Πασχαλινή Λαμπάδα και Πυροτεχνήματα: Τι συμβολίζουν; “Ακόμη και αν δεν έχετε κερί, προσευχηθείτε και ο Θεός θα σας ακούσει»

Ιερέας μιλά στο star.gr για τα αγαπημένα έθιμα των Ελλήνων τις Άγιες Μέρες- Πρώτη Ανάρτηση 15-04-2017 13:56

Πάσχα λαμπάδα συμβολισμός

Χειροποίητες ή μη, με παιχνίδια ή χωρίς, στολισμένες ή απλές οι λαμπάδες ήταν... είναι και θα είναι συνυφασμένες με τις Άγιες Μέρες του Πάσχα.  

Οι πασχαλινές λαμπάδες ανάβουν πάντα το Μεγάλο Σάββατο και φέρνουν στο μυαλό όλων μας, ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις.  Άλλωστε η λαμπάδα για τα παιδιά, είναι έθιμο αγαπημένο, γι’ αυτό και περνάει από γενιά σε γενιά. 

Η ΛΑΜΠΑΔΑ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΝΙΚΑΕΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ! 

Η πασχαλινή λαμπάδα μας έρχεται από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Από την εποχή που οι νεοφώτιστοι χριστιανοί βαφτίζονταν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

«Η λαμπάδα ουσιαστικά αποτελούσε σύμβολο του νέου φωτός του Χριστού, το οποίο επρόκειτο να φωτίσει την ψυχή του νεοφώτιστου», λέει στο star.gr ο ιερέας Β.Π. «Ακόμη και στις μέρες μας, στις βαπτίσεις κρατάμε λαμπάδα, που συμβολίζει  την πίστη στην χριστιανική αλήθεια που θα δώσει φως στη ζωή του νεοφώτιστου μέλους της», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Ένας άλλος συμβολισμός της Πασχαλινής λαμπάδας είναι ότι αναπαριστά το φως που έφερε στην ανθρωπότητα ο Χριστός, όταν «νίκησε» το θάνατο, και το σκοτάδι, μέσω της Ανάστασης του.

Καφέ ή λευκή λαμπάδα; 

Ακόμη και το χρώμα της λαμπάδας έχει, με τη σειρά του, το δικό του ξεχωριστό συμβολισμό. 

Καφέ λαμπάδες κρατάμε την Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο, μιας και το χρώμα αυτό συμβολίζει το πένθος των πιστών για τα Πάθη και το θάνατο του Χριστού. Λευκές λαμπάδες είθισται να κρατάμε το Μεγάλο Σάββατο στην Ανάσταση, καθώς το χρώμα αυτό υποδηλώνει τον εορτασμό για τη χαρά της Ανάστασης του Χριστού, λέει ο πατέρας Β.Π στο star.gr, υπενθυμίζοντας ότι το «λευκό είναι το χρώμα της αγνότητας, της αλήθειας, της τιμιότητας και της ειλικρίνειας».

Η ΛΑΜΠΑΔΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ, ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

Παράλληλα, η Πασχαλινή λαμπάδα συμβολίζει επίσης και τον ήλιο της Άνοιξης. Το Άγιο φως, με το οποίο την ανάβουμε κατά την Ανάσταση, συμβολίζει το φως της γνώσης και της αγάπης.

«Με τη λαμπάδα της Αναστάσεως, είθισται σε πολλές περιοχές της χώρας, οι νοικοκυρές να ανάβουν τα καντηλάκια στα σπίτια τους, και να σταυρώνουν τις κεντρικές εισόδους στις οικίες, ώστε το άγιο φως να φωτίζει τις ζωές της οικογένειας», προσθέτει ο παπάς. 

Ο ΘΕΟΣ ΑΚΟΥΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΑΜΠΑΔΕΣ! 

Η λαμπάδα πάντως, όπως επισημαίνει ο ίδιος, δεν είναι απαραίτητη για όποιον θέλει να προσευχηθεί. «Όπου και αν βρίσκεται ο άνθρωπος, ακόμη και μέσα σε μπουντρούμι και μέσα στη φυλακή, δεν χρειάζεται λαμπάδα για να προσευχηθεί.  Αν πιστεύει πραγματικά, τότε το φως θα βγαίνει από την ψυχή του, όπου και αν είναι, ό, τι και αν κάνει», κατέληξε ο ιερέας Β.Π. 

ΤΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Κάθε φορά που το ρολόι δείχνει 12 το Μεγάλο Σάββατο, όλα τα φώτα του ναού σβήνουν και ο ιερέας εμφανίζεται στην Ωραία Πύλη, προσφέροντας το Άγιο Φως σε όλους λέγοντας, «Δεύτε Λάβετε Φως». Αυτή η μοναδική φλόγα έρχεται κατ’ ευθείαν από τον Ιερό Τάφο του Χριστού στην Ιερουσαλήμ, όπου ανάβει ως εκ θαύματος χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

Αφού οι άνθρωποι λάβουν το φως, τα μεσάνυχτα, ο ιερέας παίρνει την ιερή εικόνα της ανάστασης και βγαίνει έξω από τον ναό. Η Δεύτερη Ανάσταση συμβαίνει μόλις πει ο ιερέας το «Χριστός Ανέστη». Και τότε ... στον περίβολο της εκκλησίας αρχίζει με βεγγαλικά και αυτοσχέδιες κροτίδες η γιορτή της Ανάστασης. Οι ουρανοί γεμίζουν χρώματα από τα πυροτεχνήματα...

Ο Συμβολισμός... 

Οι δοξασίες αναφέρουν πως ο θόρυβος και η φασαρία που προκαλούν τα πυροτεχνήματα, διώχνουν τα κακά και εχθρικά πνεύματα και έτσι δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει στην Ανάσταση του Χριστού.

Στη συνέχεια δίνουν όλοι ευχές, καθώς και το επονομαζόμενο «Φιλί της Αγάπης» και οι περισσότεροι φεύγουν έχοντας λάβει με τις λαμπάδες τους, το Άγιο Φως. Θεωρείται τύχη να φτάσει κάνεις σπίτι με το κερί του ακόμη αναμμένο!  

Καλή τύχη λοιπόν, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top