Κορωνοϊός: Επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου η παχυσαρκία;

Γιατί η επιστημονική κοινότητα έχει εκφράσει την ανησυχία της

Εμβόλιο κορωνοϊός

Πολλά είναι αυτά που έχουν ακουστεί τελευταία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον κορωνοϊό και τη συσχέτισή της με την παχυσαρκία.

Το υπερβολικό σωματικό βάρος σχετίζεται με διάφορες ασθένειες, όπως καρδιοαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, αποφρακτική άπνοια ύπνου, ορισμένα είδη καρκίνου, οστεοαρθρίτιδα και άσθμα. Συνεπώς, η παχυσαρκία έχει βρεθεί ότι μειώνει το προσδόκιμο ζωής, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τον κίνδυνο παρουσίασης πολλών σωματικών και ψυχικών παθήσεων. 

Μας βοηθά η τηλεργασία στην απώλεια βάρους;

Όσον αφορά τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη διαιτολόγο - διατροφολόγο Θέλεια Βασιλαντωνάκη, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για νόσηση ή ακόμη και θάνατο από COVID-19. Οι παχύσαρκοι έχουν περίπου 80% πιθανότητες να αρρωστήσουν από COVID-19, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξημένες πιθανότητες νοσηλείας, ανάπτυξης των σοβαρότερων συμπτώματα του COVID-19, ακόμη και θνησιμότητας.

Κορωνοϊός παχυσαρκία

«Η επιστημονική κοινότητα κατέδειξε πως ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος σχετίζεται με ασθενέστερο τίτλο αντισωμάτων ως ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο», τονίζει η διαιτολόγος - διατροφολόγος Θέλεια Βασιλαντωνάκη

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, η επιστημονική κοινότητα έχει εκφράσει την ανησυχία της για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στα παχύσαρκα άτομα.

Κορωνοϊός: Ο οδηγός για τη μεσογειακή διατροφή που συνέστησε ο Τσιόδρας

Με αφορμή 2 ιταλικές μελέτες, που έγιναν μετά από εμβολιασμό με mRNA εμβόλιο (BioNTech/Pfizer), η επιστημονική κοινότητα κατέδειξε πως ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος σχετίζεται με ασθενέστερο τίτλο αντισωμάτων ως ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο (BMI <25 vs >25 kg/m2, p<0.0001).

Οι παρατηρήσεις αυτές, αν και αρχικές, έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Τι ειναι η παχυσαρκία

Ως παχυσαρκία ορίζεται η κλινική κατάσταση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα και είναι πιθανό να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Προσδιορίζεται από το δείκτη μάζας- σώματος (ΔΜΣ) ο οποίος υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος ενός ατόμου με το τετράγωνο του ύψους του.

Παχυσαρκία κορωνοϊός

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top