Κακοκαιρία «Μήδεια»: Μείνετε σπίτι και φτιάξτε τρεις υπέροχες σούπες

Είναι νόστιμες και υγιεινές

Στην «κατάψυξη» έχει μπει όλη η Αττική αφού η κακοκαιρία «Μήδεια» σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της. 

Οι περισσότεροι είναι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους λόγω του χιονιά και επειδή σίγουρα το κρύο «σηκώνει» ζεστή σούπα, το star.gr σας παρουσιάζει τρεις σούπες βελουτέ που είχαν προβληθεί παλαιότερα στην εκπομπή του Star «Στη Φωλιά των Κου Κου».

Γρήγορη σούπα με κοτόπουλο, λαχανικά και noodles

Ο Λάμπρος Βακιάρος προτείνει στους τηλεθεατές της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» τρεις υπέροχες συνταγές.

Νηστίσιμη βελουτέ σούπα πατάτας με αχνιστά μύδια

Υλικά

•    70 – 80 γρ. ελαιόλαδο + 120 γρ.
•    300 γρ. πράσα (κομμένα στη μέση και μετά σε ροδέλες, όχι το σκούρο πράσινο)
•    800 γρ. πατάτες (καθαρισμένες και κομμένες σε στα 8 κομμάτια)
•    1 σκελίδα σκόρδο + 1 (ψιλοκομμένες)
•    950 γρ. ζωμό λαχανικών
•    2 φύλλα δάφνης
•    1.5 κιλό μύδια (καθαρισμένα)
•    120 γρ. λευκό κρασί
•    30 γρ. άνηθο
•    Αλάτι – πιπέρι

Διαδικασία 

1.    Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια (5-6) θερμοκρασία, προσθέτουμε 3 – 4 κ.σ. ελαιόλαδο και στη συνέχεια το πράσο. Ιδρώνουμε το πράσο για 2 – 3 λεπτά και προσέχουμε να μην μας πάρει καθόλου χρώμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις πατάτες, τη μία σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη, τις τέσσερις κούπες ζωμό λαχανικών και τα φύλλα δάφνης.
2.    Σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά με μισόκλειστο καπάκι.
3.    Παράλληλα, προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και την άλλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη. Τσιγαρίζουμε λιγότερο από 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μύδια (καθαρισμένα). Ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Περιμένουμε να πάρει μια βράση και να εξατμιστεί το αλκοόλ και τοποθετούμε ένα καπάκι. Αχνίζουμε τα μύδια για περίπου 4 λεπτά ή εώς ότου τα δούμε να έχουν ανοίξει στην κατσαρόλα.
4.    Αφήνουμε τα μύδια να κρυώσουν, καθαρίζουμε και αποσύρουμε τα κελύφη και σουρώνουμε το υγρό που έχει μείνει στην κατσαρόλα.
5.    Με ένα ραβδομπλέντερ, σε μια κανάτα του blender ή σε ένα μούλτι (σε μικρότερες δόσεις αναλόγως με το τί έχουμε) πολτοποιούμε τη σούπα, έτσι ώστε να έρθει σε μια λεία βελουτέ υφή.
 
6.    Τέλος, προσθέτουμε την 1/2 κούπα ελαιόλαδο, τα μύδια και τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε καλά. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Εύκολη βελουτέ σούπα με θαλασσινά

Υλικά
•    750 γρ. πατάτες (κομμένες σε μεσαίους κύβους)
•    1 καρότο (χοντροκομμένο)
•    180 γρ. πράσο (ψιλοκομμένο)
•    15 – 20 γρ. τζίντζερ (ψιλοκομμένο)
•    1.5 λτ. ζωμό λαχανικών
•    200 γρ. μύδια ψίχα
•    200 γρ. γάμπαρη (καθαρισμένη)
•    200 γρ. καλαμάρι (κομμένο σε ροδέλες)
Για το γαρνίρισμα
•    40 γρ. κόλιανδρο ή μαϊντανό (χοντροκομμένο)
•    Τσίλι (ψιλοκομμένο)
•    Ξύσμα λάιμ
•    Χοντρά κρουτόν
•    Φυστίκια peanuts (καβουρδισμένα)

Διαδικασία 

1. Προσθέτουμε τις πατάτες, το καρότο, το πράσο, το τζίντζερ και το ζωμό σε μια μεσαία κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία, δίνουμε μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και βράζουμε μέχρι τα λαχανικά να έχουν μαγειρευτεί πάρα πολύ.

2.  Με έναν πολτοποιητή χειρός ή σταδιακά σε ένα μπλέντερ με πολύ προσοχή πολτοποιούμε καλά τη σούπα έως ότου έρθει σε μια ‘βελουτέ’ υφή. Την επαναφέρουμε στην κατσαρόλα.

3. Προσθέτουμε όλα τα θαλασσινά κι αν χρειαστεί επιπλέον ζωμό, έτσι ώστε να μην έχει τόσο πηχτή υφή. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.
4. Σε ένα μπόλ προσθέτουμε το κόλιανδρο σε φύλλα, τσίλι, ξύσμα λάιμ, τα χοντρά κρουτόν και τα φυστίκια και ανακατεύουμε καλά. Μαρινάρουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και σερβίρoυμε τη σούπα. 

Και νόστιμη και light: Βελουτέ σούπα με κουνουπίδι και σωτέ μανιτάρια

Υλικά

1κ κουνουπίδι
4 κ. σούπας ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδου
1 μεσαίο κρεμμύδι
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
500 γραμμάρια ανάμεικτα μανιτάρια
4-5 κλωναράκια θυμάρι
Ξύσμα από ένα λεμόνι
4 κ.σούπας βούτυρο

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top