να βελτιώνουν συνεχώς τις ρυθμίσεις σε επαναλαμβανόμενες συνθήκες .Η έκδοση παραγωγής του BMW iNEXT θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της BMW στο Dingolfing από το 2021.

 
Βαγγέλης Γκούμας

 


 
 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top