H Mercedes αλλάζει τα δεδομένα με το Vision URBANETIC

Επιβατικό και επαγγελματικό  όχημα μαζί

Mercedes Vision URBANETIC

 Η Mercedes-Benz Vans παρουσιάζει το Vision URBANETIC οποίο  καταργεί τη διάκριση ανάμεσα στη μετακίνηση επιβατών και τη μεταφορά αγαθών. Η ιδέα μειώνει τις κυκλοφοριακές ροές, αποσυμφορεί τα κέντρα των πόλεων και συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.
 Ως όχημα διαμοιρασμού διαδρομής, το Vision URBANETIC μπορεί να φιλοξενεί έως δώδεκα επιβάτες, ενώ η μονάδα μεταφοράς φορτίου χωράει έως δέκα παλλέτες EPAL. Στο όχημα συνολικού μήκους 5,14 μέτρων μπορεί να προσαρμόζεται ένας χώρος φόρτωσης 3,70 μέτρων. Επιπλέον, το concept όχημα ενσωματώνει και μία ηλεκτρονική υποδομή που αναλύει σε πραγματικό χρόνο την προσφορά και τη ζήτηση σε δεδομένη περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι ένας στόλος αυτό-οδηγούμενων οχημάτων με δρομολόγια που προγραμματίζονται ευέλικτα και αποδοτικά βάσει των εκάστοτε μεταφορικών αναγκών. Όλα αυτά καθιστούν το Vision URBANETIC μια επαναστατική ιδέα για την κινητικότητα στις πόλεις.
Το σύστημα το οποίο διαθέτει μπορεί να χρησιμοποιήσει δεδομένα που λαμβάνονται από το κέντρο ελέγχου οχημάτων – το οποίο συλλέγει και αναλύει ανάγκες – για να εντοπίσει ένα πλήθος κόσμου που συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένη περιοχή. Στη συνέχεια, μπορεί να στείλει οχήματα γρήγορα εκεί και να ικανοποιήσει αποτελεσματικά την αυξημένη ζήτηση. Συνεπώς, το σύστημα μπορεί να ανταποκρίνεται ευέλικτα και δεν βασίζεται σε άτεγκτα δρομολόγια ή σταθερά ωρολόγια προγράμματα.


Η μονάδα μεταφοράς φορτίων μετατρέπει το όχημα σε κλασικό ελαφρύ επαγγελματικό. Χάρη στο μεταβλητό δάπεδο φόρτωσης, μπορεί να διαιρείται σε δύο επίπεδα και να μεταφέρει έως δέκα παλέτες EPAL. Ο χώρος φόρτωσης έχει χωρητικότητα 10 m3. Εναλλακτικά, μπορεί να προσαρμόζονται στο όχημα πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα μεταφοράς φορτίου και να χρησιμοποιείται ως κινητός σταθμός διανομής πακέτων για παραδόσεις στον τελικό προορισμό. Εξετάζονται και πολυάριθμες άλλες περιπτώσεις χρήσης, αφού το πλαίσιο μπορεί να εξοπλίζεται με μία ευρεία γκάμα αμαξωμάτων για άλλους κλάδους και ποικίλες εφαρμογές.


Χάρη στην πλήρως αυτοματοποιημένη λειτουργία χωρίς οδηγό, το λειτουργικό κόστος μειώνεται σημαντικά με το Vision URBANETIC. Επιπλέον, εκτός από τους χρόνους φόρτισης του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης και τις περιόδους συντήρησης, κάθε όχημα μπορεί να χρησιμοποιείται 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Αυτό συνεπάγεται, λόγου χάρη, επικερδείς λύσεις αστικών δημόσιων μεταφορών που δεν θα ήταν βιώσιμες με οδηγό. Παρομοίως, το concept αποτελεί και μία απάντηση στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση σε τομείς όπως τα logistics και στην έλλειψη επαρκών οδηγών. Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλες δυσκολίες στην κάλυψη των θέσεων εργασίας οδηγών. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα γερμανικό περιοδικό του κλάδου ψήφισε τη λέξη «Fahrermangel» (έλλειψη οδηγών) ως τη Λέξη της Χρονιάς στον κλάδο των logistics το 2017 (2017 Logistics Word of the Year).Η απουσία καμπίνας οδηγού ελευθερώνει πολύ χώρο για την εσωτερική διαμόρφωση. Τιμόνι, πεντάλ, ταμπλό και θέση οδηγού ανήκουν στο παρελθόν. Έτσι, ο επιπλέον χώρος μπορεί να χρησιμοποιείται για μεταφορά περισσότερων επιβατών ή πρόσθετου φορτίου εμπορευμάτων.


Βαγγέλης  Γκούμας
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top