Αποκαλύψεις για τη νύχτα της ντροπής στα Ίμια: Οι κομάντος δεν είχαν μπαταρίες να ανέβουν και στα δυο νησάκια

Τι έγινε την επόμενη μέρα αφότου κατελήφθησαν τα Ίμια

Για τα τραγικά λάθη, τις αστοχίες, και τις παραλείψεις της τότε πολιτικής αλλά και στρατιωτικής ηγεσίας που είχαν ως αποτέλεσμα οι Τούρκοι να καταλάβουν τα δυτικά Ίμια, μίλησε στην εκπομπή «Leaders» του web TV του Star με παρουσιαστή τον αρχισυντάκτη του Star Ηλία Πανανικολάου, ο Ιωάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος ε.α γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής (***ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ VIDEΟ ΤOΝ ΚΥΡΙΟ ΜΠΑΛΤΖΩΗ ΑΠΟ ΤΟ 37:50 ΚΑΙ ΜΕΤΑ).

Όπως σας έχει ήδη γράψει το star.gr, αν και έχουν περάσει 21 χρόνια από την «μαύρη» ημέρα της 31ης Δεκεμβρίου του 1996, πολλά ερωτήματα για το τι συνέβη πραγματικά, παραμένουν ακόμα αναπάντητα.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΗΡΩΕΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ-ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ VIDEO ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΕΙΠΑΝ)

Ωστόσο, ο Ιωάννης Μπαλτζώης που έζησε από πρώτο χέρι τα γεγονότα ως Υπασπιστής του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, αποκάλυψε αλήθειες, που όπως είπε και ο ίδιος «απελευθερώνουν».

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΤΖΩΗΣ

ΓΙΑΤΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝΕ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΙΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΑΞΗ

Όπως εξήγησε ο κος Μπαλτζώης, «ο ναύαρχος Λυμπέρης είναι ο κύριος υπεύθυνος από στρατιωτικής πλευράς  για το στρατιωτικό κομμάτι. Εκτέλεσε χερσαία επιχείρηση με τη μονάδα υποβρυχίων καταστροφών. Τα παιδιά είναι εξαιρετικά εκπαιδευμένα και κάνουν απίστευτες αποστολές, αλλά όχι για να κάνουν άμυνα εδάφους. Έχουν άλλη νοοτροπία. Κάνουν καταδρομικές επιχειρήσεις. Χτυπάνε και φεύγουν. Όταν λοιπόν αποφασίστηκε να πάνε στα δυτικά Ίμια, διεπιστώθη ότι έλειπαν οι μπαταρίες από τους ασυρμάτους. Εκεί αποφασίστηκε να μην στείλουν τους κομάντος μας στα δυτικά Ίμια και έτσι βρέθηκαν χωρίς να έχουν στρατιώτες».

Στην ουσία δηλαδή, ο κος Μπαλτζώης αποκάλυψε πως οι κομάντος δεν ανέβηκαν και στα δυο νησάκια των Ιμίων γιατί ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ για τους ασυρμάτους.

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΣΤΙΧΟΜΥΘΙΑ

Ο αντιστράτηγος, γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής αποκάλυψε παράλληλα και μια στιχομυθία από ελικόπτερο στην οποία δεν ήταν «παρών», αλλά του την μετέφερε συνάδελφος που βίωσε τα γεγονότα:

«Όταν κατελήφθησαν τα δυτικά Ίμια, κάλεσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τον διευθυντή ειδικών δυνάμεων του ΓΕΣ, τον στρατηγό Νικολαΐδη. Του είπε “Στρατηγέ, μπορείτε να ανακαταλάβετε τα Ίμια;” Του λέει “κύριε Αρχηγέ φυσικά οι ειδικές δυνάμεις έχουν αυτή την δυνατότητα να ανακαταλάβουν τα Ίμια. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε, αλλά οι Τούρκοι δεν πήγαν εκεί να κάνουν τουρισμό. Είναι οπλισμένοι και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνουν χρήση των όπλων τους. Και φυσικά θα μου δώσετε την άδεια να κάνω και εγώ χρήση των όπλων μου. Αλλά αν χρειαστεί και ζητήσω ναυτικά πυρά θα μπορείτε να μου τα παράσχετε;”. Η απάντηση του Λυμπέρη ήταν “όχι”.  Του ξαναείπε “αν ζητήσω αεροπορικά πυρά θα μπορέσετε να μου τα παράσχετε;”. Η απάντηση του Λυμπέρη ήταν και πάλι “όχι”. “Ε τότε πηγαίνετε μόνοι σας να τους κατεβάσετε από εκεί” του ανταπάντησε ο Νικολαΐδης».

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ:

«Για πρώτη φορά είδα έναν Στεφανόπουλο πολύ οργισμένο. Ήταν ήρεμος και πράος άνθρωπος, αλλά εκείνη την μέρα ήταν πολύ οργισμένος. Μας είπε “αισθάνομαι ταπεινωμένος για αυτές τις εξελίξεις. Πρώτη φορά μετά την επανάσταση του 1821 οι Τούρκοι κατέλαβαν έδαφος μας”. Όταν ρώτησε γιατί έπεσε το ελικόπτερο του απάντησαν “οι καιρικές συνθήκες” και αναρωτήθηκε λέγοντας “πως γίνεται από τις καιρικές συνθήκες;Οι καιρικές συνθήκες είναι ίδιες για όλους!Και για τους Τούρκους και για τα ίδια τα παιδιά που πέταγαν. Πως δεν έπεσαν άλλη φορά και έπεσαν τώρα;”»

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ VIDEΟ ΤOΝ ΚΥΡΙΟ ΜΠΑΛΤΖΩΗ ΑΠΟ ΤΟ 37:50 ΚΑΙ ΜΕΤΑ.

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top