ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε αναμμένα κάρβουνα όλη η υφήλιος μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη - Τι σημαίνει για την Ελλάδα

ΟΛΗ η ανάλυση του διεθνολόγου Κωνσταντίνου Φίλη για το star.gr-Πρώτη ανάρτηση:19-12-2016 20:59

 Τι σημαίνει για την Ελλάδα η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις εξελίξεις η διεθνής κοινότητα μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του Αντρέι Καρλόφ. 

Πρόκειται για μια πάρα πολύ σοβαρή εξέλιξη όπως επεσήμανε στο star.gr ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης. 

Συγκεκριμένα γιατί: 
-Πρώτον,  καταδεικνύει πόσο ευάλωτη είναι πλέον η Τουρκία απέναντι στην εγχώρια και στη διεθνή τρομοκρατία.
-Δεύτερον, είναι σαφές ότι αποτελεί αυτή η δολοφονία ένα τεράστιο πλήγμα στον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν, την Τουρκία, τις μυστικές υπηρεσίες και τις αρχές ασφαλείας -οι οποίες έτσι και αλλιώς βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης κατόπιν των διώξεων που είναι σε εξέλιξη μετά το πραξικόπημα- και είναι δεδομένο ότι δεν λειτουργούν όπως λειτουργούσαν στο παρελθόν με την αποτελεσματικότητα που το κατάφερναν. 
- Το τρίτο έχει να κάνει με τις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Χθες είχαμε μια εκδήλωση σε βάρος της επέμβασης της Ρωσίας στη Συρία. Αύριο, Τρίτη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβόυσογλου θα πήγαινε στη Μόσχα για να συζητήσει με Τούρκους και Ιρανούς για το μέλλον της Συρίας. Κάτι το οποίο συνιστά ανατροπή στην στάση από πλευράς Τουρκίας, στην πάγια θέση που είχε απέναντι στον Άσαντ, καθότι Ρωσία και Ιράν είναι υποστηρικτές του Ασαντικού καθεστώτος. 
- Το τέταρτο είναι ότι αυτή τη στιγμή οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας μπορεί να περάσουν σε άλλη φάση, διότι παρά την απόπειρα αναθέρμανσης που έχει γίνει από πλευράς Ερντογάν προς τον Πούτιν, αν και εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχει κάποιου είδους εμπλοκή του τουρκικού εθνικιστικού στοιχείου ή μη εμπλοκή του ισλαμικού κράτους, οι σχέσεις σίγουρα θα επηρεαστούν αρνητικά. 

Αν από την άλλη, αναληφθεί ευθύνη από το ισλαμικό κράτος ή από κάποιες άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης της Συριακής (καθώς φέρεται ο δράστης να έκανε αναφορά στο Χαλέπι) , τότε μπορεί να μη δούμε ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις Μόσχας – Άγκυρας. Αλλά αυτό που θα δούμε είναι τη Μόσχα να κατηγορεί τις τουρκικές αρχές για ολιγωρία, διότι δεν κατάφεραν να αποτρέψουν αυτή τη δολοφονία. 

Προβοκάτσια πίσω από την δολοφονία του Ρώσου διπλωμάτη;

Πολλά θα κριθούν από το ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την επίθεση. Πάντως δεν αποκλείεται να πρόκειται και για προβοκάτσια καθώς τον τελευταίο καιρό η τουρκική εξωτερική πολιτική είχε αρχίσει να αλλάζει και ειδικότερα να αλλάζει σε σχέση με την Ρωσία. 

Πάντως, ο Ερντογάν έχει αυτή τη στιγμή ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα να διαχειριστεί, διότι μεταξύ άλλων θα πρέπει να εξηγήσει στον Ρώσο ομόλογό του γιατί δεν απετράπη αυτή η επίθεση και μάλιστα σε μια κοινωνική εκδήλωση. 

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να δει αν υπάρχουν υπολείμματα του προηγούμενου τουρκικού κατεστημένου τα οποία συνεργάζονται με τζιχαντιστές ή με άλλες παραστρατιωτικές δυνάμεις που δρουν στη Συρία και τις οποίες η Τουρκία μέχρι πρότινος τις στήριζε. Και εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, πρέπει να ελέγξει αυτές τις σχέσεις και να αποτρέψει κάτι αντίστοιχο με το σημερινό στο μέλλον. 

Σε αναμμένα κάρβουνα όλη η περιοχή γύρω από την Τουρκία

Υπάρχει μια τάση οιoνεί αποσταθεροποίησης της Τουρκίας όμως κανένας νοήμων δεν θα πρέπει να επιθυμεί η Τουρκία να μπει σε καθεστώς αστάθειας.

Από εκεί και πέρα η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει να φοβάται κάτι, υπό την έννοια ότι τα μέτωπα της γειτονικής χώρας είναι τόσα πολλά ώστε δεν αποτελεί προτεραιότητα το Αιγαίο ή άλλα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος παρά τη σκληρή ρητορική του Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάννης. 

 

Της Ισμήνης Λέντζου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top