Πέντε πράγματα που πιστεύουμε για τον ύπνο αλλά δεν ισχύουν!

Λανθασμένες πεποιθήσεις που θεωρούμε σωστές

Πιο κάτω θα διαβάσεις τις πιο συνηθισμένες λανθασμένες πεποιθήσεις για τον καλό ύπνο που μπορεί να επηρεάζουν την υγεία ορισμένων ανθρώπων και που πολύ πιθανόν να τις πίστευες μέχρι σήμερα:

Τα ζώδια που άλλα λένε και άλλα κάνουν!

1. Ωφέλιμοι οι μεγάλης διάρκειας ύπνοι το απόγευμα

Οι μεσημεριανοί ύπνοι είναι γνωστό ότι είναι σύμμαχοι των ανθρώπων που αγαπούν τον ύπνο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στην πραγματικότητα έχουν θαυμάσια οφέλη: Μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή τους, να ενισχύσουν την απόδοσή τους στη δουλειά ή σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα στην οποία πρέπει να επικεντρωθούν, να τους βοηθήσουν να χαλαρώσουν και να νιώθουν λιγότερο κουρασμένοι.

Αλλά αυτό το υπέροχο πράγμα μπορεί να γυρίσει και μπούμερανγκ. Η λήψη μεγάλων μπορεί στην πραγματικότητα, να βλάψει τη νυχτερινή ξεκούραση. Οι ειδικοί συνιστούν μόνο σύντομους μεσημεριανούς ύπνους διάρκειας 10-20 λεπτών. Αυτό θα πρέπει να γίνεται πριν από τις 3 το απόγευμα, καθώς αν γίνει αργότερα, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες ύπνου τη νύχτα.

2. Περισσότερος ύπνος - καλύτερος

Ο αριθμός των ωρών που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά οι ειδικοί είναι αρκετά σίγουροι ότι οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται μόνο μεταξύ 7 και 9 ωρών την ημέρα. Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί συμβαίνει όταν ξεπεραστούν οι 9 ώρες ύπνου ανά νύχτα. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και υπερβολική κούραση. Έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους, η κατάθλιψη, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Αν αυτό συμβαίνει περιστασιακά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν ωστόσο κάποιος κοιμάται πάνω από 9 ώρες σε τακτική βάση επειδή του αρέσει ο ύπνος, ίσως πρέπει να προσπαθήσει να αλλάξει τις συνήθειές του. Αν πιστεύει ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο που τον εμποδίζει να κοιμάται σωστά, καλό είναι να ζητήσει ιατρική υποστήριξη. Αυτές οι πληροφορίες αφορούν άτομα άνω των 18 ετών, επειδή τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν και, στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει, να κοιμούνται περισσότερο.

Oι ερωτικές προβλέψεις του Νοεμβρίου για όλα τα ζώδια

3. Η παρακολούθηση τηλεόρασης στην κρεβατοκάμαρα χαλαρώνει 

Πολλοί απολαμβάνουν να ξαπλώνουν στο κρεβάτι και να βλέπουν μια καλή ταινία. Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής αλλά οι ειδικοί είναι πολύ σαφείς στο γεγονός ότι πρέπει να αποφεύγεται η παρακολούθηση τηλεόρασης πριν τον ύπνο. Τα φωτεινά και ηχητικά ερεθίσματα από το μαγικό κουτί στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο που μεταβάλλουν τις διεργασίες στο σώμα. 

Μία από αυτές τις διεργασίες ξεκινά με μια ορμόνη που ονομάζεται μελατονίνη. Το σώμα απελευθερώνει μελατονίνη στο τέλος της ημέρας, όταν αντιλαμβάνεται ότι ο ήλιος δύει και σκοτεινιάζει. Είναι ο δικός του τρόπος να πει ότι είναι ώρα για ύπνο. Αν πριν κάποιος πάει για ύπνο εκτεθεί σε τεχνητό φως, όπως αυτό από τις τηλεοράσεις, η λειτουργία αλλοιώνεται και δεν του επιτρέπει να ξεκουραστεί καλά. Γι' αυτό οι ειδικοί συνιστούν να μην υπάρχει τηλεόραση και άλλες οθόνες στην κρεβατοκάμαρα. Ένα βιβλίο ή χαλαρωτική μουσική είναι οι ιδανικότερες επιλογές για την ώρα εκείνη που κάποιος ξαπλώνει.

4. Μεγαλώνεις; Χρειάζεσαι λιγότερο ύπνο

Οι άνθρωποι συχνά οδηγούνται στη σκέψη ότι καθώς μεγαλώνουν, χρειάζονται λιγότερες ώρες ύπνου. Οι συστάσεις των ειδικών σχετικά με τον αριθμό των ωρών που χρειάζονται οι ενήλικες και οι ηλικιωμένοι ωστόσο είναι διαφορετικές.
Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το σώμα του χρειάζεται λιγότερες ώρες ύπνου για να λειτουργήσει σωστά. Ενώ ένας ενήλικας μεταξύ 18 και 64 ετών χρειάζεται 7 έως 9 ώρες ύπνου, τα άτομα άνω των 65 ετών πρέπει να κοιμούνται 7 έως 8 ώρες κάθε βράδυ. Έτσι, εξακολουθεί να είναι αρκετά κοντά στο πόσο πρέπει να ξεκουράζεται κάθε άνθρωπος.

5. Η έλλειψη ύπνου αναπληρώνεται τα σαββατοκύριακα

Το να μένει κανείς ξύπνιος τη νύχτα για να δουλέψει σε μια εργασία από το γραφείο ή το σχολείο μπορεί να είναι κάτι που δεν θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα υγείας αν γίνεται περιστασιακά. Ωστόσο, δεν συνιστάται να το κάνει συνήθεια. Η ώρα του ύπνου είναι σημαντική και πρέπει να γίνεται το βράδυ. Οι χαμένες ώρες ύπνου συσσωρεύονται και γι' αυτό ορισμένοι ειδικοί αποκαλούν αυτό το έλλειμμα "χρέος ύπνου".

Διαβεβαιώνουν ότι ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να ανακτηθεί απλώς με μερικές ώρες ύπνου παραπάνω τα Σαββατοκύριακα και λένε ότι αυτό δεν θα εξουδετέρωνε τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον η συνεχής έλλειψη ύπνου.

Επιμέλεια: MyLife Team
Πηγή: Mylife.com.cy 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top