Φωνή λαού στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό – Πλημμύρισε κόσμο το Σύνταγμα

Το Λάβαρο της Επανάστασης του ’21 έδωσε τον τόνο για την Μακεδονία

Το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας, το ιστορικό σύμβολο της ελληνικής επανάστασης του 1821 ήταν πάνω στην εξέδρα, του Συντάγματος. Εκεί όπου μια λαοθάλασσα 1,5 εκατομμύριου  βροντοφώναξε για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Εμβληματική φυσιογνωμία ο Μίκης Θεοδωράκης, μπροστάρης όλων των Ελλήνων, σε όλους τους μεγάλους αγώνες .  Η παρουσία του προκαλεί ρίγη συγκίνησης.

«Όχι μια κυβέρνηση μειοψηφίας, όπως είναι η σημερινή, αλλά και μια κυβέρνηση λαϊκής πλειοψηφίας. Ούτε ακόμα η Βουλή. Ποιά είναι λοιπόν η λύση; Το δημοψήφισμα;  Για μας η θέση του ελληνικού λαού στο συγκεκριμένο θέμα είναι αρκετά σαφής, σταθερή και αυτονόητη. Εάν όμως κάποια κυβέρνηση διανοηθεί να βάλει την υπογραφή της χώρας μας σε οποιαδήποτε ονομασία απλή ή σύνθετη που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι υποχρεωμένη να ρωτήσει τον ελληνικό λαό», είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, ζητώντας δημοψήφισμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ο Μίκης Θεοδωράκης στην συγκινητική του ομιλία μίλησε σε πρώτο πρόσωπο στην κυρίαρχο ελληνικό λαό κι εξήγησε τους λόγους για τους οποίους βρίσκεται εδώ σήμερα λέγοντας ότι είναι πατριώτης κι απεχθάνεται κάθε είδους βία.

«Η μόνη λύση είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και εμείς να πιστεύουμε και να παραμένουμε ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας και να μην συμφωνήσουμε ποτέ πως υπάρχει μα νόθα Μακεδονία γιατί είναι σαν να βγάλουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια. Το συμβούλιο το 1992 αποφάσισε σε κοινή γραμμή πλεύσης και δεν θα εμπεριέχεται η λέξη Μακεδονία καθόλου», είπε.

Οι δρόμοι του Αθήνας βούλιαξαν, ντύθηκαν στα χρώματα της γαλανόλευκης, φωτίστηκαν από τον χρυσό ήλιο της Βεργίνας.

«Η εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το αίμα κλήρου και λαού. Δεν μπορεί να παραδεχτεί τον όρο Μακεδονία , ή άλλο παράγωγο ως συστατικό ονόματος  άλλου κράτους», είπε ο Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος.

«Η Μακεδονία είναι ελληνική , ήταν είναι και θα είναι για πάντα ελληνική Ζήτω ο ελληνικός λαός», κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο Μίκης Θεοδωράκης.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top