Τρόφιμα και βότανα με αντιθρομβωτικές ιδιότητες

Μπορεί η διατροφή να αποτρέψει τη δημιουργία θρόμβου και των επιπλoκών του;

Θρόμβωση ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία σχηματίζεται μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο μια συμπαγής μάζα αίματος, που ονομάζεται αιματόπηγμα ή - απλούστερα - θρόμβος.

Ο θρόμβος μπορεί να εμποδίσει τη φυσιολογική ροή του αίματος και να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μπορεί η διατροφή να αποτρέψει τη δημιουργία θρόμβου και των επιπλοκών του;

Κορωνοϊός: Επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου η παχυσαρκία;

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο - διατροφολόγο, Θέλεια Βασιλαντωνάκη, ορισμένα τρόφιμα περιέχουν φυσική αντιπηκτική δράση, βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος και μειώνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Θέλεια Βασιλαντωνάκη

«Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν φυσική αντιπηκτική δράση, βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος και μειώνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης», σύμφωνα με τη διαιτολόγο - διατροφολόγο, Θέλεια Βασιλαντωνάκη

Κουρκουμάς

Το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, η κουρκουμίνη, έχει αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτική δράση. Μάλιστα η δράση της κουρκουμίνης είναι τόσο ένα αντιφλεγμονώδες, όσο και ένα αντιπηκτικό συστατικό.

Tip: Για καλύτερη δράση της κουρκουμίνης προσθέτουμε λίγο πιπέρι.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει κυρίως αντιπηκτική δράση. Η βιταμίνη Ε μειώνει την πήξη του αίματος με διάφορους τρόπους, ενώ - εκτός από αντιπηκτική - έχει και αντιοξειδωτική δράση.

Tip: Εκτός από τα αμύγδαλα, μπορούμε να λάβουμε Βιταμίνη Ε από τους ηλιόσπορους, το ακτινίδιο, το αβοκάντο και τα προιόντα ολικής αλέσεως. 

Σκόρδο

Η αλληλεπίδραση του με τα αιμοπετάλια και τη φιβρίνη, τους δυο βασικούς παράγοντες, που ελέγχουν την πήξη του αίματος, το καθιστά από τα πιο ισχυρά αντιπηκτικά τρόφιμα.

Tip: Έχει ισχυρότερη αντιθρομβωτική δράση όταν καταναλώνεται ωμό.

Ανανάς 

Η βρωμελίνη, πού βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα στον ανανά, αραιώνει το αίμα, διασπά τους θρόμβους και μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού νέων. Εκτός από την άμεση αντιπηκτική δράση της έμμεσα έχει πολλαπλά οφέλη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την υπέρταση, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τη δημιουργία θρόμβων.

Tip: Η δράση της ενισχύεται αν συνδυαστεί με κουρκουμά ή τζίντζερ που περιέχουν σαλικυλικά.

Σαλικυλικά 

Τα σαλικυλικά μπλοκάρουν τη βιταμίνη Κ, αραιώνοντας φυσικά το αίμα, αυξάνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια και τον μεταβολισμό. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σαλικυλικά είναι πολλά μπαχαρικά, τα περισσότερα φρούτα, ειδικά τα αποξηραμένα, τα καρύδια, αλλά και ορισμένα αρώματα και συντηρητικά. 

Βότανα: πιπέρι Cayenne, σκόνη curry, πάπρικα, πιπερόριζα, κανέλα, θυμάρι, ρίγανη, άνηθο, γλυκόριζα, κουρκουμάς, τζίντζερ, μέντα.

Φρούτα: Πορτοκάλια, σταφίδες, μανταρίνια, δαμάσκηνα, φράουλες, κεράσια, σταφύλια, cranberries, βατόμουρα.

Άλλες ουσίες: Μέλι, τσίχλα μέντας, ξίδι, μηλίτη, κρασί.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι  ιδιαίτερα δημοφιλή εξαιτίας της ικανότητάς τους να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να κάνουν το αίμα λιγότερο επιρρεπές σε πήξη. Το ιχθυέλαιο είναι συνήθως υψηλό σε ωμέγα-3.

Τροφές πλούσια σε ωμέγα-3 είναι οι αντσούγιες, ο σολομός, το σκουμπρί, οι πέστροφες, οι ρέγγες αλλά και τα καρύδια, το ελαιόλαδο και οι κολοκυθόσποροι.

Νερό

Το νερό θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά αραιωτικά αίματος. Το αίμα τείνει να συσσωρεύεται όταν το σώμα αφυδατώνεται.

Όποιος έχει προβλήματα πήξης αίματος ή παίρνει αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεται το γιατρό του πριν κάνει οποιεσδήποτε διαιτητικές αλλαγές. Αν και οι φυσικές εναλλακτικές λύσεις μπορούν να δράσουν προληπτικά και σε ορισμένες περιπτώσεις να αντικαταστήσουν τη φαρμακευτική αγωγή

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top