Eίσαι vegan; Πέντε συμβουλές για να παραμείνεις υγιής

Πέντε συμβουλές για να νιώθεις γερή και γεμάτη ενέργεια

Η vegan διατροφή αποτελεί μια ιδιαίτερα δημοφιλή επιλογή τα τελευταία χρόνια, η οποία και ακολουθείται για λόγους ηθικής, θρησκευτικούς, προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και της υγείας μας. Όμως αν δεν προσέξεις μερικές λεπτομέρειες ως προς τις διατροφικές σου επιλογές, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσεις τελικά μερικά προβλήματα στην υγεία σου, κυρίως ελλείψεις σε συγκεκριμένες ουσίες.

Πώς να κάνεις τα αγαπημένα σου γλυκά πιο light

Να λοιπόν 5 συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσεις, για να είσαι 100% υγιής μέσα από μια χορτοφαγική διατροφή.

Πίνε αρκετό νερό

Η τακτική πρόσληψη νερού είναι σημαντική για όλους, ιδιαίτερα όμως αν είσαι vegan. Και αυτό γιατί η αυξημένη κατανάλωση σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, σημαίνει ότι λαμβάνεις πολύ περισσότερες φυτικές ίνες καθημερινά, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για δυσκοιλιότητα ή φούσκωμα. Με το νερό όμως θα βοηθηθείς ώστε κάτι τέτοιο να αποφευχθεί.

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις έλλειψη βιταμίνης D;

Μην ξεχνάς το ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών μας, την ομαλή λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος. Η βασική πηγή του είναι  το γάλα και τα προϊόντα του, ωστόσο κρύβεται και σε φυτικά τρόφιμα, όπως το μπρόκολο, το αμύγδαλο, το σύκο κ.ά., τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να περιέχονται στη διατροφή σου.

Δώσε προσοχή στη βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 συμβάλει στην παραγωγή ερυθροκυττάρων και DNA, ενώ η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης, προβλήματα μνήμης και αναιμία. Κατανάλωσε λοιπόν εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής με Β12.

Δώσε βάση στο σίδηρο

Ο σίδηρος αίμης, όπως ονομάζεται ο σίδηρος που περιέχεται στο κρέας, μπορεί να απορροφηθεί ευκολότερα, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν και πολλές φυτικές πηγές σιδήρου. Οι φακές και τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως από σιτάρι και βρόμη, οι ξηροί καρποί, το σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, στις οποίες πρέπει να βασίζεσαι.  

Κατανάλωσε επαρκή πρωτεΐνη και Ω3 λιπαρά οξέα

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης και Ω3 λιπαρών οξέων είναι απαραίτητη για την ανασύσταση όλων των ιστών, την παραγωγή ενζύμων και ορμονών, τη μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης και την αντιμετώπιση της φλεγμονής. Εναλλακτικές πηγές σε μια χορτοφαγική διατροφή είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και η σόγια για την πρωτεΐνη και τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia για τα Ω3 λιπαρά οξέα.

Συντάκτης: Ναταλία Πετρίτη

Πηγή:www.allyou.gr

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top