Μυρίζει μπαρούτι στο Πολυτεχνείο – Η κατάληψη ματαιώνει για πρώτη φορά τις εκδηλώσεις μετά από 44 χρόνια

Αντιεξουσιαστές έχουν ταμπουρωθεί μέσα και έχουν αποκλείσει όλο το κτίριο καθώς και την περίμετρο στις οδούς Πατησίων και Στουρνάρη

Για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια, η κατάληψη του Πολυτεχνείου από νεαρούς κουκουλοφόρους, ματαιώνει τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου.

Για δεύτερη ημέρα, κουκουλοφόροι έχουν ταμπουρωθεί μέσα στον χώρο του Πολυτεχνείου, τον οποίο έχουν καταλάβει από πρωί της Τετάρτης, ενώ  έχουν αποκλείσει όλο το κτίριο καθώς και την περίμετρο στις οδούς Πατησίων και Στουρνάρη.

Σε ανακοίνωση τους που αναρτήθηκε σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου το πρωί της Πέμπτης, ενημερώνουν ότι η κατάληψη συνεχίζεται και προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν, αλλά επισημαίνουν ότι το Πολυτεχνείο θα είναι ανοιχτό «για καθέναν που βρίσκει στη μνήμη του Νοέμβρη την οργή της ανάγκης σήμερα».

Παράλληλα θέτουν και μια σειρά αιτημάτων εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους σε μέλη του Επαναστατικού Αγώνα και μετανάστες.

Να σημειώσουμε, ότι οι κουκουλοφόροι μπήκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου, έπειτα από τριήμερο φεστιβάλ με την ονομασία «ΕΞΕΓΕΡΣΗ».

Είναι η ίδια λέξη που χρησιμοποιούν και στο κείμενο που ανήρτησαν σε site του αντιεξουσιαστικού χώρου, καλώντας σε σύγκρουση με την αστυνομία και ζητώντας φαγητό, τσιγάρα και πολεμοφόδια.

Μάλιστα, οι καταληψίες, με φυλλάδια που μοίρασαν το πρωί της Τετάρτης στην πύλη του Πολυτεχνείου, δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον Νίκο Μαζιώτη και την Πόλα Ρούπα.

Το βράδυ της Τετάρτης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποίησε πορεία μπροστά από το Πολυτεχνείο στην οδό Πατησίων, με πανό στα χέρια και συνθήματα.

ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

 

Διαστάσεις παίρνει το κύμα καταλήψεων ενόψει της πορείας του Πολυτεχνείου, την Παρασκευή καθώς μετά το κτίριο του ΕΜΠ, υπό κατάληψη βρίσκεται και το κτίριο του ΤΕΙ Αθηνών.

Όπως ανακοινώθηκε σε ιστοσελίδα του αντεξουσιαστικού χώρου, το ΤΕΙ τελεί υπό κατάληψη από τα ξημερώματα της Πέμπτης «ως ένδειξη αλληλεγγύης στην κατάληψη του Πολυτεχνείου».

Τις επόμενες ώρες αναμένεται και κείμενο των καταληψιών του ΤΕΙ.

ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

 

Επιτροπή εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973 : «Ο φυσικός χώρος εορτασμού είναι ο ιστορικός χώρος του ΕΜΠ»

Σε ανακοίνωση της, «η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973 επαναλαμβάνει την απόφαση της 9/11/2017 για το περιεχόμενο και τις εκδηλώσεις του εορτασμού. Η Επιτροπή Εορτασμού θεωρεί ότι ο φυσικός χώρος εορτασμού του Πολυτεχνείου είναι ο ιστορικός χώρος του ΕΜΠ, στον οποίο έλαβαν χώρα τα γεγονότα του 73 και κάθε άλλη συζήτηση υποτιμά και υποσκάπτει το νόημα του εορτασμού. Η Επιτροπή Εορτασμού θεωρεί βασική προϋπόθεση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού και της νεολαίας στους χώρους του ΕΜΠ. Θεωρεί ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, πρέπει να λυθεί με πολιτικούς όρους και στη βάση του νοήματος της εξέγερσης του Νοέμβρη και όχι με μέσα καταστολή»

Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων 1967-1974: «Οι καταστολές θυμίζουν άλλες ανώμαλες περιόδους»

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων 1967-1974, Κώστας Μανταίος, χαρακτήρισε «λυπηρή» την εικόνα, επειδή ύστερα «από πολλά χρόνια πάνε να εμποδίσουν να γίνει η τιμητική εκδήλωση για το Πολυτεχνείο, το τριήμερο που είναι καθορισμένο από το λαϊκό κίνημα και τους φοιτητές εκείνης της περιόδου».

Συμπλήρωσε ότι είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνει κάτι τέτοιο από «μια ομάδα» μέσα στο Ίδρυμα, που «δεν ξέρουμε ποιοι είναι». «Μίλησα χθες και μου είπαν ότι θα φύγουν, αλλά το βράδυ πολλαπλασιάστηκαν» είπε για προσθέσει «οι περισσότεροι δεν εμφανίζονται, κρύβονται. Αυτό είναι ένα θλιβερό φαινόμενο που συμβαίνει πρώτη φορά».

Όταν ρωτήθηκε να μην αντιμετωπιστεί το ζήτημα με καταστολή απάντησε ότι «δεν χρειαζόμαστε βία. Χρειαζόμαστε μια προσεγμένη εγγύηση για να μπορέσει να διεξαχθεί αυτή η εκδήλωση. Το ζήτημα είναι πια στην πολιτική ηγεσία, στον κ. Τόσκα, που πρέπει να αποφασίσει. Εμείς δεν θέλουμε καταστολές. Οι καταστολές μας θυμίζουν άλλες ανώμαλες περιόδους».

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top