Ερντογάν και Πούτιν συμφώνησαν για εδαφική ακεραιότητα Ιράκ και Συρίας

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο την περιοχή» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος

Δεν έχει καμία νομιμότητα το δημοψήφισμα στο Βόρειο Ιράκ, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ρώσσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να  θέσει σε κίνδυνο την περιοχή για χάρη των προσωπικών και βραχυπρόθεσμων συμφερόντων», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι πρέπει να εμποδιστεί το Βόρειο Ιράκ ώστε να μην κάνει πιο σοβαρά λάθη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι συμφωνούν με τον Ρώσο ομόλογό του ότι πρέπει να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και της Συρίας.

Παράλληλα,ο  Τούρκος Προέδρος είπε ότι ένα από τα σημαντικά ζητήματα των διμερών σχέσεων των δύο χωρών είναι η ενέργεια, προσθέτοντας ότι δίνουν σημασία στα προγράμματα Turkish Stream (Τουρκικό Ρεύμα) και Άκκουγιου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κίνδυνος σύρραξης: Σε ετοιμότητα 5.000 «Γκρίζοι Λύκοι» και Κούρδοι μαχητές Πεσμέργκα

Τόνισε ακόμα ότι ο εμπορικός όγκος των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 22%, ενώ σημαντικά αυξήθηκε και ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι έθεσαν ως στόχο να φτάσει ο εμπορικός όγκος των δύο χωρών στα 100 δις δολάρια.

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι συνομιλίες τους ήταν ειλικρινείς και εποικοδομητικές. Αξιολόγησαν τα βήματα που θα γίνουν για την επίλυση της συριακής κρίσης και συζήτησαν το δημοψήφισμα στο Βόρειο Ιράκ. Όπως είπε συμφώνησαν για την επίλυση της κρίσης και των προβλημάτων στη Συρία και εξέφρασε ικανοποίηση για την διαδικασία στη Γενεύη.

«Είχαμε μια μεγάλη επιτυχία. Αυτό έγινε χάρη στις πρωτοβουλίες του κ. Ερντογάν», ανέφερε. Για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών ο Ρώσος Πρόεδρος είπε μέσα σε 7 μήνες αυξήθηκε ο εμπορικός όγκος κατά 30%, ενώ για τον τουρισμό προς τη Ρωσία είπε ότι έφτασε στα δυόμιση εκατομμύρια.

 

Της Άννας Ανδρέου ανταποκρίτριας του Star στην Κωνσταντινούπολη.

 

Πηγή video: Reuters/ Φώτο: Αssociated Press

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top