Σου αρέσουν τα μανταρίνια; Δοκίμασε αυτές τις συνταγές

Ο Λάμπρος Βακιάρος μας δείχνει πώς να τις φτιάξουμε

Αν σου αρέσουν τα μανταρίνια δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις τις συνταγές που έφτιαξε ο Λάμπρος Βακιάρος στο παρελθόν στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου».

Λαχταριστή τάρτα μανταρίνι από τον Λάμπρο Βακιάρο

Για την κρέμα  
120 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο  
4 φύλλα ζελατίνης 
300 γρ. ζάχαρη 
ξύσμα από 4 μανταρίνια 
4 μεγάλα αυγά  
1/2 φλ. φρέσκο χυμό μανταρίνι 
200 γρ. τυρί κρέμα  
 
Για τη βάση 

200 γρ. μπισκότα 
50 γρ. καβουρδισμένο λευκό αμύγδαλο 
100 γρ. βούτυρο 
 
Για τη σαντιγί 
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά 
15 – 25 γρ. ζάχαρη άχνη 
2 βανιλίνες 

Εκτέλεση

Για τη βάση

Bήμα 1

Προσθέτουμε στο μούλτι όλα τα μπισκότα και το αμύγδαλο και τα τρίβουμε αφήνοντας κάποια μικρά κομματάκια μπισκότου. 
 
Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το μπισκότο μαζί με το λιωμένο βούτυρο και αρχίζουμε να το τρίβουμε με τα χέρια μας, έτσι ώστε να αναμειχθούν καλά.
 
Βήμα 3

Μεταφέρουμε το μπισκότο σε μία αποσπώμενη φόρμα 24-26 εκ. , πιέζουμε καλά για να απλωθεί ομοιόμορφα (ιδανικά με τη βάση ενός ποτηριού) και το βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά. 


 Για την κρέμα μανταρινιού 

Βήμα 1

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε καλά το βούτυρο σε δυνατή ταχύτητα μέχρι αν αφρατέψει περίπου 2-3 λεπτά. Παράλληλα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό μουλιάζουμε τις ζελατίνες. 
 
Βήμα 2

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα. (Σε αυτό το σημείο ίσως χρειαστεί να διακόψουμε προσωρινά και με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας ζαχαροπλαστικής να σιγουρευτούμε ότι το βούτυρο δεν έχει κολλήσει στα τοιχώματα του μίξερ.) 
 
Βήμα 3

Στη συνέχεια προσθέτουμε 1-1 τα αυγά στο μείγμα και μόλις αυτά ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το χυμό μανταρίνι. Το μείγμα μας θα φαίνεται σαν να έχει κόψει αλλά αυτό θα εξαφανιστεί στη συνέχεια. 
 
Βήμα 4

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη και μόλις δούμε ότι το μείγμα αρχίζει να δένει περίπου στα 8 – 10 λεπτά, το αποσύρουμε από την εστία. Στύβουμε καλά τις ζελατίνες της προσθέτουμε στο μείγμα και ομογενοποιούμε. Σουρώνουμε το μείγμα σε ένα σουρωτήρι για να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχουν σβόλοι και το αφήνουμε να κρυώσει. 
 
Βήμα 5

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το τυρί κρέμα έως ότου αφρατέψει, στη συνέχεια προσθέτουμε με σταθερή ροή την κρέμα μανταρινιού και ομογενοποιούμε καλά.  
 
Βήμα 6
 Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από την βάση του μπισκότου,  καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. 
 
Για τη σαντιγί και το γαρνίρισμα 
 
Βήμα 1

Στο κάδο του μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά για την σαντιγί και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 3 – 4 λεπτά ή μέχρι να έχουμε υφή σαντιγί. 
 
Βήμα 2

Γαρνίρουμε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα μανταρινιού και σερβίρουμε. 

 

Κρεμ μπρουλέ με λευκή σοκολάτα και τζίντζερ

Σοκολατόπιτα με άρωμα μανταρινιού από τον Λάμπρο Βακιάρο

 

ΥΛΙΚΑ
220 γρ. μπάρες με βάση σοκολάτας
750 γρ. γάλα αγελαδινό ή ρυζιού
200 γρ. μέλι
φλούδες από 3 μανταρίνια
2 μεσαία αυγά
40 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. κουβερτούρα
4 μικρά φύλλα ζελατίνης (μουλιασμένα σε παγωμένο νερό)
Σοκολατένια γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας και φουντούκια

Εκτέλεση

Προσθέτουμε τις μπάρες σε ένα πλαστικό ή γυάλινο μπολ και ζεσταίνουμε για 40’’-60’’ στο φούρνο μικροκυμάτων. Με μία πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής αναμειγνύουμε καλά τις μαλακές πλέον μπάρες έτσι ώστε η σοκολάτα στη βάση τους να ενσωματωθεί και να ανακατευθεί καλά με τα δημητριακά.

Προσθέτουμε το μείγμα σε μια αποσπώμενη φόρμα 24-26 εκ., στην οποία έχουμε τοποθετήσει μια λαδόκολλα και με τη σπάτουλα ζαχαροπλαστικής απλώνουμε ομοιόμορφα. Στη συνέχεια, με τη βάση ενός λείου ποτηριού πιέζουμε το μείγμα, έτσι ώστε να αφαιρέσουμε το περιττό αέρα και να στρωθεί ακόμα καλύτερα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 15 – 20 λεπτά.

Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι προσθέτουμε το γάλα, το μέλι και τις φλούδες των μανταρινιών και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.

Παράλληλα, σε ένα μεσαίο μπολ προσθέτουμε τα αυγά και το κόρν φλάουρ και ομογενοποιούμε. Μόλις το γάλα αρχίσει να αχνίζει,αφαιρούμε από τη κατσαρόλα τις φλούδες πορτοκαλιού και προσθέτουμε με μια κουτάλα πάρα πολύ σιγά, ανακατεύοντας έντονα με τον αυγοδάρτη, το γάλα στο μπολ με τα αυγά έτσι ώστε να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία τους και να μην μαγειρευτούν. Προσθέτουμε περίπου μια κούπα γάλα στα αυγά. Πανεύκολο υγρό κέικ σοκολάτας με γλάσο Προσθέτουμε τα αυγά με το γάλα στο κατσαρολάκι και σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας έντονα με τον αυγοδάρτη, φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Σε αυτό το σημείο θα δούμε ότι το μείγμα θα αρχίσει να πήζει και να βγάζει χοντρές φουσκάλες στην επιφάνεια της κατσαρόλας.

Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την κουβερτούρα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, έτσι ώστε να λιώσει. Τέλος, στύβουμε καλά τις ζελατίνες και τις προσθέτουμε και αυτές μέσα στην κατσαρόλα.

Αφαιρούμε από το ψυγείο την αποσπώμενη φόρμα και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τη βάση με τις μπάρες.Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, ώστε να δέσει.
Ξεφορμάρουμε και απολαμβάνουμε.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» εδώ 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top