Το ακηδεμόνευτο παιχνίδι "χτίζει" σχέσεις εμπιστοσύνης με το παιδί σας

Νέος τρόπος διαπαιδαγώγησης προσχολικής αγωγής

Τα παιδιά καθισμένα παίζουν στο γρασίδι

Πώς προετοιμάζουμε το παιδί για την πρώτη ημέρα στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο;  Το μικρό μας μένει- ίσως - για πρώτη φορά μακρυά από το σπίτι και την αγκαλιά της μαμάς. Γεγονός που αγχώνει και εμάς τους γονείς και εκείνο.  Η λύση "ακούει" στο όνομα "ακηδεμόνευτο παιχνίδι". Πρόκειται για έναν πρωτότυπο τρόπο διαπαιδαγώγησης προσχολικής αγωγής, ο οποίος θα μας βοηθά να δημιουργήσουμε ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης με το παιδί μας. 

Τα παιδιά απολαμβάνουν το μάθημα

Τι είναι το ακηδεμόνευτο παιχνίδι;

Όπως μας εξήγησε η κ. Ντανιέλα Κράλλη,  εκπαιδευτικός  και  διευθύντρια εκπαίδευσης του παιδικού σταθμού Dorothy Snot, το ακηδεμόνευτο παιχνίδι εξελίσσεται αυθόρμητα με μοναδικό «επιβλέποντα» την κρίση του κάθε παιδιού. Στον παιδικό σταθμό φιλοξενούνται βρέφη από 6μηνών εώς και παιδιά 6 ετών. Στο ακηδεμόνευτο παιχνίδι δεν υπάρχουν εντολές και οδηγίες από ενήλικες ή δασκάλους.

Τι κερδίζει το παιδί;

Το παιδί μέσα από το ακηδεμόνευτο παιχνίδι κατορθώνει να αναπτύσσει συνεχώς την κρίση του και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα εχέγγυα, ώστε να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Στο παιχνίδι η πληροφορία "περνά" μέσα από τα ενδιαφέροντα των παιδιών, κάνοντας τα να βρουν τη χαρά μέσα από την γνώση.

Σημαντικό είναι επίσης, πως σε αυτόν τον τρόπο διαπαιδαγώγησης η λέξη τιμωρία δεν υπάρχει! Υπάρχει η λέξη συζήτηση.  Μέσα από την συζήτηση τα παιδιά εναρμονίζονται με τους κοινωνικούς κανόνες και τα πλαίσια. Μαθαίνουν να συμβιώνουν αρμονικά κι έτσι μπορούν πιο εύκολα να δημιουργούν κοινωνικές σχέσεις. 

Τα παιδιά πηγαίνουν «βόλτα» με το τρακτέρ τους

Πώς το ακηδεμόνευτο παιχνίδι ενισχύει τις σχέσεις των γονιών με το παιδί;

Βασική αρχή του ακηδεμόνευτου παιχνιδιού είναι η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ενήλικες στο παιδί. Με αυτόν τον τρόπο το βοηθούν να γίνει υπεύθυνο. Το αντιμετωπίζει ως ίσο προς ίσο και καταφέρνει να ενισχύει καθημερινά τη σχέση τους με κύριο γνώμονα το σεβασμό.

 

Με πρωτοβουλία του Dorothy Snot τον ερχόμενο Απρίλιο διοργανώνεται στην Αθήνα το πρώτο Διεθνές Συνέδριο για το παιχνίδι στην προσχολική ηλικία με τίτλο "Play on Early Education-1st International Athens Conference. Στόχος του να παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό την αξία που έχει το ακηδεμόνευτο παιχνίδι, όταν βασίζεται στον σεβασμό, την ελευθερία και την εμπιστοσύνη. 
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο και την συμμετοχή σας σε αυτό:
 

 

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Καραμάτσικος

t.karamatsikos@star.gr

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top