Σας αρέσουν τα γλυκά ταψιού; Δύο υπέροχες συνταγές

Με αυτά τα γλυκά θα ξετρελάνετε τους καλεσμένους σας

Σας αρέσουν τα γλυκά ταψιού; Οι σεφ της εκπομπής Breakfast@star μας έδωσαν δύο πολύ ωραίες ιδέες.

Εύκολη συνταγή για Banana bread με frosting μελιού

Το γαλακτομπούρεκο του Παύλου 

Υλικά της Συνταγής 

1 πακέτο φύλλα κρούστας (450-500γρ)
200γρ βούτυρο
1 λίτρο γάλα
3 κόκκους κάρδαμο
1 βανιλίνη
200γρ ζάχαρη
2 αυγά
100γρ σιμιγδάλι ψιλό
100γρ βουτυρο
Για το σιρόπι
500γρ ζάχαρη
375γρ γρ νερο
Ξύσμα από πορτοκαλί
Ξύσμα από λεμόνι
3 κόκκους κάρδαμο

Εκτέλεση της Συνταγής 

Ζεσταίνουμε το γάλα με το κάρδαμο και την βανιλινη. Σε ένα μπολ χτυπάμε την ζάχαρη τα αυγά και το σιμιγδάλι. Όταν ζεσταθεί το γάλα ρίχνουμε λίγο από το γάλα στο μείγμα με τα αυγά μέχρι να πάρει θερμοκρασία. Αφαιρούμε τα κάρδαμα από το γάλα και ρίχνουμε το ζεστό μίγμα με τα αυγά στην κατσαρόλα. Χτυπάμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να κοχλάζει και να δέσει. Αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε λίγο λίγο το βούτυρο. Καλύπτουμε με μεμβράνη η βρεγμένη λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σιρόπι ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει βράση.
Σε ένα Pyrex η ορθογώνιο ταψί ανοίγουμε καλά με λιωμένο βούτυρο και βάζουμε στρώσεις από τα φύλλα με μπόλικο βούτυρο ενδιάμεσα. Κρατάμε 3 φύλλα για από πάνω. Βάζουμε την κρέμα πάνω από τα φύλλα, βάζουμε τα 3 φύλλα από πάνω διπλά (διπλωμένα στη μέση) και διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζουμε και ψήνουμε στους 170 για 50 λεπτά.
Σιροπιάζουμε αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο με κρύο σιρόπι.

Σάμαλι από τον Σταύρο Βαρθαλίτη

 Υλικά για το σάμαλι

· 300 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
· 400 γρ. γιαούρτι πλήρες
· 220 γρ. ζάχαρη καστανή
· 1 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
· 180 γρ. νερό
· 2 κ.γ. baking powder
· 2 κ.σ. βούτυρο (για να αλείψουμε το ταψί)
Υλικά για το σιρόπι
· 400 γρ. νερό
· 500 γρ. ζάχαρη καστανή
· Χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι

Εκτέλεση της Συνταγής

· Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.
· Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το σάμαλι εκτός από το βούτυρο, τα ανακατεύουμε πολύ καλά με μια μεγάλη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Το μείγμα μας θα είναι αρκετά υδαρές.
Σε ένα μεσαίο ταψί (20*24 εκ.) βάζουμε το λιωμένο βούτυρο και αλείφουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του.
· Ρίχνουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε στο μπολ από το μπολ και το βάζουμε στο φούρνο.
· Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 60’.
· Λίγο πριν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο (περίπου στα 50’ ψησίματος), βάζουμε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ή μαρίζ μέχρι να πάρει βράση.
· Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και συνεχίζουμε για 10’ το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι.
· Στη συνέχεια βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και σιροπιάζουμε το γλυκό ζεστό, χαράζοντας μέχρι κάτω με ένα μαχαίρι σε κομμάτια και ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιρόπι ζεστό με μια κουτάλα, προσέχοντας να βρέξουμε όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστά το σιρόπιασμα αλλιώς το γλυκό μας θα μείνει στεγνό στο πάνω μέρος και πολύ ζουμερό στη βάση του, ενώ εμείς θέλουμε να υπάρχει ομοιομορφία.
· Το αφήνουμε να κρυώσει για 60’ και σερβίρουμε.

Δείτε την εκπομπή Breakfast@star 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top