Αντίστροφα για τα Χριστούγεννα έχουμε αρχίσει να μετράμε κι αν ψάχνεις να βρεις ενδιαφέρουσες συνταγές προκειμένου να τις φτιάξεις για τα αγαπημένα σου πρόσωπα, ο Γιώργος Ρήγας έδωσε στους τηλεθεατές της εκπομπής Breakfast@Star μία ωραία ιδέα.
Αν θέλετε να ξεφύγετε από τις κλασικές συνταγές για γαλοπούλα δοκιμάστε μαριναρισμένο χοιρινό κότσι με μέλι.
Ο σεφ μπήκε στην κουζίνα και έδειξε βήμα-βήμα τη διαδικασία.
Μαριναρισμένο χοιρινό κότσι με μέλι
Υλικά της Συνταγής
Για το κότσι
• 1 χοιρινό κότσι
• 1 κ.σ. μουστάρδα
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 2 κ.σ. μέλι
• 1 λεμόνι
• 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
• Αλάτι – πιπέρι
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 200 ml νερό ή μπύρα για το ταψί
Για τις πατάτες
• 6–8 πατάτες
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. μουστάρδα
• 1–1,5 κ.σ. μέλι
• 1 κ.σ. ρίγανη
• Αλάτι – πιπέρι
• 1 λεμόνι (χυμός)
Για το τελικό γλάσο
• 2 κ.σ. μέλι
• 1 κ.σ. μουστάρδα
• 1 κ.σ. βούτυρο
• 1 κ.σ. λεμόνι ή ξύδι
• Λίγη πάπρικα για χρώμα
Εκτέλεση της Συνταγής
Προετοιμασία κότσι 1. Ανακατεύεις μέλι + μουστάρδα + σκόρδο + πάπρικα + ελαιόλαδο + λεμόνι. 2. Αλείφεις όλο το κότσι πολύ καλά. 3. Βάζεις στο ταψί νερό ή μπύρα στον πάτο. 4. Σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο.
Προετοιμασία πατάτας Σε μπολ ανακατεύεις: • ελαιόλαδο + μέλι + μουστάρδα + λεμόνι + ρίγανη + αλάτι + πιπέρι Πετάς μέσα τις πατάτες να πασαριστούν καλά και τις βάζεις γύρω από το κότσι. Ψήσιμο • Ψήνεις στους 160°C για 2,5 ώρες σκεπασμένο. • Αφαιρείς το αλουμινόχαρτο. • Δυναμώνεις στους 200°C για 30–40 λεπτά να πάρει χρώμα και να καραμελώσει. Τελικό γλάσο μελιού Σε μικρό κατσαρολάκι: • λιώνεις το βούτυρο • προσθέτεις μέλι + μουστάρδα + λεμόνι + λίγη πάπρικα Αλείφεις και το κότσι και τις πατάτες τα τελευταία 10 λεπτά στον φούρνο. Αποτέλεσμα • Το κότσι βγαίνει μαλακό και πέφτει από το κόκκαλο. • Οι πατάτες γίνονται λουκούμι με γεύση μέλι–λεμόνι–μουστάρδα. • Η κρούστα του κότσιου γίνεται γυαλιστερή και καραμελωμένη.
Δείτε το Breakfast@Star