Τρία light γλυκά που μπορείτε να φτιάξετε στην καραντίνα

Περάστε δημιουργικά τον χρόνο σας

Η καραντίνα όπως όλοι ξέρετε ανοίγει και την όρεξη γι’ αυτό και οι περισσότεροι, τσιμπάνε κάποια κιλά παραπάνω. 

Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που δεν μπορούν να αντισταθούν στα γλυκά μην ανησυχείτε καθόλου. Μπορείτε να φτιάξετε τις παρακάτω συνταγές του Λάμπρου Βακιάρου.

Τυροφλογέρες με σύκο μέλι και σουσάμι

Για τη γέμιση

•    800 γρ. φέτα
•    80 γρ. σύκα (ψιλοκομμένα)
•    1 γρ. μπούκοβο
•    Aλάτι – πιπέρι
•    2 αυγά
•    180 γρ. ελαιόλαδο (για το άλειμμα)

Για το φύλλο

•    360 γρ. νερό
•    15 γρ. νισεστέ ή κορν φλάουρ
•    30 γρ. ξύδι
•    30 γρ. ελαιόλαδο
•    3 γρ. αλάτι
•    650 – 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το γαρνίρισμα
•    Μέλι
•    Μάυρο σουσάμι

Διαδικασία 

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
2. Φτιάχνουμε τη ζύμη του φύλλου.

3.    Σε ένα μεσαίο μπολ προσθέτουμε τη φέτα και με ένα πιρούνι τη θρυμματίζουμε. Προσθέτουμε τα σύκα, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι και ενσωματώνουμε. Συνεχίζουμε με τα αυγά, τα οποία και ομογενοποιούμε.
4.    Κόβουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και στη συνέχεια σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας τα ανοίγουμε με ένα πλάστη σε πολύ λεπτό πάχος, τέτοιο που αν το κοιτάξουμε να αρχίζει να ‘διαφανίζει’.  Κόβουμε το κάθε μέρος κάθετα σε 3 μέρη.
5.    Με ένα κουτάλι απλώνουμε περίπου 80 γρ. γέμισης στην άκρη της ζύμης αφήνοντας αριστερά και δεξιά περίπου 2 εκ. απόσταση.
6.    Με ένα πινέλο αλείφουμε πολύ καλά με ελαιόλαδο το φύλλο και στη συνέχεια κλείνουμε την δεξιά και την αριστερή πλευρά του προς τα μέσα. Συνεχίζουμε ‘ρολλάροντας’ προς τα μέσα, έτσι ώστε να φτιάξουμε μια φλογέρα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.
7.    Μεταφέρουμε τις φλογέρες σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε βάλει μια λαδόκολλα και ψήνουμε για 50′ – 60′ λεπτά.
8.    Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε με μέλι και μαύρο σουσάμι.

Γιαουρτογλυκό με ψητά κεράσια και καρύδα  

Υλικά

•    20 γρ. φύλλα ζελατίνης
•    500 γρ. κεράσια (χωρίς κουκούτσι)
•    15 γρ. λικέρ αμαρέτο ή νερό
•    50- 60 γρ. νιφάδες καρύδας
•    2 κιλά γιαούρτι (10% ή 2% λιπαρά)
•    200 γρ. μέλι

Διαδικασία 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα αφήνουμε να μουλιάσουν μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 5 λεπτά.
•    Σε ένα ταψί με λαδόκολλα προσθέτουμε τα 300 γρ. κεράσια και ψήνουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε προσωρινά το ταψί από το φούρνο, ραντίζουμε με το αμαρέτο και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με τις νιφάδες καρύδας. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί και αφήνουμε τα κεράσια να κρυώσουν καλά.

 Παράλληλα, σε ένα multi ή μπλέντερ προσθέτουμε τα 200 γρ. κεράσια και τα πολτοποιούμε σαν να φτιάχναμε έναν χυμό. Μεταφέρουμε το χυμό σε ένα μικρό κατσαρολάκι και σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (5-8) του δίνουμε μία βράση.
•    Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε τις μαλακές ζελατίνες που έχουμε στύψει καλά, αφαιρώντας όλο το περιττό νερό και ανακατεύουμε έτσι ώστε να ενσωματωθούν στο μείγμα.
•    Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το γιαούρτι και στη συνέχεια το μείγμα με τα κεράσια και τις ζελατίνες από το κατσαρολάκι.
•    Προσθέτουμε, επίσης, το μέλι και με έναν αυγοδάρτη ομογενοποιούμε πάρα πολύ καλά.
•    Προσθέτουμε στο μείγμα τα ψητά κεράσια με την καρύδα και ομογενοποιούμε απαλά.
•    Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες, έως ότου δέσει η ζελατίνη.

Γλυκό ψυγείου με λεμόνι

Για την κρέμα λεμονιού

120 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
4 φύλλα ζελατίνης
300 γρ. ζάχαρη

Ξύσμα από 4 λεμόνια

4 μεγάλα αυγά 
120 γρ. φρέσκο χυμό λεμονιού
200 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
Για τη βάση
250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
100 γρ. βούτυρο

Για τη σαντιγί

200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (παγωμένη)
15 – 25 γρ. ζάχαρη άχνη
2 βανιλίνες

Για τη βάση 

Προσθέτουμε στο μούλτι όλα τα μπισκότα και τα τρίβουμε αφήνοντας κάποια μικρά κομματάκια μπισκότου.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το μπισκότο μαζί με το λιωμένο βούτυρο και αρχίζουμε να το τρίβουμε με τα χέρια μας, έτσι ώστε να αναμειχτούν καλά.

Μεταφέρουμε το μπισκότο σε μία αποσπώμενη φόρμα 24-26 εκ., το πιέζουμε καλά για να απλωθεί ομοιόμορφα (ιδανικά με τη βάση ενός ποτηριού) και το βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.

Για την κρέμα λεμονιού

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε καλά το βούτυρο σε δυνατή ταχύτητα μέχρι αν αφρατέψει περίπου 2-3 λεπτά.Παράλληλα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό μουλιάζουμε τις ζελατίνες.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα. (Σε αυτό το σημείο ίσως χρειαστεί να διακόψουμε προσωρινά και με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας ζαχαροπλαστικής να σιγουρευτούμε ότι το βούτυρο δεν έχει κολλήσει στα τοιχώματα του μίξερ.)
Στη συνέχεια προσθέτουμε 1-1 τα αυγά στο μείγμα και μόλις αυτά ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Το μείγμα μας θα φαίνεται σαν να έχει κόψει αλλά αυτό θα εξαφανιστεί στη συνέχεια.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη και μόλις δούμε ότι το μείγμα αρχίζει να δένει περίπου στα 8 – 10 λεπτά, το αποσύρουμε από την εστία. Στύβουμε καλά τις ζελατίνες της προσθέτουμε στο μείγμα και ομογενοποιούμε. Σουρώνουμε το μείγμα σε ένα σουρωτήρι για να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχουν σβόλοι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το τυρί κρέμα έως ότου αφρατέψει, στη συνέχεια προσθέτουμε με σταθερή ροή την κρέμα λεμονιού και ομογενοποιούνται καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από την βάση του μπισκότου,  καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.

Στο κάδο του μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά για την σαντιγί και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα για περίπου 2 – 3 λεπτά ή μέχρι να έχουμε μία υφή σαντιγίς.

Γαρνίρουμε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα λεμονιού και σερβίρουμε.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top