Digea: Πώς να επανασυντονίσετε τα κανάλια της τηλεόρασής σας

6 Νοεμβρίου σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Ψαρά η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση

Tην Παρασκευή 6/11/2020, ξεκινάει από κοινού και από τους δύο παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, την ΕΡΤ και την Digea, η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση, όπως αυτή προβλέπεται από τον ανανεωμένο Χάρτη Συχνοτήτων. 

Το πρώτο στάδιο της μετάβασης θα αρχίσει τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου και θα επηρεάσει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου: Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Ψαρά.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω μετάβαση δεν απαιτεί την αγορά ή προσθήκη οποιουδήποτε νέου εξοπλισμού, αλλά μόνον τον επανασυντονισμό των τηλεοράσεων των τηλεθεατών στις νέες συχνότητες εκπομπής όλων των καναλιών.

Ποιες περιοχές θα ακολουθήσουν

Τα επόμενα βήματα της μετάβασης, έως και τον Φεβρουάριο του 2021, βάσει των προβλέψεων της νομοθεσίας και του κοινού χρονοδιαγράμματος των δύο παρόχων, ΕΡΤ & Digea, θα επηρεάσουν με χρονολογική σειρά τις περιοχές:

  • Δωδεκάνησα -με εξαίρεση το Καστελλόριζο-, Ικαρία και Σάμο (20/11/2020),
  • Κυκλάδες και Καστελλόριζο (11/12/2020),
  • Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Σουφλί, τμήμα Κομοτηνής (15/01/2021),
  • Λάρισα, Βόλος, Σποράδες, τμήμα Χαλκιδικής (05/02/2021),
  • Καβάλα, Δράμα, τμήμα Κομοτηνής, Θάσος, Ξάνθη, Σέρρες, τμήμα Χαλκιδικής (26/02/2021).

Το έργο της μετάβασης θα προχωρήσει σταδιακά, ανά γεωγραφική περιοχή με στόχο να ολοκληρωθεί στο σύνολο της χώρας έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021 και θα «φέρει» τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις τελικές διεθνώς κατοχυρωμένες συχνότητες εκπομπής, ενώ ταυτόχρονα θα αποδεσμεύσει φάσμα για νέες υπηρεσίες από τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας (5G).

1Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ 06/11/2020: ΛΕΣΒΟΣ, ΛΗΜΝΟΣ, ΧΙΟΣ, ΨΑΡΑ

digea

Όσοι κάτοικοι λαμβάνουν επίγειο ψηφιακό σήμα από τα ανωτέρω κέντρα εκπομπής, θα χρειαστεί στις 6 Νοεμβρίου 2020 να επανασυντονίσουν το δέκτη τους (τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή), καθώς πλέον το τηλεοπτικό πρόγραμμα θα μεταδίδεται σε νέες συχνότητες. Διαφορετικά θα χάσουν όλα τα κανάλια και θα βλέπουν μαύρο στις οθόνες τους.

Γιατί γίνεται πάλι μετάβαση; 

Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ζώνη φάσματος των 700 MHz που σήμερα χρησιμοποιείται από την ψηφιακή τηλεόραση θα διατεθεί για την ανάπτυξη του δικτύου 5G από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Έτσι, η νέα μετάβαση γίνεται ουσιαστικά για να πραγματοποιηθεί η μετακίνηση των τηλεοπτικών δικτύων στο φάσμα που παραμένει για την ψηφιακή τηλεόραση. 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συχνότητες κέντρων εκπομπής:

digea

 

Βήματα συντονισμού/ επανασυντονισμού: 

Για την πραγματοποίηση του συντονισμού ο τηλεθεατής χρειάζεται:

(1) να μεταβεί στο μενού του δέκτη του,
(2) να επιλέξει «Εγκατάσταση» ή «Ρυθμίσεις » (ενδέχεται να χρησιμοποιούνται και διαφορετικές διατυπώσεις ανάλογα τον δέκτη), 
(3α) εάν επιλέξει αυτόματο συντονισμό, ο δέκτης αναζητά και αποθηκεύει στη μνήμη όλα τα διαθέσιμα προγράμματα, 
(3β) εάν επιλέξει χειροκίνητο συντονισμό, ο δέκτης αποθηκεύει στη μνήμη τα προγράμματα συγκεκριμένης συχνότητας,
(4) στο τέλος της αναζήτησης πατάει ΟΚ/ ΝΑΙ 
(5) επιλέγει έξοδο (exit) ώστε να παρακολουθήσει το πρόγραμμα που επιθυμεί. 

Μαύρη οθόνη μετά από επανασυντονισμό:

Ενδεχομένως ο δέκτης να κρατάει στη μνήμη του τα ήδη αποθηκευμένα προγράμματα στις παλιές συχνότητες (που είναι πλέον ανενεργές), με αποτέλεσμα  να μην μπορεί να τα αποθηκεύσει εκ νέου.
Εάν συμβεί αυτό, προτείνεται η διαγραφή όλων των αποθηκευμένων προγραμμάτων και η πραγματοποίηση νέου συντονισμού.
Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει επαναφορά του δέκτη στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις (συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης για τη διαδικασία) και στη συνέχεια πραγματοποίηση νέου συντονισμού.

Πώς αλλάζω τη σειρά στους τηλεοπτικούς σταθμούς που λαμβάνω:

Ο τηλεθεατής έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη σειρά των τηλεοπτικών σταθμών σύμφωνα με την προτίμησή του. Παρακάτω παρατίθενται ενδεικτικά τα βήματα που ενδέχεται να χρειαστεί να ακολουθήσει ένας τηλεθεατής αναλόγως του τύπου του δέκτη.[Δεν μπορούμε με ακρίβεια να ορίσουμε την διαδικασία καθώς αυτή εξαρτάται από το δέκτη (τι μάρκα και τι μοντέλο είναι δηλαδή ο αποκωδικοποιητής ή η τηλεόραση) που διαθέτει ο εκάστοτε τηλεθεατής. Σε αυτό το πλαίσιο οι τηλεθεατές παραπέμπονται να ελέγχουν και τις οδηγίες χρήσεως του δέκτη τους.]

Γενικότερα, ένας δέκτης μπορεί να αποθηκεύει τα κανάλια ανάλογα με τις ρυθμίσεις του, συνήθως είτε αλφαβητικά, είτε βάσει συχνότητας λήψης. 

Αν o τηλεθεατής επιθυμεί να αλλάξει τη σειρά των καναλιών, συνήθως αυτό γίνεται επιλέγοντας menu ή ρυθμίσεις στο τηλεκοντρόλ και στη συνέχεια επεξεργασία καναλιών ή κάποια αντίστοιχη επιλογή. Καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία διαφέρει από δέκτη σε δέκτη προτείνεται οι τηλεθεατές να συμβουλευτούν τις οδηγίες χρήσης της συσκευής τους. 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1.    Αν κάποιος βλέπει ήδη ψηφιακά, χρειάζεται να πραγματοποιήσει κάποια ενέργεια;
Ναι, η μετάβαση αφορά όλους τους τηλεθεατές, που λαμβάνουν σήμα επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης από τα δίκτυα της ΕΡΤ και της Digea. Πλέον η εκπομπή σήματος θα γίνεται στις τελικές συχνότητες που έχουν ορισθεί από το κράτος με το νέο Χάρτη Συχνοτήτων και συνεπώς θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί επανασυντονισμός της τηλεόρασης ή του αποκωδικοποιητή.

2.    Γιατί η ΕΡΤ και η Digea πρέπει να μετακινηθούν από την περιοχή των 700 MHz την οποία χρησιμοποιούν σήμερα;
Διότι σύμφωνα με την απόφαση 2017/899 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Μαΐου 2017, η συγκεκριμένη περιοχή ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιείται σήμερα από την ψηφιακή τηλεόραση θα διατεθεί για την ανάπτυξη ευρυζωνικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τα δίκτυα 5G. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή και ως Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ.

3.    Γιατί επελέγη η περιοχή των 700 MHz και όχι κάποια άλλη;
Όπως ρητά αναφέρεται στην απόφαση 2017/899 «το ραδιοφάσμα στη ζώνη συχνοτήτων των 700 MHz προσφέρει τόσο πρόσθετη χωρητικότητα όσο και καθολική κάλυψη, ιδίως για αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, καθώς και άλλες απομακρυσμένες περιοχές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, που έχουν προκαθορισθεί σύμφωνα με τομείς εθνικής προτεραιότητας, περιλαμβανομένων κατά μήκος σημαντικών χερσαίων οδών μεταφορών και για χρήση σε εσωτερικούς χώρους και για μεγάλου εύρους επικοινωνίες μεταξύ μηχανημάτων».
Ουσιαστικά, η αποδέσμευση της συγκεκριμένης περιοχής συχνοτήτων είναι προαπαιτούμενο ώστε οι πολίτες και επιχειρήσεις που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα της χώρας να έχουν τη δυνατότητα χρήσης των δυνατοτήτων που θα προσφέρουν τα δίκτυα 5G.

4.    Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προχωρήσουν οι πολίτες;
Θα χρειαστεί να κάνουν έναν μόνο επανασυντονισμό του τηλεοπτικού τους δέκτη με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί ανά περιοχή.

5.    Χρειάζεται να αλλάξω αποκωδικοποιητή / τηλεόραση;
Με την νέα ψηφιακή μετάβαση, δε θα χρειαστεί να αλλάξετε τίποτα στον εξοπλισμό σας. Αρκεί να κάνετε μια νέα αυτόματη αναζήτηση προκειμένου να συντονίσετε τη συσκευή σας στις νέες συχνότητες.

6.    Χρειάζεται να αλλάξω κεραία;
Δεν χρειάζεται να κάνετε καμία αλλαγή στον εξοπλισμό σας. Θα συνεχίσετε να λαμβάνετε ψηφιακό σήμα από την κεραία που ήδη έχετε.
Διευκρινίζεται ότι η Digea δεν έχει καμία σχέση με πωλήσεις λιανικής ή χονδρικής - τόσο σε τηλεθεατές, όσο και σε εμπόρους- προϊόντων που σχετίζονται εμμέσως ή αμέσως με την λήψη του ψηφιακού σήματος από τα νοικοκυριά (τηλεοράσεις, κεραίες, καλώδια, αποκωδικοποιητές κλπ).

7.    Γιατί η διαδικασία απόδοσης του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ γίνεται τμηματικά και δεν εφαρμόζεται καθολικά για όλη τη χώρα σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία;
Η διαδικασία του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ περιλαμβάνει σειρά τεχνικών εργασιών που πρέπει να πραγματοποιούνται τμηματικά προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν υπάρχουν παρεμβολές σε άλλα συστήματα επικοινωνιών.

8.    Θα επηρεαστούν άλλες υπηρεσίες (π.χ. υπηρεσίες streaming, online gaming κ.τ.λ.) για τις οποίες χρησιμοποιώ τον τηλεοπτικό μου δέκτη;
Κατηγορηματικά όχι. Η διαδικασία του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ αφορά μόνο στην παροχή του τηλεοπτικού σήματος που φτάνει στον δέκτη σας από την ΕΡΤ και την Digea.

9.    Υπάρχει κάποιου είδους οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες;
Απολύτως καμία οικονομική επιβάρυνση.

10.    Πώς θα ενημερωθούμε πότε θα πρέπει να κάνουμε επανασυντονισμό στην περιοχή μας;
Η Digea θα ενημερώνει εγκαίρως το τηλεοπτικό κοινό για κάθε νέα μετάβαση μέσω ανακοινώσεων, τηλεοπτικών σποτ και άλλων μέσων. Μπορείτε επίσης να ενημερώστε από την ιστοσελίδα digea.gr.

11.    Πότε προβλέπεται η επέκταση του HD και η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας (DVB-Τ2) στη χώρα μας;
Η μετάβαση αποτελεί το πρώτο βήμα καθώς θα φέρει το τηλεοπτικό σήμα στις τελικές διεθνώς κατοχυρωμένες συχνότητες της χώρας. Έχοντας εξασφαλίσει αυτό θα προχωρήσει σταδιακά και η πανελλαδική εκπομπή σήματος σε HD.
Η υιοθέτηση της τεχνολογίας DVB-Τ2 θα αποτελέσει επόμενο βήμα τεχνολογικής αναβάθμισης και θα προγραμματιστεί σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.

12.    Θα αφαιρεθεί ή θα προστεθεί κάποιο κανάλι σε σχέση με αυτά που βλέπω σήμερα;
Όχι, η μετάβαση αφορά μόνο αλλαγή στις συχνότητες εκπομπής και όχι στα κανάλια. Κάθε τηλεθεατής θα συνεχίσει να βλέπει τα ίδια ακριβώς κανάλια που έβλεπε στην περιοχή του πριν τη μετάβαση.

13.    Γιατί δεν φτάνει στο σημείο που βρίσκομαι το ψηφιακό σήμα; Τι μπορώ να κάνω;
Η Digea έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί δίκτυο μετάδοσης ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος στις διάφορες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Συγκεκριμένα, οι τεχνικές παράμετροι κάθε κέντρου εκπομπής (συντεταγμένες θέσης, ισχύς, κατευθύνσεις ακτινοβολίας και συχνότητες λειτουργίας), καθορίζονται από τη Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) 42800/05-10-2012, Φ.Ε.Κ. 2704/Β΄/5-10-2012 (Χάρτης Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής Ραδιοτηλεοπτικού Σήματος), ως ισχύει.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.digea.gr

14.    Ποιες είναι οι προδιαγραφές εκπομπής του ψηφιακού σήματος;
Οι προδιαγραφές εκπομπής ορίζονται στον Χάρτη Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης (πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: https://www.digea.gr)
Συγκεκριμένα, στον Xάρτη ορίζονται η ισχύς σήματος, τα κέντρα εκπομπής, οι συχνότητες καθώς και η σειρά με την οποία πραγματοποιείται η ψηφιακή μετάβαση ανά κέντρο εκπομπής.

15.    Γιατί δεν βλέπω τα περιφερειακά κανάλια άλλων περιοχών;
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (νόμος 4262, άρθρο 37, Φ.Ε.Κ. 114, 10/05/14), κάθε περιφερειακός σταθμός έχει δικαίωμα εκπομπής σε μία συγκεκριμένη περιφερειακή ζώνη. Η εταιρεία μας λειτουργώντας βάσει της παραπάνω νομοθεσίας, εκπέμπει τα περιφερειακά κανάλια ανά περιφερειακή ζώνη και εφόσον αυτά έχουν εξασφαλίσει την σχετική άδεια από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, επομένως μπορείτε να δείτε μόνο τα κανάλια που εκπέμπονται από το Κέντρο Εκπομπής που σας εξυπηρετεί.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας που εκπέμπονται μέσω της Digea:

  • Γραμμή εξυπηρέτησης τηλεθεατών: 217 77 70 100 (αστική χρέωση)
  • www.digea.gr
  • Αποστολή email στο info@digea.gr ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας του site  της Digea
  • Αποστολή μηνύματος στη σελίδα της Digea στο Facebook
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top