«Total buffalo» ήταν η ονομασία του πιάτου αντιγραφής στη δοκιμασία αποχώρησης των Τζόναθαν, Ελπίδας και Καλλιόπη. Ένα πιάτο με θέμα το βουβάλι και ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες.
Η πρώτη ψηφοφορία για τους Κόκκινους - Οι τρεις υποψήφιοι για αποχώρηση
Αν θέλετε και εσείς να δοκιμάσετε τις μαγειρικές σας ικανότητες, σας παραθέτουμε τα υλικά και τη συνταγή βήμα - βήμα!
Μία συνταγή του σεφ Γιώργου Παπαδόπουλου
Για το φιλέτο από βουβάλι
Υλικά
- 200 γρ. φιλέτο από βουβάλι
- 30 γρ. βούτυρο από βουβάλι (για το σουμάκι)
- 5 γρ. σουμάκι
- 50 γρ. βουβαλίσιο βούτυρο (για το τηγάνι)
- Ανθός από αλάτι
Εκτέλεση
- Αλατίζουμε το φιλέτο από βουβάλι και το τοποθετούμε σε μία σακούλα vacuum.
- Ενσωματώνουμε το βούτυρο με το σουμάκι και το προσθέτουμε μέσα στη σακούλα.
- Το κάνουμε vacuum και μαγειρεύουμε στο roner στους 65 βαθμούς για περίπου 20λεπτά υπολογίζοντας την εσωτερική θερμοκρασία στους 52 βαθμούς.
- Έπειτα σε ένα τηγάνι βάζουμε βουβαλίσιο βούτυρο, φρέσκο θυμάρι και περνάμε το φιλέτο για 2 λεπτά από κάθε μεριά.
- Το αφήνουμε για 2-3λεπτά σε απορροφητικό χαρτί να ξεκουραστεί και στη συνέχεια το περνάμε από πούδρα ντομάτας.
- Κρατάμε τα ζουμιά που θα βγάλει το κρέας μας για να φτιάξουμε τη σάλτσα.
Για την κρέμα τραχανά
Υλικά
- 100 γρ. ξινός τραχανάς από βουβαλίσιο γάλα
- 400 ml ζωμό κοτόπουλο
- 50 γρ. γάλα
- 50 γρ. βούτυρο βουβαλίσιο
- ½ λεμόνι χυμός και ξύσμα
- Αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τον τραχανά σε μία κατσαρόλα με τον ζωμό κοτόπουλο και το γάλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
- Βάζουμε τον τραχανά μέσα στο thermomix, προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι, τον χυμό λεμόνι και το ξύσμα και το χτυπάμε για 7 λεπτά.
- Έπειτα περνάμε από μία σίτα.
Για το ζελέ από βουβαλίσιο γάλα
Υλικά
- 250 γρ. γάλα βουβαλίσιο
- 4 τμχ ζελατίνες
- 1 γρ. κάρυ
- 1 γρ. αλάτι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό να μαλακώσουν.
- Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα με το κάρυ και το αλάτι να πάρουν μια βράση.
- Εκτός φωτιάς βάζουμε τις ζελατίνες και απλώνουμε το γάλα σε ένα ταψάκι με πάχος 3 χιλιοστά. Αφού κρυώσει κόβουμε σε λωρίδες 17x3 εκατοστά.
Για το βουβαλίσιο βούτυρο με μεδούλι (για την σάλτσα)
Υλικά
- 125 γρ. βούτυρο από βουβάλι
- Μεδούλι από μισό κόκκαλο
- ½ ξύσμα λεμόνι
- 2 γρ. ανθός αλατιού
Εκτέλεση
- Ψήνουμε το κόκκαλο στον φούρνο στους 180ο C για περίπου 20 λεπτά.
- Το αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υλικά μας σε ένα μπολ και ομογενοποιούμε.
- Έπειτα το κάνουμε ρολό μέσα σε ζελατίνα και το αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο προτού το χρησιμοποιήσουμε.
Για την σάλτσα με μεδούλι και βούτυρο βουβαλίσιο
Υλικά
- 20 γρ. βούτυρο φρέσκο (για το σοτάρισμα)
- 50 γρ. λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 30 γρ. καρότο ψιλοκομμένο
- 20 γρ. μανιτάρι ψιλοκομμένο
- 200 γρ. κόκκινο κρασί
- Φρέσκο θυμάρι
- Χυμοί από το βουβαλίσιο φιλέτο
- 50 γρ. βούτυρο με μεδούλι
- 1 γρ. xantana
Εκτέλεση
- Σοτάρουμε τα λαχανικά για μερικά λεπτά, σβήνουμε με το κρασί, βάζουμε το θυμάρι και το αφήνουμε να κατέβει στα ¾.
- Έπειτα βάζουμε τους χυμούς του κρέατος από τη σακούλα.
- Αφήνουμε να πέσει στο ½ και στη συνέχεια δένουμε με το βούτυρο από σουμάκι και περνάμε από σίτα.
Για τη σαλάτα από βλαστούς
Υλικά
- 10 γρ. μυρώνια
- 10 γρ. φακές
- 10 γρ. αρακάς φρέσκος
- 10 γρ. κόκκινο λάχανο
- 10 γρ. ραπανάκια
- 10 γρ. μπρόκολο
- Ανθός αλατιού
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε ένα ταψάκι απλώνουμε τις φύτρες ανά είδος, βάζουμε λίγο ανθό αλατιού ψεκάζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Για το σερβίρισμα
- Βάζουμε μια κουταλιά από την κρέμα, στην άκρη του πιάτου και την απλώνουμε με σπάτουλα κατά μήκος του πιάτου.
- Τοποθετούμε το φιλέτο πάνω από τον τραχανά.
- Παράλληλα του φιλέτου τοποθετούμε μια λωρίδα από το ζελέ και επάνω την σαλάτα από τους βλαστούς.
- Βάζουμε τη σάλτσα σε ένα κανατάκι.
Δείτε όλα τα επεισόδια του MasterChef 2022
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.