Στις 23 Απριλίου 1933, έγινε στην Κω ένας μεγάλος και καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 6,6 ρίχτερ. Το χτύπημα του Εγκέλαδου ισοπέδωσε το νησί, επιφέροντας σε αυτό φοβερές ζημιές και αλλάζοντας την εικόνα του για πάντα.

Η ώρα ήταν 8.05, πολλοί από τους κατοίκους κατευθύνονταν προς τις εκκλησίες, ενώ άλλοι ήδη παρακολουθούσαν την Θεία λειτουργία. Ευτυχώς οι περισσότεροι δε βρίσκονταν στα σπίτια τους γιατί ο ξαφνικός σεισμός έγινε το πρωί.

Ήταν μία σεισμική δόνηση έντονη και εκτεταμένη. Τα 25 δευτερόλεπτα ήταν αρκετά να αλλάξουν και να μετατρέψουν την πόλη της Κω σε ένα σωρό από ερείπια. Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική. Ο απολογισμός ήταν 178 νεκροί εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί ήταν παιδιά και εκατοντάδες οι σοβαρά τραυματίες. Εκατοντάδες τραυματίες που μεταφέρθηκαν με ιταλικά πολεμικά πλοία στη Ρόδο και τη Λέρο για να νοσηλευθούν στα εκεί νοσοκομεία.

Πληγωμένα βαρύτατα τα περισσότερα μνημεία του νησιού, εκατοντάδες οι άστεγοι και μία ευκαιρία για την ιταλική διοίκηση της εποχής, να στήσει εκ νέου μία νέα πόλη αλλά και να αποκαλύψει τα μνημεία που σήμερα θαυμάζουμε και επισκεπτόμαστε.

Η γεωλογική θέση της Κω την έχει φέρει πολλές φορές κοντά στο σεισμικό φαινόμενο. Οι συχνοί σεισμοί που έπληξαν το νησί έδιναν αφορμή και για συνεχείς ανοικοδομήσεις. Η περιοχή που τους δημιουργεί είναι το ρήγμα που ξεκινά από την Τουρκία, περνά από το άγιο Φωκά, διέρχεται από το ακρωτήριο Κρίκελλος στην Κέφαλο και χάνεται ανοιχτά στη θάλασσα. Το ρήγμα αυτό είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα της Ελλάδας και έχει προκαλέσει στο νησί μεγάλους σεισμούς και τσουνάμι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός είναι ο Τούρκος τουρίστας που σκοτώθηκε στο μπαρ στην Κω από τον φονικό σεισμό!
Ξέσπασε τραυματίας από το σεισμό στην Κω: «Να πάνε να πνιγούν οι πολιτικοί»
Μεγάλες οι καταστροφές σε ιστορικά μνημεία της Κω από το σεισμό – Λαβώθηκαν ο Ι.Ν του Αγίου Νικολάου και το Τζαμί
«Ίσος με τέσσερις ατομικές βόμβες ο σεισμός»! Τρόμος από τις δηλώσεις Τούρκου σεισμολόγου
Βίντεο ντοκουμέντο! Η στιγμή του σεισμού στην Τουρκία – Σείστηκε ο τόπος

 
Πηγή: www.aegeanews.gr
Tags: