Το cheesecake είναι ένα γλυκό που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους και που μπορεί κάποιους να το φτιάξει με διαφορετικούς τρόπους.
Cheesecake με λευκή σοκολάτα
Υλικά της Συνταγής
• 200 γρ. μπισκότα
• 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
• 400 γρ. τυρί κρέμα
• 100 γρ. ζάχαρη άχνη
• 300 γρ. λευκή σοκολάτα
• 200 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
• 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
• 100 γρ. φυστικοβούτυρο
• 50 γρ. ψιλοκομμένα φυστίκια Αιγίνης (για διακόσμηση)
• 100 γρ. λευκή σοκολάτα λιωμένη (για την επικάλυψη)
• Λίγα φυστίκια Αιγίνης (για τη διακόσμηση)
Εκτέλεση της Συνταγής
Ξεκινάμε σπάζοντας τα μπισκότα σε σκόνη, είτε χρησιμοποιώντας πολυκόφτη είτε τοποθετώντας τα σε σακουλάκι και χτυπώντας τα με τα χέρια μας.
Στη συνέχεια, ανακατεύουμε τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να ενωθούν καλά. Απλώνουμε το μείγμα στον πάτο μιας φόρμας με αποσπώμενα τοιχώματα (διαμέτρου περίπου 22-24 εκ.) και πιέζουμε καλά με ένα κουτάλι για να δημιουργηθεί μια συμπαγής βάση. Βάζουμε τη βάση (για να σφίξει) στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Σ’ ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει αφράτο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη λιωμένη λευκή σοκολάτα και το φυστικοβούτυρο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σ’ ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει αφράτη σαντιγί. Ανακατεύουμε απαλά τη σαντιγί στο μείγμα τυριού, προσέχοντας να μην χάσουμε τον όγκο.
Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στη βάση μπισκότου και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Τοποθετούμε το cheesecake στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή ιδανικά όλη τη νύχτα για να σταθεροποιηθεί.
Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα και τη ρίχνουμε πάνω από το cheesecake δημιουργώντας όμορφα σχέδια.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φυστίκια Αιγίνης.
Αφού το cheesecake σταθεροποιηθεί, το αφαιρούμε από τη φόρμα και σερβίρουμε σε κομμάτια.
Παγωτό cheesecake με φράουλες
Υλικά
● 1 συσκευασία Ζαχαρούχο γάλα
● 300 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, κρύα
● 200 γρ. Τυρί κρέμα
● 250 γρ. Φράουλες
● 2 κ.σ. Χυμό λεμονιού
● 1/2 Λεμόνι (ξύσμα)
● 40 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
● 200 γρ. Μπισκότα της αρεσκείας σας (τύπου πτι-μπερ ή digestive)
Για το σερβίρισμα
● 100 γρ. Μαρμελάδα φράουλα
● 8 φύλλα Φρέσκο δυόσμο
Εκτέλεση της Συνταγής
● Πλένουμε τις φράουλες με κρύο νερό, ώστε να καθαρίσουν εξωτερικά, τις στραγγίζουμε πολύ καλά στο σουρωτήρι, τις ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε σε ένα μπολ για τη συνέχεια.
● Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την κρύα κρέμα γάλακτος μαζί με το τυρί κρέμα και τα ανακατεύουμε με το σύρμα, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά, για 2 λεπτά.
● Ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα, τον χυμό λεμονιού μαζί με το ξύσμα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους τα υλικά, για 1 λεπτό.
● Διαλέγουμε 10 φράουλες, αφαιρούμε το κοτσάνι τους με ένα μικρό μαχαίρι, τις τοποθετούμε στο κάδο του μπλέντερ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις πολτοποιούμε και τις αφήνουμε στην άκρη για τη συνέχεια.
● Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, κόβουμε τις υπόλοιπες φράουλες σε μικρά κομμάτια και τις προσθέτουμε μέσα, μαζί με τα μπισκότα, σπασμένα σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια.
● Ανακατεύουμε το μείγμα με μια μαρίζ πολύ καλά.
● Σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, 30x11 εκ. καλύπτουμε τη βάση και τα τοιχώματα σταυρωτά με μεμβράνη, και αφήνουμε τις άκρες της να προεξέχουν αρκετά, ώστε να καλύψουμε το παγωτό στη συνέχεια.
● Μεταφέρουμε το μισό μείγμα στη βάση της φόρμας και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
● Απλώνουμε από πάνω τις πολτοποιημένες φράουλες και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι.
● Προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα από το κάδο του μίξερ και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
● Σκεπάζουμε το παγωτό με τη μεμβράνη που έχουμε αφήσει να προεξέχει και το βάζουμε στην κατάψυξη για 8 ώρες.
● Σερβίρουμε με μαρμελάδα φράουλας από πάνω και φύλλα φρέσκου δυόσμου.
Πεντανόστιμο Cheesecake με καρύδια και μαρμελάδα Σύκο(Bαρθαλίτης)
Υλικά για τη βάση
· 150 γρ. σύκο αποξηραμένο
· 200 γρ. καρύδια
· 1 πορτοκάλια χυμό και ξύσμα
· 15 γρ. μέλι
Υλικά για την κρέμα
· 800 γρ. τυρί κρέμα(πολύ κρύα)
· 150 γρ. ζάχαρη άχνη
· 300 γρ. κρέμα γάλακτος(πολύ κρύα)
· 1 λάιμ χυμό και ξύσμα
· 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για τη μαρμελάδα
· 7-8 φρέσκα σύκα
· 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
· 1 αστεροϊδής γλυκάνισος
· 30 γρ. μέλι
· 1 λάιμ
Υλικά για σερβίρισμα
· 3 φρέσκα σύκα
· 10 φύλλα φρέσκο δυόσμο
Εκτέλεση της Συνταγής
· Καθαρίζουμε τα φρέσκα σύκα και τα κόβουμε σε τέταρτα.
· Προσθέτουμε τα σύκα σε μεσαία κατσαρόλα, την ζάχαρη, το γλυκάνισο, το λάιμ κομμένο στη μέση χωρίς τα κουκούτσια και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40-50 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
· Αφαιρούμε από την φωτιά προσθέτουμε το μέλι, αφαιρούμε το γλυκάνισο και αφήνουμε να κρυώσει η μαρμελάδα.
· Όσο βράζει η μαρμελάδα, στο μπλέντερ προσθέτουμε τα καρύδια, το σύκο, το μέλι, το χυμό πορτοκαλιού μαζί με το ξύσμα και χτυπάμε μέχρι τα όλα υλικά να ομογενοποιηθούν.
· Μεταφέρουμε τα καρύδια σε στρογγυλή φόρμα (26εκ.)με αποσπώμενη βάση, τα στρώνουμε να καλύψουν όλα τα κενά της βάσης, με το πάτο ενός ποτηριού πατάμε ομοιόμορφα και βάζουμε στο ψυγείο 30 λεπτά τουλάχιστον να σφίξει.
· Παράλληλα στο κάδο του μίξερ βάζουμε κρύο το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας, το χυμό και το ξύσμα από το λάιμ και χτυπάμε με το σύρμα για 2 λεπτά σε μεσαια ταχύτητα.
· Προσθέτουμε κρύα την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να σφίξει το μείγμα μας σε μεσαία ταχύτητα.
· Βγάζουμε την φόρμα από το ψυγείο, μεταφέρουμε την κρέμα στη φόρμα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και αφήνουμε επάνω 1-2 εκατοστά περιθώριο για την μαρμελάδα.
· Τοποθετούμε την φόρμα ξανά στο ψυγείο για 2-3 ώρες να σφίξει η κρέμα.
· Στο κενό που έχουμε αφήσει προσθέτουμε την μαρμελάδα, τα φρέσκα σύκα σε κομμάτια και τα φύλλα δυόσμου.
· Ξεφορμάρουμε προσεκτικά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.