Pilates: Να επιλέξεις mat ή reformer;

H άσκηση που κάνει καλό στο σώμα και την ψυχή

Pilates

Αν ξεκινήσεις πιλάτες από τα  πρώτα δέκα μαθήματα νιώθεις τη διαφορά, στα είκοσι την παρατηρούν οι γύρω σου και στα τριάντα έχεις αποκτήσει νέο σώμα.

Πώς να κάνεις τη σοκολάτα σου πιο light αλλά το ίδιο νόστιμη

O Jοseph Hubertus Pilates είναι ο πατέρας του πιλάτες και αν δεν εμπιστευτούμε τα λόγια του, τότε ποιόν; Για εκείνον το σώμα και η ψυχή αντιμετωπίζονταν ως ένα και ίσως γι' αυτό η φιλοσοφία του pilates να δίνει εξίσου βάρος και στα δύο. Ισορροπία, έλεγχος και συγκέντρωση είναι τα τρία χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης άσκησης. Αν λείπει έστω ένα από αυτά, μάλλον θα πέσεις από τη φουσκωτή μπάλα ή θα σου ξεφύγουν οι ιμάντες. Και αυτό γιατί ο νους και το σώμα συνεργάζονται για να βγει αυτή η προπόνηση που επικεντρώνεται στο να σου μάθει την τεχνική και τον έλεγχο της επανάληψης.

Η απόκτηση ευλυγισίας και δύναμης στους μυς, η βελτίωση της στάσης σώματος, ο έλεγχος της αναπνοής και η ενδυνάμωση της σπουνδυλικής στήλης και του κορμού είναι μερικοί μόνο από τους στόχους που θα  κατακτήσεις αν ξεκινήσεις pilates. Και αλήθεια, η συγκεκριμένη μέθοδος ακούγεται τόσο ενδιαφέρουσα μπροστά σε άλλα εξαντλητικά προγράμματα που ακολουθούσαμε τόσα χρόνια σε γυμναστήρια και άλλα κέντρα, τα οποία κατάφερναν να σε εξωθούν από τη πρώτη κιόλας μέρα χωρίς να νιώθεις αυτό το κύμα ευφορίας που διάβαζες πως πρέπει να νιώθεις μετά από μία σκληρή προπόνηση. Μέθοδοι όπως το pilates αντίθετα, καταφέρνουν να σε κερδίσουν λόγω του συνδυασμού που επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης να κρατούν σε εγρήγορση σώμα και μυαλό.

Aυτή είναι η γυμναστική που ακολουθεί πιστά η Σάσα Σταμάτη

Το δίλημμα: Mat ή reformer;

Πρακτικά αυτοί οι δύο τύποι pilates είναι ίδιοι με τη μόνη διαφορά το πού γίνονται. Στη πρώτη (mat) χρειάζεσαι στρωματάκι ενώ στη δεύτερη (reformer) χρειάζεσαι κρεβάτι. Η διαφορά τους έγκειται στο ότι στη δεύτερη μέθοδο αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας λόγω των έξτρα αντιστάσεων στις ασκήσεις. Επομένως η επιλογή είναι στη δική σου ευχέρεια ανάλογα με το ποιός από τους δύο τύπους σου ταιριάζει καλύτερα.

Mάθημα Pilates mat

Ποιά είναι τα οφέλη από το pilates;

1. Γυμνάζεται και ο τελευταίος μυς

Σε αντίθεση με άλλα είδη άσκησης που επικεντρώνονται σε στάνταρ σημεία του σώματος, το pilates ''πιάνει'' όλο σου το σώμα με αποτέλεσμα αρχικά οι επερχόμενες αλλαγές που θα συμβούν πάνω σου να είναι ομοιόμορφες. Το σημείο που ενισχύεται περισσότερο είναι ο κορμός χωρίς όμως να παραμελούνται τα υπόλοιπα μέρη. Η ισορροπημένη ανάπτυξη των μυών και η ευελιξία είναι το τσεπάκι σου μετά τις πρώτες προπονήσεις!

Mάθημα pilates reformer 

2. Τώρα έχεις ενέργεια να φαν' κι οι κότες

Αν έχεις την ψευδαίσθηση πως η γυμναστική θα σου απορροφήσει κι άλλη ενέργεια από την ελάχιστη που σου απομένει μετά από μία σκληρή μέρα, το pilates έρχεται να στη δώσει πίσω εις διπλούν. Αρκεί μία πρώτη φορά για να καλυτερεύσουν οι αναπνοές σου, να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματός σου και να νιώσεις το κύμα ευφορίας που λέγαμε...

3. Θα γίνεις πιο ανεκτική στα βάρη της καθημερινότητας

Αυτό ισχύει μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά αφού πρώτα από όλα το pilates σε ανυψώνει ψυχικά. Πέρα όμως από τα θαυματουργά του αποτελέσματα στη ψυχολογία σου, αποκτάς περισσότερη ευλυγισία. Η αύξηση του μήκους των μυών είναι από τα πρώτα πλεονεκτήματα που σου προσφέρει αυτή η άσκηση και θα το διαπιστώσεις κι εσύ όταν πια δεν θα κουράζεσαι στα ψώνια του σούπερ μάρκετ και σε άλλα καθημερινά βάρη!

Πώς θα καταλάβεις πως έχεις αργό μεταβολισμό

4. Κάνει για όλους, δεν κάνει διακρίσεις

Είτε αγόρασες χθες το πρώτο στρωματάκι γυμναστικής, είτε θέλεις να ενισχύσεις λίγο παραπάνω το ήδη υπάρχον πρόγραμμα γυμναστικής σου, το pilates δεν κάνει διακρίσεις. Οι ασκήσεις είναι χωρισμένες σε διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας, οπότε κάπου θα βρεις να πιάνουν τόπο και οι δικές σου αντοχές...

5. Χάνεις βάρος!

Σου το κρατήσαμε τελευταίο και καλύτερο. Η φιλοσοφία της άσκησης κινείται στις λέξεις σταδιακά και ομοιόμορφα. Αν κύριος στόχος σου είναι να διώξεις βάρος, τότε ο συνδυασμός pilates μαζί με διατροφή και αερόβια άσκηση ενδείκνυται για να κατακτήσεις το στόχο σου. Το pilates έτσι κι αλλιώς θα σε παροτρύνει ψυχολογικά να δεις τον εαυτό σου και το βάρος σου με άλλο μάτι. Εκτός από ευλυγισία και καλή ισορροπία ενισχύει τα συναισθήματα αγάπης για το σπίτι μας, το σώμα μας!

Συντάκτης: Κατερίνα Ανδρομιδά

Πηγή:www.allyou.gr 

Διαβάστε και άλλες fitness ειδήσεις εδώ 

 

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top