Τι δεν κάνουμε σωστά και δεν μπορούμε να αδυνατίσουμε

Ο κλινικός διατροφολόγος Κώστας Χαρή εξηγεί

δίαιτα

Έρευνες έχουν δείξει πως μόνο το 20% αυτών που χάνουν το βάρος τους κάνοντας δίαιτα το διατηρεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να νιώθει ψυχολογικά χάλια αφού επικρατεί μέσα του η αντίληψη ότι πάλι απέτυχε και δεν θα τα καταφέρει ποτέ να έχει το επιθυμητό βάρος. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό αρκετοί.

Πέντε tips για να τρως σνακ χωρίς να παχαίνεις

Γράφει ο κλινικός διατροφολόγος Κώστας Χαρή 

Αυτή είναι η πιο χορταστική και light σαλάτα που θα θες να τρως συνέχεια

Καταρχάς, είναι η λάθος αντίληψη που μπορεί να έχει το άτομο στη διαδικασία. Δηλαδή αν το βλέπουμε σαν «δίαιτα», σαν μια αγγαρεία που «πρέπει» να κάνω και είμαι αναγκασμένος τότε μόλις σταματήσει θα επιστρέψει στις παλιές συνήθειες που οδήγησαν στην αύξηση βάρος εξαρχής. Αυτό μπορεί να γίνει και όταν η διατροφή για απώλεια βάρους (σωστός όρος)  που ακολουθεί κάποιος είναι υπερβολικά στερητική με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ψυχικά αποθέματα. Αυτά μπορούν να αποφευχθούν όταν αυτός/η που θέλει να χάσει βάρος δεν βάλει στον εαυτό του/ης χρονική προθεσμία.  Θα πρέπει να δει αυτή τη διαδικασία ως αλλαγή στο τρόπο ζωής και με ένα ισορροπημένο πλάνο να χαθούν τα κιλά ανεπαίσθητα.

Η «δίαιτα» μπορεί να αποτύχει γιατί δεν ήταν ποτέ τρόπος ζωής και σωστής διατροφής. Ήταν δηλαδή ένα πλάνο από αυτά που κυκλοφορούν κάθε Απρίλιο- Μάιο και δίνονται από μη-εξειδικευμένα άτομα και δεν είναι εξειδικευμένα για το άτομο που έχουν απέναντι τους. Τέτοια πλάνα διατροφής πρέπει να αποφεύγονται γιατί έχουν και αρκετά ρίσκα για την υγεία. Είναι συνήθως αυτά που υπόσχονται πολλά κιλά σε απώλεια σε μικρό χρονικό διάστημα και συνήθως είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες. Πολλές φορές είναι υπό τη μορφή συμπληρωμάτων συνοδευόμενα ένα “wow factor”,  για να προσελκύσει όπως για παράδειγμα «σοκολάτα για να χάσεις βάρος» ή «βότανο για απώλεια βάρους που σας κρύβουν» , «το μυστικό του τάδε διάσημου».

Η σωστή διατροφή θα πρέπει να δίνετε από εξειδικευμένα άτομα και να είναι βασισμένη στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες του καθενός ξεχωριστά, μόνο έτσι θα αφομοιωθεί σαν τρόπος ζωής και θα αποφευχθεί η πρόσληψη των κιλών ξανά μετά από λίγους μήνες. 

Πηγή: mylife.com.cy

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top