Οι τροφές που προκαλούν αϋπνία!

Όσο κι αν σ' αρέσουν καλό θα είναι να τις αποφεύγεις

τροφές που προκαλούν αϋπνία

Το ότι τροφές λιπαρές ή πικάντικες που μπορεί να σε φουσκώσουν, είναι καλό να τις αποφεύγεις τουλάχιστον 4 ώρες πριν τον ύπνο, το ξέρεις.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποια τροφές που ίσως δεν υποψιάζεσαι ότι σε ενοχλούν και σου τις παρουσιάζουμε:

1. Σκληρό τυρί

Μία μερίδα τυριού ισούται με περίπου μια λεπτή φέτα μεγέθους σάντουιτς ή δύο κύβους μεγέθους ζαριών. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς τρώνε πολύ περισσότερο από αυτό, κάτι που μας εμποδίζει να πετύχουμε έναν ποιοτικό ύπνο.

«Τα τυριά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το ελβετικό, το τσένταρ, το μπλε και η παρμεζάνα μπορεί να είναι δύσκολο να αφομοιωθούν, ειδικά όταν ξαπλώνεις», λέει η διατροφολόγος Maggie Moon, MS, RD, που εδρεύει στο Λος Άντζελες, συγγραφέας του The MIND Diet. Τότε υπάρχει ο κίνδυνος καύσου. «Το να ξαπλώνεις πολύ σύντομα μετά το φαγητό μπορεί να διευκολύνει την παλινδρόμηση οξέος, προκαλώντας δυσφορία και κάψιμο στο στήθος», εξηγεί. Εάν λαχταράς λίγο τυρί, προγραμμάτισε να το φας 4 έως 6 ώρες πριν τον ύπνο. Και αν είναι γαλακτοκομικά αυτό που πραγματικά λαχταράς, μια καλή εναλλακτική λύση είναι ένα ζεστό ποτήρι γάλα, το οποίο μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να κοιμηθείς χάρη στο αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο ορισμένοι λένε ότι μπορεί να σε χαλαρώσει.

Διατροφολόγος μας δίνει πέντε συνταγές για τη νηστεία με λίγες θερμίδες

2. Μαύρη σοκολάτα

Θέλεις να φας κάποιο επιδόρπιο και μάλλον πιστεύεις ότι η μισή μπάρα μαύρης σοκολάτας κανονικού μεγέθους είναι πιο υγιεινή από ένα κομμάτι cheesecake - και είναι. Αλλά αυτή η σοκολάτα αποτελεί μεγαλύτερη απειλή κατά τον ύπνο. «Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι μια λιχουδιά πλούσια σε πολυφαινόλη, αλλά είναι επίσης μια εκπληκτική πηγή καφεΐνης», λέει η Moon. «Είναι συνηθισμένο να αποφεύγουμε ποτά όπως καφέ ή τσάι με καφεΐνη πριν από τον ύπνο, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να αποφεύγουμε τις πηγές τροφίμων αυτού του διεγερτικού, που μπορεί να δυσκολευτεί να χωνευτεί και να σε κάνει να παραμείνεις άυπνη», εξηγεί η Moon.

3. Ένα ζουμερό hamburger

Το βόειο κρέας είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου. Αλλά η πρωτεΐνη και το λίπος στο τυπικό μπιφτέκι μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο για να αφομοιωθούν, λέει η Moon. Για τον λόγο αυτό, κάθε βοδινό πιάτο πρέπει να αποφεύγεται τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν κοιμηθείς. «Το αλεσμένο βόειο κρέας σε ένα burger ή stroganoff είναι πολύ βαρύ και δύσκολο να αφομοιωθεί κοντά στον ύπνο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και πρωτεΐνες», εξηγεί η ειδικός.

Επιμέλεια: MyLife Team
Πηγή:Mylife.com.cy 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top