Προσοχή στο δρόμο: «Παγίδα» για πεζούς και οδηγούς η άδεια Αθήνα! Το μήνυμα του διοικητή της Τροχαίας Αττικής

«Σπεύδε βραδέως» συμβουλεύει ο Νίκος Σπανουδάκης, καλώντας τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους

Προσοχή στο δρόμο: «Παγίδα» για πεζούς και οδηγούς η άδεια Αθήνα! Το μήνυμα του διοικητή της Τροχαίας Αττικής
Ιδιαίτερη προσοχή, τόσο στις εξορμήσεις τους εκτός του κλεινόν άστεως όσο και κατά τις μετακινήσεις τους εντός της πόλης, καλεί να δείχνουν οι οδηγοί ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, Νίκος Σπανουδάκης.
 
Μιλώντας στο star.gr, o κ. Σπανουδάκης τονίζει πως η μισοάδεια Αθήνα του Αυγούστου δημιουργεί μια απατηλή αίσθηση ασφάλειας και χαλαρότητας που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη τόσο σε οδηγούς όσο και πεζούς.
 
«Παρατηρείται -λόγω των άδειων δρόμων- μία μερίδα οδηγών να οδηγούν δίχως ιδιαίτερη προσοχή και με μία αίσθηση χαλαρότητας. Οι συνηθέστερες παραβάσεις είναι η παραβίαση προτεραιότητας ή ερυθρού σηματοδότη -σκέφτεται ο άλλος “αφού κανείς δεν έρχεται, ας περάσω”, το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο- αλλά και παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, οι οποίοι πρέπει να περνούν τον δρόμο πάντα από τις διαβάσεις» υπογραμμίζει στο star.gr ο διοικητής της Τροχαίας Αττικής, προσθέτοντας πως η άδεια Αθήνα είναι «ελκυστική» και για όσους θέλουν να κάνουν επικίνδυνους αυτοσχέδιους αγώνες ταχύτητας, τις γνωστές «κόντρες».
 
«Τόσο με περιπολίες όσο και με εξορμήσεις, η Τροχαία επαγρυπνεί και βρίσκεται στο πλευρό των οδηγών για ασφαλείς μετακινήσεις» διαβεβαιώνει ο ίδιος, σημειώνοντας πως ήδη παρατηρείται μείωση 10% στα θανατηφόρα ατυχήματα στην Αττική «και φυσικά ο στόχος και ο σχεδιασμός είναι η μείωση και του αριθμού των τροχαίων αλλά και της σοβαρότητας των ατυχημάτων».
 
Μάλιστα, ο κ. Σπανουδάκης επισημαίνει πως σε περιοχές με αυξημένη κίνηση αυτή την περίοδο όπως το λιμάνι του Πειραιά (όπου γίνονται και έργα), η Τροχαία Αττικής έχει λάβει ειδική μέριμνα και έχει καταφέρει σε συνεργασία και με τις τοπικές αρχές να προσφέρει και ασφάλεια σε όσους έρχονται η φεύγουν από το λιμάνι αλλά και μετακινήσεις δίχως ιδιαίτερο πρόβλημα.
 
«Οδηγός-όχημα-περιβάλλον, το τρίπτυχο της ασφάλειας»
 
Όπως εξηγεί ο διοικητής της Τροχαίας Αττικής, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ένα ακριβό και καλό αυτοκίνητο είναι εχέγγυο για την ασφάλειά μας.
 
«Ο οδηγός είναι αυτός που μετατρέπει το όχημα σε ασφαλές μεταφορικό μέσο. Χρειάζεται υπομονή και εμπειρία. Και φυσικά να οδηγούμε ξεκούραστοι, χωρίς να πιούμε αλκοόλ και όχι μετά από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού» σημειώνει, τονίζοντας πως το τρίπτυχο της ασφάλειας αποτελεταί από τον οδηγό, το όχημα και το περιβάλλον: «Τα οχήματα είναι σαφώς πιο ασφαλή πλέον. Το ίδιο και οι δρόμοι, ειδικά με τους νέους μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Οπότε χρειάζεται να εστιάσουμε στον παράγοντα “οδηγό”».
 
«To μήνυμα που στέλνω στους οδηγούς είναι ότι στο δρόμο δεν ισχύει “το γοργόν και χάριν έχει” αλλά το “σπεύδε βραδέως”» λέει ο κ. Σπανουδάκης.
 
Ο δεκάλογος του διευθυντή της Τροχαίας Αττικής για ασφαλείς μετακινήσεις 
 
Κάνουμε τεχνικό έλεγχο στο όχημα
Ξεκινάμε ξεκούραστοι το ταξίδι ή τη μετακίνησή μας
Δεν καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού, γιατί στο δρόμο θα μας φέρει υπνηλία
Μηδενική κατανάλωση αλκοόλ
Φοράμε τη ζώνη ασφαλείας ή το κράνος
Τα παιδιά στο πίσω κάθισμα και (ανάλογα με το βάρος και το ύψος τους) να κάθονται στα ειδικά καθίσματα
Δεν μιλάμε στο κινητό τηλέφωνο (προσοχή, διότι επιτρέπεται μόνο η χρήση bluetooth), ούτε το χρησιμοποιούμε για οποιοδήποτε άλλο λόγο
Δεν παραβιάζουμε τη λωρίδα εκτάκτου ανάγκης. Είναι μόνο για οχήματα άμεσης επέμβασης, για περιπολικά, πυροσβεστικά, ασθενοφόρα και οχήματα οδικής βοήθειας
Κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας υποχρεωτικά
Οδηγούμε με υπομονή και όχι επιθετικά
 
 
 
Πέτρος Κατσαβριάς
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top