Remember, remember the 5th of November: Εντυπωσιακά πυροτέχνηματα για τη Νύχτα του Γκάι Φωκς

Έκαψαν το ομοίωμα του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν

«Remember, remember the 5th of November», είναι μια από τις διασημότερες φράσεις της ταινίας «V for Vendetta» η οποία προβλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου από το Star, αντλώντας (μεταξύ άλλων) την έμπνευσή της, από τον Γκάι Φώκς, οργανωτή της Συνωμοσίας της Πυρίτιδας στις 5 Νοεμβρίου του 1605, που στόχο είχε να ανατινάξει το βρετανικό κοινοβούλιο.

Στην Αγγλία το έχουν παράδοση κάθε χρόνο να γιορτάζουν τη «Νύχτα του Γκάι Φωκς» (γιορτάζουν το ότι δεν πέτυχε τελικά το σχέδιό του), με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, ενώ σε κάποιες πόλεις καίνε και ομοιώματα του Φωκς.

Φέτος, στην περιοχή Edenbridge στο Κent οι διοργανωτές είπαν να κάνουν τη διαφορά καίγοντας το ομοίωμα του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, του παραγωγού του Hollywood ο οποίος κατηγορείται για εκατοντάδες βιασμούς γυναικών.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΓΚΑΙ ΦΩΚΣ

Γνωστός επίσης και ως Γκίντο Φωκς, γεννήθηκε στο Γιορκ και ήταν Άγγλος στρατιώτης και μέλος μιας ομάδας Kαθολικών συνωμοτών, οι οποίοι οργάνωσαν τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας στις 5 Νοεμβρίου 1605 σαν αντίδραση στην τυραννική βασιλεία του Ιακώβου Α' και στα σκληρά μέτρα του προτεστάντη βασιλιά απέναντι στους Καθολικούς.

Η συνωμοσία, όμως, ξεσκεπάστηκε πριν την ολοκλήρωση του σχεδίου: Ο Γκάι Φωκς κι οι συνεργάτες του πέρασαν από ανακρίσεις με βασανιστήρια, και έπειτα από δίκη καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν για προδοσία και απόπειρα δολοφονίας.

Ο Γκάι Φωκς ανακαλύφθηκε και συνελήφθη το πρωινό της 5ης Νοεμβρίου. Μετά από βασανιστήρια, αποκάλυψε τα ονόματα των υπόλοιπων συνωμοτών, που είτε ήταν ήδη γνωστοί είτε νεκροί. Οι συνωμότες καταδικάστηκαν και στις 31 Ιανουαρίου εκτελέστηκαν με αγχόνη και διαμελισμό.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top